Desszert rovarfeltéttel: megkóstolnád?

Desszert rovarfeltéttel: megkóstolnád?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hamarosan több lehetőséged lesz rá: 2018 januárjától könnyebb lesz rovarokat importálni Európába – étkezési célzattal persze.

Jövőre lép életbe egy új uniós norma, amit még 2015-ben fogadtak el: ennek értelmében többek közt új, szokatlan ételfajták is könnyebben importálhatók majd az EU országaiba. Ide tartoznak az algaalapú ételek, a molekulárisan módosított szerkezetek és a rovarok – a jövő évtől a rovarok mint élelmiszeripari hozzávalók szabadon szállíthatók az EU államaiban, így a tücskök, hangyák, molylepkék és sáskák importja előtt is megnyílt az út.

Egy Milánóban végzett felmérés szerint egyre nagyobb a kereslet a rovarokra; a megkérdezettek 47 százaléka helyeselte a gasztromómiai célú rovarkereskedelem liberalizációját, 28 százalék pedig azt állította, hogy meg is kóstolna egy ilyen specialitást.

Ezek az adatok nagyobb hajlandóságra utalnak, mint amire számítottunk; gondoljunk csak arra, hogy Olaszországban a 70-es években nyílt először szusiétterem. Ez Rómában történt, és harminc év kellett ahhoz, hogy a szusi a mainstream vendéglátás részévé váljon

- jegyzi meg a tanulmányt készítő, fenntarthatóságra szakosodott szervezet elnöke.

Az előrejelzések szerint a rovaroknak nem kell majd ennyi idő.

Az elmúlt években egyre több vészjósló tanulmány és híradás látott napvilágot arról, hogy a megszokott fehérjeforrásaink ijesztő tempóban apadnak, miközben a Föld a túlnépesedés küszöbén áll. 2050-re, azaz harmincegynéhány év múlva már 9 milliárd ember él majd a Földön, és a jelenlegi állattenyésztés nem tud ennyi embert ellátni. A rovarok jó megoldásnak látszanak a problémára: már most kétmilliárdan fogyasztják őket, nagy mennyiségben koncentrálódik bennük a fehérje, és a tartásuk is kevésbé környezetszennyező. Ne felejtsük el, hogy egy kiló marhahús előllításához hét kiló takarmányt kell termeszteni.

Ezért ilyen jó hír, hogy a rovarfogyasztásra a vártnál sokkal nagyobb a hajlandóság, Olaszországban legalábbis. A kutatás során azt is vizsgálták, hogy milyen típusú rovarokat ennének a legszívesebben, és egyértelműen a hangyák nyertek; a megkérdezettek 44,5 százaléka igent mondott erre a lehetőségre. A tücskök, sáskák, molyok, kabócák és más rovarok fogyasztását a válaszolók többsége legfeljebb akkor tudná elképzelni, ha előzőleg elrejtették vagy feldolgozták ezeket a hozzávalókat az ételben.

A rovarok élelmiszeripari tényezőként fontos szerepet játszhatnak majd a takarmányozásban, a lárvákat pedig a gyógyszer- és szépségiparban is alkalmazhatják.

wired.it

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem