Gyerekek beszélnek a cukorbetegségről – kicsit másként

Borítókép: Gyerekek beszélnek a cukorbetegségről – kicsit másként
A kampány fő üzenete: cukorbetegen is lehet teljes életet élni és megvalósítani a gyerekkori álmokat! A kampányfilmet Till Attila rendezi.

A 12 év alatti gyermekek körében megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon. Naponta kilencen halnak meg diabéteszben, és e betegség kezelésére költ a legtöbbet az egészségbiztosító. (2015-ben több mint 44,9 milliárd forintot fordítottak erre a KSH adatai szerint – a szerk.)

A Roche – mint a világ egyik vezető gyógyszergyártója – több mint száz éve foglalkozik új, az egészséget szolgáló készítmények és eszközök fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával. A cég magyarországi leányvállalata kiemelt fontosságot tulajdonít mind a betegek felvilágosításának, mind a megelőző szűrőprogramoknak, s a cél a cukorbetegség korai felismerése, valamint a modern terápia terjesztése a szövődmények megelőzése érdekében.

Most készülő kisfilmjükkel az 1-es típusú cukorbetegséggel élőkhöz és hozzátartozóikhoz kívánnak szólni.

A diabétesz lényege, hogy a betegek szervezetének energiaellátását a szervezet nem tudja önállóan ellátni a szőlőcukor sejtekbe történő beépülését biztosító inzulin hormon kiesése okán. Az inzulin hiánya miatt a betegek sejtjei nem jutnak hozzá a létfenntartásukhoz nélkülözhetetlen cukorhoz, ráadásul a sejtekből kirekesztett szőlőcukor a szervezetben további károkat okoz. A diabéteszes betegeknek pontosan ezért kerülniük kell mind az alacsony, mind a magas vércukorszint-állapotot, illetve folyamatos inzulinpótlással kell segíteniük sejtjeik cukorfelvételét. Emiatt az úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség folyamatos inzulin-utánpótlást igényel, ami sokkal nagyobb figyelmet és teljes életmódváltást jelent. Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, itt is nagyon fontos az érintettekkel folytatott párbeszéd és a figyelemfelhívás. A kisfilm célja bemutatni, hogy az inzulinfüggő cukorbetegség bár élethosszig tartó odafigyelést, rendszeres vércukormérést és teljes életmódváltást kíván, a betegek mégis az élet számos területén ugyanolyan életet élhetnek, mint bárki más.

„Az 1-es típusú diabétesznél különösen igaz az, hogy a beteg teljes együttműködését igényli, sőt a terápiában nagyobb részt vállal, mint orvosa. Gyermekek esetében azért nehezebb ez a kérdés, mert nekik több időbe telhet megtanulni, miként kezeljék a betegséget, ezért a szüleikre is nagyobb felelősség hárul. Azonban idővel, a megfelelő életmód kialakításával, mindennapi rutinná válhat a kezelés és teljes élet élhető. Ehhez szerencsére ma már olyan megbízható vércukormérő és inzulinadagoló készülékek állnak rendelkezésre, amelyekkel pontosan és gyorsan tudják a szükséges napi méréseket és az inzulin adagolását elvégezni. Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek és hozzátartozóik minél hamarabb elfogadják, hogy ez az állapot új életformát és nagyobb önfegyelmet igényel, ugyanakkor a gyerekkori álmok és vágyak ugyanúgy elérhetőek számukra, legyen szó akár karrierről, családról vagy kimagasló sportteljesítményről. A kisfilmben szereplő gyerekek éppen ezt szeretnék megmutatni valamennyi diabéteszesnek – nyilatkozta Szabadszállási Beáta, a Roche Magyarország Kft. diabétesz üzletágának vezetője.

A Till Attila rendezésében megvalósuló kisfilm cukorbeteg gyermekek tolmácsolásában nyit ablakot az e betegséggel élők életére a készítők reményei szerint, sok-sok napsugarat engedve be rajta. A rövidfilm május 29-én indul internetes útjára, és reméljük, a lehető legtöbb otthonba elviszi majd az üzenetét.