Banális vagy legalábbis annak tűnő dolgok, amelyeken a legstabilabb kapcsolat is megcsúszik

Borítókép: Banális vagy legalábbis annak tűnő dolgok, amelyeken a legstabilabb kapcsolat is megcsúszik
Vigyázzatok ezekkel! A joy.hu összeállítása.

Egy tartós kapcsolat vagy házasság nem működik jól csak úgy magától. Minden egyes nap keményen meg kell dolgozni érte, és bár ez valóban nem könnyű, cserébe a jutalom a boldogság és egy társ jóban-rosszban. Sok mindenen megcsúszhat egy házasság, de a nagy drasztikus esetek mellett vannak olyan apróbb okok is, amik elsőre talán fel sem tűnnek, sőt sok esetben banálisnak tűnhetnek. A hatásuk azonban igenis nagy, ezért igenis figyeljetek oda ezekre!

  • Elfeledkeztek róla, hogy nem csak egy pár vagytok, hanem legjobb barátok is. Emlékezzetek rá, milyen jókat buliztatok, szórakoztatok a kapcsolatotok elején, amikor rengeteget beszélgettetek és nevettetek együtt! Ne hagyjátok, hogy a dolgos, feszített mindennapok miatt mindez feledésbe merüljön. Igenis kellenek olyan programok (vagy olykor csak fél órácskás csacsogások), ami újra emlékeztet titeket arra, hogy ti barátok is vagyok! Nem csak a romantikus viszonyokat, de a barátságokat is ápolni kell, tudod!

  • Nem dolgoztok érte. Vagyis, csak úgy elvagytok, mert azt hiszitek, ez ígyis-úgyis jó lesz. Mert már összeházasodtatok, „el van döntve”, hogy együtt vagytok, nincs miért erőfeszítéseket tenni. A szex is fontos része az intimitás kialakításának, így ha nem is kap el titeket a szenvedély minden egyes nap spontán, akkor bizony előre megbeszélt időpontokban bújjatok össze...
„Nagyon jól indult a szerelmünk, és a házasságunk is a férjemmel, de aztán szép lassan eltávolodtunk egymástól. Mivel sosem veszekedtünk, azt hittük, minden rendben, pedig nem csak viharosan lehet „tönkretenni” egy kapcsolatot. Egyszerűen csak elhittük, hogy ami a miénk, az örökre a miénk. Nem töltöttünk együtt minőségi időt, nem foglalkoztam azzal, hogy csinos legyek előtte, és ő sem azzal, hogy kedveskedjen nekem. Aztán pár év után azon kaptuk magunkat, hogy ha pár napot külön töltünk, már nem is hiányzunk a másiknak.... Itt jöttünk rá, hogy vége. Bár jobban odatettük volna magunkat az elején!”
Anna, 34
  • Elfelejtitek, kibe is szerettetek bele. Nyilván változnak az emberek az évek során, és az is teljesen természetesen, hogy tíz évvel később már nem pont ugyanolyanok vagytok, mint amikor összejöttetek. De nem szabad elfeledkezni arról, hogy kibe is szerettetek bele, és erre folyton emlékeztetni kell magatokat. Kis hülyeségnek tűnik, pedig nagyon fontos dolog!

  • Nem beszélitek meg a problémákat. Sok esetben fordul elő az, hogy mivel nem akartok állandó konfliktust, inkább a szőnyeg alá söpritek a dolgokat. Így viszont egyszer csak akkora lesz a pukli, hogy a végén mindketten elvágódtok benne! Ne mulaszd el elmondani, ha valami zavar, de persze tudj különbséget tenni a fölösleges csesztetés, és építő jellegű, a kapcsolat számára hasznos meglátások között!
„A kapcsolatunk elején előfordult, hogy minden hülyeséget szóvá tettem a páromnak. Mivel őt ez zavarta, leálltam vele, és egy idő után már semmit sem mertem mondani. Ennek viszont az lett a vége, hogy semmilyen problémát nem beszéltünk meg, mígnem robbant a bomba, és egy őrületes nagy konfliktus-halmaz alakult ki, amit már nem tudtunk megoldani, olyan sok volt a tüske.”
Kata, 29

Ragadj meg minden lehetőséget, amivel jobbá teheted a kapcsolatodat, mert később bánni fogod, hogy anno nem foglalkoztál vele, mondván „ez úgyis semmiség”!