A hét táplálkozási tippje: egy újabb ok, ami miatt érdemes mellőzni a cukrot

Borítókép: A hét táplálkozási tippje: egy újabb ok, ami miatt érdemes mellőzni a cukrot Forrás: getty images
Egy új kutatásból kiderült a cukor egy újabb negatív hatása.

Új-zélandi kutatók jöttek rá arra, hogy egyes cukorfajták rontanak a kognitív teljesítményen, reakcióidőn és a koncentrációs képességen is. A résztvevőket csoportokba osztották és fruktózt, szacharózt, glükózt vagy szukralózt adtak nekik. A szakértők megvizsgálták, hogyan hatnak a különböző édesítők az agyi képességeikre, melyeket szín-és képfelismerő feladatokkal, egyszerű kérdésekre adott válaszokkal mértek fel.

Az eredmények alapján a glükózt és szacharózt fogyasztók rosszabbul teljesítettek, mint a fruktózt és szukralózt fogyasztók. Mei Peng, a kutatás vezetője a következőket nyilatkozta a felfedezésükről:

“Lenyűgözőnek tartom azt, hogy a cukor megváltoztathatja az agyműködést. A cukorkóma tehát létező fogalom, különösen akkor, ha valaki glükózt tartalmazó ételeket fogyaszt nagy mennyiségben.”

Más kutatások viszont ennek ellenkezőjét állítják, vagyis azt, hogy a glükóz jó hatással van az agyműködésre. Ettől függetlenül érdemes moderálni a bevitt cukor mennyiségét, már csak a diabétesz megelőzése miatt is. A WHO ajánlása szerint naponta maximum 25 grammot szabad belőle bevinni.

Olvasnál még a témában?