Egyszerű, gyors és elképesztően finom a sült spárga buggyantott tojással

Borítókép: Egyszerű, gyors és elképesztően finom a sült spárga buggyantott tojással Forrás: Vidra Péter
Bontsunk hozzá egy gyümölcsös fehérbort és élvezzük az életet. Vidra Péter ajánlja

A tavasz első jelentős zöldsége kétség kívül a spárga. A legjobb rövid hőkezeléssel készíteni, megtartva roppanóságát, friss ízeit. Íme az én kedvencem, ami tényleg csak 15-20 perc.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Vegyünk egy szép csomag friss spárgát. Fogjuk meg a két végénél és kezdjük el meghajlítani, ahol a fás rész véget ér, ott fog elpattanni. Ezután öblítsük át folyó vízzel és tekerjük be a spárgákat szalonnával. Sütőpapírral bélelt tepsin tegyük a sütőbe 6-8 percre, hogy szépen megpiruljon rajta a szalonna.

Forraljunk fel körülbelül 3 liter vizet, ahogy felforrt vegyük vissza alatta a hőt és öntsünk hozzá 1-2 dl ecetet. A víznek nem kell lobognia, akkor jó, ha finoman gyöngyözik csak. Óvatosan keverjük meg a vizet, hogy legyen benne egy kis mozgás, örvényt keltve. Kisebb tálkába egyesével üssük fel a tojásokat, majd óvatosan öntsük a forró vízbe.

3 – 3,5 perc alatt el is készül, rögtön tegyük át néhány pillanatra hideg vízbe, ezzel megállítva a főzést. Tegyük egy tányérra a megsült spárgákat, helyezzük rájuk a tojásokat és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. Késsel megvágva a tojássárgája lávaként folyik szét a tányéron. Nyissunk hozzá egy gyümölcsös fehérbort és élvezzük a tavaszt!