Kedves gazdik, lécci ne tegyetek már úgy, mintha a háziállatotok a gyereketek lenne

Kedves gazdik, lécci ne tegyetek már úgy, mintha a háziállatotok a gyereketek lenne

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez az erős vélemény arról, hogy kisállatot tartani nem ugyanaz, mint gyereket nevelni, nem tükrözi feltétlenül az álláspontunkat, mindazonáltal érdekes olvasmánynak találjuk, ezért lefordítottuk.

Ez a cikk fordítás, eredetiben itt olvasható.

Tisztelt kutyaanyukák, macskaapukák,

az a helyzet, hogy beszélnünk kell.

Az utóbbi időben volt alkalmam tisztába jönni azzal, hogy ti mindannyian felelős felnőttek vagytok, még ha mégoly fiatalok is, akik tudatosan vállaltátok magatokra az állattartás minden gondját. Csak elképzelni tudom, milyen izgatottak voltatok, amikor először megláttátok azt a kis szőrgombócot, megsimogattátok és megdögönyöztétek őt, eljátszottatok az apró mancsaival. Kétségeim sincsenek tehát afelől, hogy pacává olvadtatok a rátok törő szeretettől. Hazavittétek, megtöltöttétek a tálkáit kajával és vízzel, talán még egy imádnivaló ruhácskát is adtatok rá. És azóta is vég nélkül élvezitek a játékos kis csirkefogó társaságát.

Aztán elvittétek az állatorvoshoz, életében először. Kicsengettetek egy rakat pénzt bolha- és féregirtásra, aztán mosolyogtatok látva, ahogy az elragadó apróság kíváncsian kidugja a fejét az autó ablakán hazafelé menet. Biztos vagyok benne, hogy ez járt a fejetekben: „Nahát, nem is olyan nehéz szülőnek lenni. Az én kis csöppségem megkönnyíti a helyzetem.”

Csak egy induri-pinduri probléma van ezzel a gondolattal: az állattartás nem gyereknevelés!

Drága barátaim, ha megengednétek egy igazi gyereknek, hogy kidugja a fejét az ablakon autózás közben, a rendőr megállítana és letartóztatna. Ha a kisgyermekedet a földre helyezett tálkából etetnéd, csakhamar megdöbbent tekintetek kereszttüzébe kerülnél az étteremben. Ha a gyereked kizárólag kötött mellényt hordana nadrág nélkül, seperc alatt kicsúfolnák a játszótéren. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi történne, ha kint aludna!

állattartás,gyereknevelés,kutya,macska
forrás: Getty Images
Az állattartás tehát, barátaim, nem egyenlő a gyerekneveléssel, bármennyire szeretnétek is, hogy így legyen.

Nem gonoszságból mondom ezt. Egyszerűen úgy vélem, hogy ideje lenne a helyén kezelni a dolgokat. Hogy miért?

Mert én is jártam a ti (kellőképpen megrágott) cipőtökben.

Volt kutyám. Voltak macskáim. Mielőtt igazi, hús-vér gyerekem született volna, abban a hitben éltem, hogy a háziállattartás tulajdonképpen ugródeszka a valódi szülőlét felé. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Kutyát-macskát tartani semmi ahhoz képest, mint felelősnek lenni egy gyerekért. Egy gyereket nem sétáltathatsz anyaszült meztelenül, nem apportírozhathatod a kertedben. Nem hagyhatod, hogy a földről egye fel a kaját, és ha engeded, hogy egy ágyban aludjon veled…, nos, az is teljesen másik történet. A kutyatartás és a gyereknevelés között ég és föld a különbség. Leszámítva, hogy a kutyakölykök is felébresztik a gazdájukat az éjszaka közepén.

macska,állattartás,házikedvenc,háziállat
forrás: Getty Images
A macskát sosem fogja érdekelni, ha szülinapja van.

„Hogy mondhatsz ilyet? – méltatlankodtok most bizonyára, ahogy lassan terjeszkedik bennetek a düh. – Egy életért vagyok felelős! Ki vagy te, hogy megkérdőjelezd?” Nos, én magam is készültem néhány kérdéssel:

 • Van lehetőséged kilépni az otthonodból a nap bármelyik szakában, egyik pillanatról a másikra, a „gyereket” bármiféle felügyelet nélkül hagyva?

 • Van lehetőséged olyan későig kimaradni otthonról, amennyire csak akarsz, mert úgyis hagytál valamennyi kaját a „gyereknek”?

 • Van lehetőséged felönteni a garatra, amikor csak te és a „gyerek” vagytok otthon?

 • Pórázon sétáltatod? (Tudod mit, ezt a kérdést visszavonom. Egyre gyakrabban látok pórázon gyerekeket és ami azt illeti, nem is olyan rossz ötlet.)

Rendszeresen végig tudod aludni az éjszakát, miközben a „gyerek” ott durmol melletted?

 • Megengeded a „gyereknek”, hogy a kertben vagy a fürdőszobában a célra kihelyezett dobozban végezze el a szükségét?
 • A „gyerek” játékarzenálja egy fonálgombolyagból vagy egy szétrágott teniszlabdából áll?

 • Bezárod-e a „gyereket” egy ketrecbe éjszakára? Na jó, ezt is visszavonom, hiszen a rácsos ágy gyakorlatilag olyan, mint egy ketrec.

 • Fizettél-e azért, hogy véletlenül se legyenek „unokáid”?

 • Fizettél-e azért, hogy hazahozhasd?

 • Le szoktad-e fröcskölni vagy az orrára csapsz egy összetekert újsággal, ha fegyelmezni kell?

 • Engedelmeskedik-e neked feleselés nélkül?

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, akkor vagy háziállat-tulajdonos vagy, vagy pedig egy nagyon-nagyon rossz szülő.

Úgyhogy, barátaim, véssétek eszetekbe: hosszú utat kell megtennetek, amíg magatoknak tudhatjátok a „szülő” megtisztelő címet. Ez egy hosszú, fájdalmas, álmatlan éjszakákkal, vérrel, verítékkel, könnyekkel terhes és kakifoltokkal szennyezett út. Most, hogy belegondolok, néhányan közülük éppen ezért jobb, ha megmaradnak a háziállatoknál. Annyival könnyebb velük, a szeretetük feltétlen és sosem kell vitázni velük azon, hogy egyék meg a ki#&@{% vacsorájukat.

Sok szerencsét,

Jeremy


Írásomat Darwin és Gertrude emlékének ajánlom, akik számára másik otthont kellett találnom, miután kiderült, hogy elsőszülöttem reménytelenül allergiás. Egy újabb különbség. Hacsak valami irtózatosan nem stimmel veled, nyilván nem szabadulsz meg a gyerekektől az állatok kedvéért.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
10 sztár, aki menhelykutyát fogadott örökbe

fatherly.com

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem