Bornyelvtan – Avagy mi mit jelent a bor világában?

Borítókép: Bornyelvtan – Avagy mi mit jelent a bor világában? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Már gyermekkorunkban hallgattuk, ahogy nagyapáink különféle boros kifejezésekkel dobálóznak, de a mai napi napig találkoztunk jó pár szólással, közmondással, szójátékkal, ami a borhoz köthető. Köztudott, hogy a legtöbb kifejezésnek tapasztalati alapja van. Lássuk hát a legizgalmasabbakat.

1. A borpír kifejezés természetszerűleg a bor (vagy más alkohol) fogyasztása után az arcon megjelenő halvány pirosasságról, bőrpírról kapta a nevét. Ilyenkor ugyanis az arcon található erek kitágulnak, és könnyebben pirulunk el. A borvirágos arc-kifejezés szintén hasonló jelenséghez köthető, a borvirág azonban bor egyik sajátos betegségét jelzi.

2. Az „In vino veritas” vagyis az a borban az igazság kifejezés az ókori Görögországból ered. A görög mondást eredetileg Alkaiosz használta, innen került át a rómaiakhoz. Az ókorban úgy tartották, hogy a bor elfogyasztásának hatására megnyílunk, és igazat mondunk. Manapság a mondás több más változatát is hallhatjuk, mint például a „bor mellett hamar kiugrik az igaz”.

ITT TALÁLSZ MÉG NÉHÁNY KLASSZIKUS BOROS KIFEJEZÉST!