Így lesz igazán finom a grillezett pulyka

Így lesz igazán finom a grillezett pulyka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény.

A nyári hónapokban a grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság, amikor a főzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá.

Harsányi Levente, tévés-rádiós műsorvezető imád grillezni, sőt állítása szerint igazi nagymenő ebben a műfajban.

Nálunk a nyár gyakorlatilag egy folyamatos grillparty, mert nagyon szeretjük a hangulatát. Ilyenkor együtt pácol és sütöget náluk a család, de persze senki nem tudja felvenni velem a versenyt. Szakácsmúltam miatt a grillezés koronázatlan királya vagyok, ezért egyértelmű, hogy mennyei falatok kerülnek ki a kezeim közül” – újságolta a tőle megszokott humorral Harsányi Levente. – „Korábban többféle húst készítettem, de újabban a pulyka lett kedvencem. A pácok készítésében olykor a gyerekeim is segédkeznek, imádják a húsra önteni az általam készített fűszeres olajokat. Ennél csak azt szeretik jobban, amikor a grillrácsról leveszem, a tányérjukra teszem, és elégedett arccal falatoznak, hiszen ők is részesei voltak az elkészítésnek” – tette hozzá a műsorvezető.

Kép

Nem Harsányi Levente az egyetlen, aki a megszokott húsfélék mellé pulykát is szívesen grillez. A világhírű szakácsok is egyre jobban kedvelik pulykahúst, és nem csak a szokásos karácsonyi változatot készítik, hanem örömmel kísérleteznek vele a grillrácson. Gordon Ramsay szerint akkor sül jól a pulykahús a faszénen, ha felhasználás előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből. Ha túl hideg, egyenetlenül sül, azaz egyik helyen puhább, másik helyen keményebb lesz. Ezt pedig senki sem szeretné. Jamie Oliver a pácokért rajong, úgy látja: ettől lesz igazán finom a pulykahús. Azonban nem kizárólag az ízélmény miatt szereti, hanem azért, mert a jó pácolás és a lassú grillezés biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki; puhává, omlóssá és finommá válik tőle.

A grillezés sikere már a vásárláskor eldőlhet, hiszen a legfontosabb a minőségi, magyar alapanyag. Olyan húst érdemes vásárolni, amiről tudjuk, hogy előállítása során a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Ha ezt beszereztük, akkor finom, könnyed nyári pácokkal tudjuk ízletesebbé és omlósabbá tenni a húst, amit jó, ha hosszabb ideig, akár két napon át pácolunk. Érdemes új recepteket is kipróbálni vagy szabadjára engedni a fantáziánkat! Ezt követően már csak a sütésnél kell figyelnünk, hogy lassan, ne lángoló tűzön, hanem parázson süssük, mert akkor finom puha lesz a hús” – mondta Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, a gourmet7 gasztrobloggere.

A kiváló magyar minőség mellett nem mindegy, hogy hogyan tálaljuk a grillezett ételeket. Ahogy a fogások elkészítési módja, úgy a szervírozás is folyamatosan változik, egyre fontosabb, hogy stílusos legyen az, ami a tányérra kerül. Már nem a hatalmas tányéron kis adag tálalása a trend, hanem nagyobb porciók kerülnek a tányérokra, ízlésesen elrendezve. Grillhúsok esetén egyre divatosabb a pác hozzátevőit látványban is megjeleníteni, illetve a praktikum miatt falatokra felaprítva a tányérra tenni. Ezután már nem kell találgatni, hogy vajon milyen alapanyagokat érzünk benne, csupán annyi a dolgunk, hogy átadjuk magunkat fenséges grillezett pulykahús okozta kulináris élvezetnek.

Kép
Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet!

Sokan vannak, akik valamilyen ételintolerancia miatt fogyasztanak gabona- vagy egyéb magtejeket az állati eredetűek helyett. Sokan pedig azért, mert rendkívül finomak, és emellett persze egészségesek is. Egy baj van csak velük, hogy meglehetősen drágák. De tudtad, hogy ezeket simán előállíthatod akár otthon is, fillérekből?

7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy

Anyaként jövünk csak rá igazán, mennyit nyom a latba, ha a valódi igényeinkhez választunk magunknak autót.

Napi horoszkóp február 16.: a Szüzek kitartanak a céljuk mellett, a Skorpiók végre kikapcsolódhatnak

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól érkeznek!

Kipróbáltuk az új közautó szolgáltatást, hogy neked már ne kelljen azon pánikolnod, például miért nem tudsz elindulni

Január közepe óta lehet használni a Mol carsharing szolgáltatását, így már azok is autóval mehetnek be dolgozni, akiknek egyébként nincs saját kocsijuk. Mint nekem! Igaz, nekem még jogsim nincs, viszont van egy erre (is) alkalmas fickóm, aki elvezeti helyettem az autót, ha épp szükség van rá. A napokban együtt próbáltuk ki, hogyan is működik ez a szolgáltatás az életben. Mert épp szükségünk volt rá…

A bőrönd, ami túl gyorsan cserélt gazdát – avagy így (ne) lomizzon manapság az ember!

Kinek van kedve vitázni az önjelölt "halomőrökkel" egy kupac szemét fölött, nem igaz? – kolléganőnk vicces története egy lomtalanításról.

Napi horoszkóp február 15.: a Kosok segítőkészségükről híresek, a Rákok hihetetlen sikereket érnek el

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, mert ismét izgalmas üzeneteket küldtek ugyanis a csillagok!

Elég a negatív gondolatok elhessegetéséből! Így birtokold és használd a nehéz érzelmeket is!

Nem biztos, hogy jó, ha csak a pozitív érzelmeknek engedünk teret az életünkben... – Susan David pszichológus TED-előadásán inspirálódtunk.

Színre színt – avagy így használd 2018 trendszíneit az otthonodban!

Ha felfrissítenéd az otthonod berendezését, vagy csak képbe kerülnél az idei trendekkel kapcsolatban, legújabb sorozatunkból megtudhatod, milyen színek, anyagok, formák és stílusok azok, amelyek idén hódítanak. A cikkből kiderül, hogy az év színe mellett milyen árnyalatok dominálnak az enteriőrökben, és arra is adok ötleteket, hogyan használd ezeket egy térben, ha friss, izgalmas és divatos otthonra vágysz!

Növények vs. házikedvencek – avagy mérgező növények, amelyekre érdemes figyelned, ha állat van a háznál!

Egy-két cserepes növény majdnem minden otthonban előfordul, ahogyan egy-két kutya, macska, vagy egyéb házi kedvencre is bőven van példa. De elgondolkodtál már azon, hogy egy fedél alatt vajon nem tesznek-e kárt egymásban?

A repülőgép nem romkocsma! – mégis gyakran van az az érzésem, hogy de igen, az...

Az normális, hogy a London-Budapest fapados járat újra és újra romkocsmává változik? – egy sokat utazó anyuka levele.

Így kell helyesen fogni a borospoharat!

Szeretnéd úgy inni a borodat, mint az igazi szakértő profik? Akkor arra is figyelned kell, hogyan fogod meg elegánsan és hozzáértően a poharat. Hiszed vagy sem, de a helyes tartás még nagyobb élvezeti értéket is ad az italnak.

Napi horoszkóp február 14.: az Oroszlánoknak nagy örömet okoz egy bizonyos dolog, a Szüzek átadhatják magukat a Valentin-napi romantikának

Valentin-napon se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak!

40 furcsa dolog, amiről érdemes lemondani a nagyböjt 40 napjára

Azért ne mind a negyvenet vonjátok meg magatoktól, az ég szerelmére! :) Elég csak egyet vagy kettőt választani.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft