Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség

Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a SPAR
K

Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit és mi az a kontyalávaló?

Mióta használunk sütőport?

Kép

A modern sütőporok alapja a nátrium-hidrogénkarbonát, közönséges nevén szódabikarbóna, amely savas környezetben nedvesség hatására lebomlik, és közben szén-dioxidot bocsát ki, szellősebbé téve a süteményt. A szódabikarbóna e hatása régóta közismert, a vegyészeknek azonban sokáig gondot okozott, hogy olyan kiegészítőket találjanak, amelyek lassítják a szén-dioxid-termelődés folyamatát, és nem rontják el a süti ízét. A problémát végül Alfred Bird angol gyógyszerész oldotta meg 1843-ban.
Ám az igazi áttörést nem ő, hanem egy bielefeldi patikus, bizonyos August Oetker érte el a maga receptjével, amelyet 1903-ban szabadalmaztatott. Oetker nagy ötlete a csomagolás volt: az új csodaport olyan staniclikban árulta, amelyek egy font liszthez szükséges adagot tartalmaztak. A háziasszonyok odavoltak a praktikus megoldásért, milliószám vásárolták a kis zacskókat, és a sütőpor pár éven belül minden háztartást meghódított.


Mi való a konty alá?

Kép

Eleink a kifejezetten hölgyeknek szánt szeszes italokat hívták „konty alá valónak”. Klasszikusan ebbe a körbe tartoztak a csemegeborok, melyek úgy készültek, hogy a mustot főzéssel besűrítették, és a megnövekedett cukortartalmú szirupot erjesztették édes borrá. Ha még ürömmel és más fűszerekkel is megízesítették a nedűt, az ürmös nevű zamatos italt kapták, ami szintén nagy kedvencnek számított a nők körében, miként a különféle likőrök, vermutok és gyümölcságyon érlelt mézes pálinkák – ezekből is sok lecsúszott a szomjas asszonyi ajkakon. És miért hívták őket „konty alá valónak”? Természetesen azért, mert a konty alatt van a száj! A konty pedig a fogyasztók életkorára utalt: régen ugyanis a házasságkötés után a nőknek nem illett többé kibontott hajjal járni, szigorú kontyba kellett kötniük hajkoronájukat, és ekkor szereztek jogot a mértékletes italozásra is.


Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit?

Kép

Csak a naiv lelkek hihetik, hogy napjaink elfoglalt sztárszakácsai Michelin-csillagos éttermük vezetése, saját márkájuk menedzselése és tévésorozatuk forgatása mellett még a könyvírásra is ráérnek. És nem csak szabadidőnek vannak híján, hanem általában a szükséges íráskészségnek is, ezért többnyire alkotótársat, angolul ghostwritert, vagyis „szellemírót”, magyarul „négert” alkalmaznak. A névtelen közreműködők maguk is képzett szakácsok vagy gasztrobloggerek, nem pusztán annyi ugyanis a dolguk, hogy lejegyezzék a szaktanácsokat és a színes anekdotákat, hanem tolmácsszerepet is betöltenek: hétköznapi nyelvre fordítja a séfek főzési utasításait, hogy a konyhai praktikákban kevésbé jártas olvasók is megértsék őket. Nekik köszönhető a könyvek színes stílusa – de azért a lényeg, a sok étvágygerjesztő recept mindig a sztárséfek alkotása!

Vásárolj akciós termékeket és szerezz extra pontokat a SPAR-ban! sparhuseg.hu/wmf/
Vásárolj akciós termékeket és szerezz extra pontokat a SPAR-ban! sparhuseg.hu/wmf/

Éva magazin archív

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem