Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség

Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a SPAR
K

Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit és mi az a kontyalávaló?

Mióta használunk sütőport?

Kép

A modern sütőporok alapja a nátrium-hidrogénkarbonát, közönséges nevén szódabikarbóna, amely savas környezetben nedvesség hatására lebomlik, és közben szén-dioxidot bocsát ki, szellősebbé téve a süteményt. A szódabikarbóna e hatása régóta közismert, a vegyészeknek azonban sokáig gondot okozott, hogy olyan kiegészítőket találjanak, amelyek lassítják a szén-dioxid-termelődés folyamatát, és nem rontják el a süti ízét. A problémát végül Alfred Bird angol gyógyszerész oldotta meg 1843-ban.
Ám az igazi áttörést nem ő, hanem egy bielefeldi patikus, bizonyos August Oetker érte el a maga receptjével, amelyet 1903-ban szabadalmaztatott. Oetker nagy ötlete a csomagolás volt: az új csodaport olyan staniclikban árulta, amelyek egy font liszthez szükséges adagot tartalmaztak. A háziasszonyok odavoltak a praktikus megoldásért, milliószám vásárolták a kis zacskókat, és a sütőpor pár éven belül minden háztartást meghódított.


Mi való a konty alá?

Kép

Eleink a kifejezetten hölgyeknek szánt szeszes italokat hívták „konty alá valónak”. Klasszikusan ebbe a körbe tartoztak a csemegeborok, melyek úgy készültek, hogy a mustot főzéssel besűrítették, és a megnövekedett cukortartalmú szirupot erjesztették édes borrá. Ha még ürömmel és más fűszerekkel is megízesítették a nedűt, az ürmös nevű zamatos italt kapták, ami szintén nagy kedvencnek számított a nők körében, miként a különféle likőrök, vermutok és gyümölcságyon érlelt mézes pálinkák – ezekből is sok lecsúszott a szomjas asszonyi ajkakon. És miért hívták őket „konty alá valónak”? Természetesen azért, mert a konty alatt van a száj! A konty pedig a fogyasztók életkorára utalt: régen ugyanis a házasságkötés után a nőknek nem illett többé kibontott hajjal járni, szigorú kontyba kellett kötniük hajkoronájukat, és ekkor szereztek jogot a mértékletes italozásra is.


Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit?

Kép

Csak a naiv lelkek hihetik, hogy napjaink elfoglalt sztárszakácsai Michelin-csillagos éttermük vezetése, saját márkájuk menedzselése és tévésorozatuk forgatása mellett még a könyvírásra is ráérnek. És nem csak szabadidőnek vannak híján, hanem általában a szükséges íráskészségnek is, ezért többnyire alkotótársat, angolul ghostwritert, vagyis „szellemírót”, magyarul „négert” alkalmaznak. A névtelen közreműködők maguk is képzett szakácsok vagy gasztrobloggerek, nem pusztán annyi ugyanis a dolguk, hogy lejegyezzék a szaktanácsokat és a színes anekdotákat, hanem tolmácsszerepet is betöltenek: hétköznapi nyelvre fordítja a séfek főzési utasításait, hogy a konyhai praktikákban kevésbé jártas olvasók is megértsék őket. Nekik köszönhető a könyvek színes stílusa – de azért a lényeg, a sok étvágygerjesztő recept mindig a sztárséfek alkotása!

Vásárolj akciós termékeket és szerezz extra pontokat a SPAR-ban! sparhuseg.hu/wmf/
Vásárolj akciós termékeket és szerezz extra pontokat a SPAR-ban! sparhuseg.hu/wmf/

Éva magazin archív

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

„Imádom, amikor csak fekszem a hintaágyban” – 10 idézet a lustaságról

Lustálkodni néha igenis muszáj, sőt, kötelező! - üzenik ezek az idézetek. Vagyis időről időre muszáj megengedni magunknak, hogy azt és csak azt csináljuk, amihez kedvünk van, se többet, se kevesebbet.

Sztárok, akikről nem is gondolnád, hogy vegetáriánusok

Mi lehet az oka, hogy a sztárok mindig üdének és kicsattanóan egészségesnek tűnnek? Javarészük valószínűleg azt válaszolná: valamilyen diétának köszönhetően. Hogy ez valóban így van-e nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a vegán és vegetáriánus sztárok valóban szuper formában vannak!

Kerekezés a tó körül, romantikázás a hegyi ösvényeken – felfedeztük Karintiát

Ha karintiai nyaralást terveztek, egyetlen problémátok lehet csak: hogyan válasszátok ki, hogy Ausztria legnaposabb tartományának melyik csodás szegletét fedezzétek fel?

Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs?

A fröccs olyan, akár a lecsó, vagyis egyrészt mindenképpen hozzátartozik a nyárhoz, másrészt pedig annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy a fröccsvariációk száma szinte végtelen. A fröccsözés „műfaja” újra közkedveltté vált, bárhol, bármikor jólesik, legyen az fesztiválozás, kerti parti, fűnyírás, baráti borozgatás, egy frissítő ital napközben vagy este a teraszon, de az év bármely szakában remek szomjoltó. Bár egyszerű az elkészítése, néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, hiszen a jó fröccs titka az alapanyagokban és a megfelelő fogyasztási hőmérsékletben rejlik. Íme néhány fröccskészítési tipp és fröccstípus, természetesen a hozzá illő borral.

4 nemrégi újítás, amely megkönnyíti a fogyatékos emberek és családjuk életét

Semmi okunk természetesnek venni, hogy a mozgáskorlátozott polgártársaink nehezebben közlekednek, lassabban jutnak el az iskolába vagy a bankba, mint az épek. Sőt, lehetőségünk van minden nap tenni azért, hogy másképp legyen.

5 szokatlan sárgabarackos recept, amit eddig biztosan nem próbáltál

Egyik szemünk sír, hogy lassan a nyár második feléhez érünk, a másik viszont örül, mert ezzel együtt a sárgabarackszezon is beköszönt. Mivel szuperegészséges és szuperfinom, összegyűjtöttünk néhány hasznos infót és receptet, amit érdemes megismerned.

A gyerekelhízás okai: mivel etetjük egész pontosan a gyerekeinket?

Mik azok az ételfajták, amik a gyerekelhízást okozzák? Ennek a felderítésére végeztek kutatást, és az eredmény összetettebb, mint gondolnánk.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem