Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Borítókép: Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk? Forrás: Getty Images
Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha valamit eddig kezdő kismamaként megtanultam, akkor az az, hogy érdemes meghallgatni mások tapasztalatait, véleményét a terhességgel kapcsolatos bármely témában, azonban mindenképp fenntartásokkal kell kezelni azokat. A „miért”-re roppant egyszerű a válasz: méghozzá az, hogy egyszerűen nincs két egyforma nő, két egyforma terhesség és szülés sem. Ahányan vagyunk, annyiféle igényünk és preferenciánk van és persze annyiféleképp is éljük meg az anyává válás folyamatát.

Mostanra, hogy áldott állapotom már a környezetem számára is egyértelművé kezd válni, a nagy örömködés mellett, mindenki ellátott a tanácsaival, elmesélte a saját szülésélményét, vagy épp felhívta a figyelmemet valami rendkívül fontos dologra. Bevallom, én kivétel nélkül mindért hálás vagyok, hiszen egy kezdő anyánál az is sokat nyom a latba, ha tanulhat mások hibájából, vagy tapasztalataiból, de legalábbis elgondolkozhat azon, hogy ő maga miként szeretné majd csinálni azt az adott dolgot. Nos, viszonylag egyértelmű, hogy a szülés pont egy olyan kategória, amiről minden nőnek, anyának megvan a saját véleménye, emléke, mondanivalója, épp ezért egy idő után, - ha már sok sztorit hallottál-, előfordul, hogy megkérdőjelezed az eddigi érveidet, elképzeléseidet.

Nagyjából ilyen indíttatásból estem most neki az egyik legnagyobb kérdésnek, ami a fejemben kavarog: hogy vajon állami, avagy magán intézményben érdemes-e szülni.

Ebben a cikkben szándékosan nem listázok intézményeket és nem másolok be ide különféle fórumokon olvasható véleményeket sem, hiszen a célom nem az, hogy mások értékítélete alapján konkrét szülészeteket ajánljak, vagy épp ne ajánljak, hanem az, hogy a kórház választás talán legfontosabb szempontjaira hívjam fel a figyelmet.

Forrás: getty images

Állami vs. magán = ingyen vs. fizetős?

Mint ahogy az életben szinte semmi, ez sem csak fekete, vagy csak fehér. Tény ugyanis, hogy ha az ember maradéktalanul eleget tesz TB fizetési kötelezettségének, akkor bizony térítésmentesen jár neki minden nemű szülészeti ellátás. Miért is nem ilyen egyszerű akkor a dolog? Nos, talán az eltérő igényekben találhatunk rá a válaszra. Cseppet sem biztos ugyanis, hogy egy kismama a teljes terhesgondozását könnyedén „letudhatja” kizárólag az állam biztosította feltételek mellett. Hiszen, - csak hogy egy rendkívül egyszerű példát említsünk-, mi van akkor, ha az őt gondozó szülész-nőgyógyász szakorvos egyszerre csak hirtelen háttérintézmény nélkül marad (pl. megszűnik a kórházakkal való együttműködése) és kizárólag magánpraxisba kezd. Ez esetben a kismama, ha nála akarja befejezni a terhesgondozást és szülni is nála szeretne, úgy legvalószínűbb, hogy máris felvállalja a váratlan költségeket, amelyeket a magánpraxis eredményez, nem beszélve később az így már nem ingyenes szülési költségekről. Ez csak egy egyszerű példa volt, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy van, aki alapból a magánrendeléseket részesíti előnyben, majd később esetleg szülésznőt, vagy akár dúlát is választ magának. Ugye nem kell mondanunk, hogy már ez esetben sincs ingyen a szülés, ami tegyük fel, még ezúttal is egy állami intézményben zajlik.

Ez még persze mindig nem minden, már ami az állami kórházakat illeti, hiszen azon felül, hogy az ember esetleg fizet a saját orvosának és választott segítőinek a szülésért, sok helyen a színvonalasabb ellátásért is a zsebébe nyúlhat – de erről majd később.

A magánkórházak esetében ily módon annyival egyszerűbb a helyzet, hogy ezekben nem kérdéses, hogy kizárólag térítés ellenében vehetünk igénybe különféle terhesgondozási - és szülés-csomagokat. Ezekben az intézményekben jellemzően igen széles a szolgáltatások választéka, és azt is eldönthetjük, hogy helyi személyzettel szeretnénk-e szülni, avagy esetlegesen vinnénk magunkkal a saját orvosunkat, szülészünket.

„Bárhol ki lehet bírni!” – De muszáj?

Biztos mindenki hallotta már ezt a mondatot valamely nő ismerőse szájából, aki még abban a korban szült, amikor még nem igazán volt választási lehetőség. Természetesen minden korban vannak pozitív és negatív, akár elrettentő történetek is, melyek hatására gondolkodóba esünk, vajon tényleg nem mindegy-e, hogy hol vajúdunk és adunk életet a gyermekünknek. Sokan mesélik azt, hogy a szülés hevében egyáltalán nem számított nekik, hogy milyen környezetben és kik vették körül, egyedül az volt számukra fontos, hogy épen és egészségesen túl legyenek rajta mindketten. Ez azonban felveti a jogos kérdést: miért akarnánk pusztán túl lenni egy élményen, ami mindenképp meghatározza majd a további életünket, a gyermekünkkel való kapcsolatunkat, vagy akár a női mivoltunkat, ha úgy is szülhetnénk, hogy közben kényelmet, nyugalmat és boldogságot tapasztalunk magunk körül. Így hát lehet, hogy tapasztalatlanul könnyű rávágni: „nekem mindegy”, de amikor oda kerül az ember, akkor érti meg igazán, mennyit számítanak a körülmények.

Forrás: getty images

A pozitív szülésélmény

Aki már legalább egyszer szült életében, vagy netalán ennél sajnálatosabb okokból kellett bevonulnia egy szülészetre, az onnantól kezdve akarva-akaratlanul is megszerzi élete első tapasztalatait az adott kórház felszereltségéről, az ott dolgozók hozzáállásáról, a szülészek, orvosok által preferált beavatkozásokról. Úgy hiszem, hogy mindenki, aki csak megteheti, jól teszi, ha saját és a babája érdekében előre tájékozódik az adott intézmény gyakorlatával kapcsolatban.

A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) frissen kiadott ajánlásaiban például megfogalmazza, hogy az intézményeknek egyre inkább a minőségi szülésélményre kéne fókuszálnia, így minden édesanya esetében felül kéne vizsgálnia azokat a beavatkozásokat és ma már rutinszerű gyakorlatokat, amelyeket a szülés segítése, megkönnyítése, rosszabb esetben sürgetése érdekében tesznek. (Erről bővebben itt írtunk.)

„Úgyis megszépül az emlékezetedben!” – De mi van, ha nem?

Szintén a WHO felmérése szerint évente közel 140 millió születés történik világszerte, ezek nagy része pedig komplikációmentesen zajlik le, azonban ezek mindegyikéről elmondható az is, hogy kivétel nélkül egyedi. Így még ha nem is feltétlenül kerülnek a babák és kismamák közvetlen veszélybe, akkor is sok olyan kellemetlen dolog érheti őket, amelyeknek később lelki, vagy akár fizikai következményei lesznek számukra. Gondoljunk csak az olyan esetekre, amikor az anyukák felidézik, hogy a szülés segítése érdekében az orvos rákönyökölt, vagy ráült a hasukra, ami lehet, hogy a baba kijövetele szempontjából hatásos volt ugyan, de az édesanya bordái már minden bizonnyal nem ezt mondanák. Vagy vegyük például a baba első és legfontosabb pillanatát: hogy szinte azonnal közel kerülhessen az édesanyjához. Sok helyen sajnos ez is elmarad. Ily módon okkal feltételezhetjük, hogy bizony nem minden szülésélmény fog idővel megszépülni, még akkor sem, ha baba és mama végül egészségesen távoznak a kórházból.

Bababarát kórház?

A kismamák választását segíti, hogy az Egészségügyi Világszervezet az UNICEF-fel közösen már 1991-ben útjára indította a Bababarát Kórház Kezdeményezést, felismerve azt, hogy a szoptatásra, valamint a baba és a mama későbbi kötődésére is jelentős befolyással bír, hogy mi történik a szülés ideje alatt, valamint a kórházban a szülést követő néhány napban. A kezdeményezés célja, hogy a szoptatást normaként támogatja az intézményekben, hiszen azok egytől-egyig kötelesek bizonyos szabályok mentén eljárni a gyakorlatban. A Bababarát intézményeket elsősorban az különbözteti meg a többi kórháztól, hogy azokban minden esetben a Bababarát Kórház Kezdeményezés által létrehozott nemzetközi kódex irányelvei, valamint az általuk előírt "Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés" elveinek betartása mentén működik az ellátás. A kezdeményezésről bővebben itt olvashatsz.

Forrás: getty images
A "Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés" röviden a Bababarát Kórház Kezdeményezés szerint

Magyarországon a kezdeményezés koordinációs feladatait 2005 óta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság végzi.

Az egyéni preferenciák és lehetőségek

Már az eddigiekből is tökéletesen látszik, hogy bizony nem könnyű a választás. És akkor még nem számoltunk számos egyéni igénnyel és persze lehetőséggel, amelyek bejöhetnek a folyamatba. Már a szakemberek megválasztásakor is érdemes „mélyebbre menni”, hiszen jobb, ha még a terhesgondozás alatt derül ki a választottunkról, hogy milyen elveket vall, hogyan segít majd bennünket a szülőszobán.

Örülök, hogy alaposan szétnéztünk, mielőtt kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb szülész szakorvost, ugyanis pontosan azt kaptam meg tőle a szülőszobán, amire számítottam. A kezdetektől tudtam, hogy a természetes szülés híve, és a nagy fájdalmaim és összpontosításom közepette sem adta be a derekát a császárra, hiszen tudta, meg tudom csinálni. Mindezt úgy, hogy közben tökéletesen gondoskodott a gátvédelmemről: nem kellett vágni, és ezért örökre hálás leszek neki, hiszen nagyon hamar ismét önmagam lehettem, ami az intim dolgaimat illeti.
meséli ismerősöm, Gabi, akinek történetét már csak ezért is hasznos volt számomra meghallgatni.

Amikor pedig azt fontolgatjuk, hogy milyen legyen a „körítés”, azaz megéri-e fizetni a színvonalasabb szobáért és ellátásért, nem árt a következőket is mérlegelnünk:

# mennyire fontos számunkra, hogy a kisbabánk velünk egy szobában aludhasson?

# jól esne-e egy 1, maximum 2 ágyas szobában lenni?

# szükségesnek érezzük-e, hogy saját zuhanyzónk, wc-nk legyen?

# szeretnénk-e, ha a gyermekünk édesapja is benn alhatna velünk a kórházban?

# kérünk-e speciális étkeztetést?

Az ilyen plusz szolgáltatásokra nem csak a magánintézményekben van lehetőség, hiszen már több állami kórház kínál számunkra „VIP” elhelyezési lehetőséget. Érdemes tájékozódni a kórházak honlapján, de méginkább személyesen.

Mi nem magánkórházban szültünk, hanem államiban, ott is egy fizetős részlegen. Rengeteget számított, hogy a párom benn alhatott velünk, hogy a babát rögtön mellém helyezték el (rooming in szolgáltatás - a szerk.) és hogy a szoptatásban is többszöri, hozzáértő segítséget kaptam.
mondja el Erika barátnőm.

A felszereltség és felkészültség

Érdemes megjegyezni, hogy a kórházak nem rendelkeznek azonos mértékű, minőségű felszereléssel, vagy akár felkészültséggel. Ilyen terület például a koraszülött osztály fejlettsége, ami mindenki számára fontos szempont kellene hogy legyen.

Forrás: getty images

Azt kapod, amire számítasz?

Minden esetben jó, ha az ember személyesen is tájékozódik egy-egy adott intézménnyel kapcsolatban. Az orvosunk, vagy a személyzet erre kijelölt tagja általában szívesen körbevezeti az osztályon a leendő anyukát és apukát, melynek keretében megtekinthetik a kórtermet, a szüléshez használható speciális segédeszközöket (labdát, bordásfalat, stb), de akár a műtőt is. Ne féljünk mindent alaposan végigkérdezni, hiszen mi leszünk azok, akik hamarosan kiszolgáltatott helyzetben találjuk magunkat és a kórház dolgozóira bízzuk életünk egyik legfontosabb eseményét.

A bejárás alkalmával a legtöbb esetben arról is megbizonyosodhatunk, hogy az adott intézmény valóban bababarát-e: a kérdéseinkre kapott válaszokból és a környezet alapos megfigyeléséből ez hamar kitűnik.

Kerül, amibe kerül! De mégis mennyibe?

Persze nem mehetünk el a talán legtöbbeket foglalkoztató kérdés mellett sem, hogy mégis mennyire mélyen kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk.

Amint már említettük, lehetőség van arra, hogy teljesen ingyen „ússzuk meg” a szülést, ehhez azonban sokszor kompromisszumot kell hoznunk és bizony egy jó adag mázlira is szükségünk lehet ahhoz, hogy az adott feltételek mellett meg legyünk elégedve.

Az állami kórházak által biztosított, térítés ellenében igénybevehető, jobb felszereltséggel rendelkező szobák már 15.000 Ft/fő/éj-től rendelkezésre állnak, másodmagunkkal történő elhelyezés és több napos tartózkodás esetén pedig akár kedvezményesebben is elérhetők.

A magánkórházak árai általában az adott csomag tartalmának megfelelően változnak: jellemzően olcsóbb csomagot kaphatunk, ha a saját orvosunkat választjuk a szüléshez (az egyéb költségeket pedig vele egyeztetjük), de több helyen felárat kell fizetnünk például, ha váratlanul császármetszés válna szükségessé a szülés alatt.

Budapesten egy nem teljes szülési „alapcsomag” 480 ezer forint (erre jönnek a plusz szükséges beavatkozások árai, pl. epidurál injekció, császár, stb.) körül kezdődik, egy komplex szülési csomag nagyjából 590 ezer forintnyi összeget jelent, amíg vidéken egy 2 napos szülészeti alapcsomag elérheti a 790 ezer forintot is.

Érdemes tehát mindenkinek a saját belátása,és a téma körüljárása után dönteni, hiszen egyik verzióról sem lehet részrehajlóan kijelenteni: "igen, ez a jobb". Egy valami biztos: minden követ érdemes azért megmozgatni, hogy nekünk és a babánknak megfelelő, pozitív szülésélményre tekinthessünk vissza.