Ezt ne csináld többet: biztos, hogy te is rosszul készíted el a zöldségeket!

Ezt ne csináld többet: biztos, hogy te is rosszul készíted el a zöldségeket!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sok zöldséget, gyümölcsöt eszel? Akkor lehet, hogy te is rosszul állsz neki a finomságok elkészítésének!

Biztos nem egyszer hallottad már, hogy a zöldségeknek és a gyümölcsöknek a héjában van a vitamintartalom nagy része. Ne gondold, hogy ez csak egy városi legenda: ez tényleg így is van, sőt, ezerszer jobban jársz, ha pucolás nélkül főzöl, a héjak pedig nem a kukában végzik!

Olvasd el ezt is!

Az ismert táplálkozási szakember és dietetikus Mary Jane Detroyer szerint nagy hiba leszedni a zöldségek héját: a krumplinak, az uborkának, a répának ugyanis a külső részében van a vitaminok egy nagyon jelentős része. Az uborka sötétzöld héja tele van antioxidánsokkal és K-vitaminnal, a burgonyáéban pedig nagyon sok vas, kalcium, magnézium, B6 és C-vitamin található. A szakértő szerint az egyszerű krumplipüréhez is simán hozzá lehetne keverni a krumpli héját: azt is meg lehet főzni, majd összetörni és hozzáadni a püréhez.

Kép

A dietetikus szerint azért sem kellene a héjuktól megfosztva enni a zöldségeket, mert itt található a legtöbb antioxidáns. Sőt, a paprika héjában pedig gyulladáscsökkentő és máj-regeneráló anyagok is vannak.

Sokan persze tartanak attól, hogy a zöldségek héja nemcsak piszkos, de mindenféle baktériumok találhatóak rajtuk, ám ezt ki lehet küszöbölni! Sokan mosószeres szivaccsal állnak neki lemosni a zöldségek héját, a dietetikus szerint erre semmi szükség, elég csak nagyon alaposan, tiszta vízben átmosni az ételeket. Ha azonban valaki még így is tart a kemikáliáktól, annak érdemes bio zöldséget vásárolnia.

Kép

Na, sikerült meggyőznünk arról, hogy mostantól kicsit másként láss neki a főzésnek?

A cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.

Tovább olvasok
Vajon ki a nagyobb művész: a természet vagy az organikus szobrász?

Oké, valószínűleg a természet, de amit annak kincseiből – ágakból és gallyakból –alkotott meg ez az úriember, az egészen lenyűgöző, sőt néha még megtévesztő is. Spencer Byles organikus szobraira nemrégiben bukkantunk rá, és annyira elképesztőnek találtuk őket, hogy most veled is megosztjuk!

Hivatalos bejelentés: ők a 2019-es Oscar-díjátadó jelöltjei

Végre bejelentették, kik a legnagyobb esélyesek az idei Oscar-díjátadón! Sajnos a Susotázs, a nagy esélyes magyar rövidfilm nem került a jelöltek közé.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem