Angelina Jolie szenvedélyes írásban kelt ki Donald Trump menekültpolitikája ellen

Angelina Jolie szenvedélyes írásban kelt ki Donald Trump menekültpolitikája ellen
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Nem leszünk erősebbek attól, hogy a gyengébbekre célzunk.”

Angelina Jolie-nak mondanivalója volt, és mint ilyenkor általában, ezt egész oldalas írásban adta a világ tudtára a New York Times-ban. A cikkből gyakorlatilag az a vélemény körvonalazódik, hogy ha az Egyesült Államok teljesen leállítja a menekültek befogadását, azzal második világháborúra emlékeztető helyzetet idéz elő. A színésznő írásából, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként dolgozik évek óta, részleteket közlünk, teljes terjedelmében itt olvashatod.

Amerikaiak korábban a vérüket ontották azért, hogy megvédjék az eszmét, mely szerint az emberi jogok fölötte állnak kulturális, földrajzi, etnikai vagy vallási különbségeknek. Az a döntés, amely felfüggesztette a menekültek befogadását az Egyesült Államokba és amely megtagadja hét muszlim többségű ország polgárainak belépését, éppen a korábbi áldozatvállalásaink miatt döbbentette meg barátainkat szerte a világon.

A globális menekültválság és terrorfenyegetettség teljes mértékben megindokolja, hogy végiggondoljuk, hogyan tudnánk a határainkat minél biztonságosabban őrizni... De azt, hogy milyen választ adunk a helyzetre, tényekre kell alapoznunk, nem a félelemre.

Hat gyerek édesanyja vagyok, mindegyikük külföldön született és büszke amerikai állampolgár. Nagyon is biztonságban akarom tudni őket és nemzetünk minden gyermekét az országunkban. Ugyanakkor abban a tudatban szeretnék élni, hogy azoknak a menekült gyerekeknek, akik rászorulnak a menedékre, mindig lesz esélyük befogadásért folyamodni egy együttérző Amerikában. (...)

A menekültek a legmagasabb szintű ellenőrzésnek vannak alávetve az Egyesült Államok határainál. Ez hónapokig tartó kikérdezéseket, biztonsági ellenőrzéseket jelent, amelyeknek az FBI, a Nemzeti Terrorelhárító Központ, a Belbiztonsági Minisztérium és a Külügyminisztérium veti alá őket.

Ráadásul csak a legnagyobb krízishelyzetben levő emberek azok, akik egyáltalán bekerülnek a menekültbefogadási eljárás gépezetébe: kínzások túlélői, nők és gyerekek, akik sürgős orvosi beavatkozásra szorulnak. Számtalan menekülttáborban és városban jártam, ahol menekültek százezrei küzdenek a túlélésért és minden egyes család rendkívül nehéz körülmények között él. Amikor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kiválasztja közülük azokat, akik a leginkább védelemre szorulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ők megérdemlik a biztonságot, a menedéket és az újrakezdés lehetőségét, amelyet a mienkhez hasonló országok fel tudnak ajánlani nekik.

A menekülteknek csak töredéke — kevesebb, mint 1 százaléka — tud letelepedni az Egyesült Államokban vagy más országokban. Világszerte 65 millió menekült vagy az otthonát elhagyni kényszerült ember élt, és 10-ből 9 menekült szegény országokban él, nem gazdag nyugati államokban. Csak Törökországban 2,8 millió szíriai menekült él. 2011 óta mindössze 18 ezer szíriai telepedett le Amerikában. (...)

Ha azt az üzenetet küldjük, hogy elfogadható dolog bezárni az ajtóinkat a menekültek előtt vagy diszkriminálni őket a vallásuk alapján, akkor a tűzzel játszunk. Ez a tűz kontinenseken fog végigsöpörni és olyan instabilitást fog eredményezni, ami ellen éppen most próbáljuk magunkat megvédeni. (...)

Az igazság az, hogy amikor nagyon kevés menekültet fogadunk be, éppen hogy a minimumot teljesítve, azért, hogy betartsuk az ENSZ tagjaként vállalt kötelezettségeinket és azokat az alapelveket, amelyekért olyan keményen küzdöttünk a II. világháború után, ezt a saját biztonságunkért tesszük.

Ha mi, amerikaiak azt mondjuk, hogy ezek a kötelezettségek már nem fontosak, azt kockáztatjuk, hogy... a kijelentésünk még nagyobb instabilitást, gyűlöletet és erőszakot eredményez.

Ha úgy döntünk, hogy létezik a menekülteknek egy másodosztálya, mert a muszlimok kevésbé érdemesek a védelmünkre, ezzel szélsőséges indulatokat gerjesztünk külföldön és itthon egyaránt és aláássuk a sokféleség eszméjét, amelyet a demokraták és a republikánusok egyaránt értékesnek tartanak. „Amerika elkötelezett a világ felé, mert a világból oly sok minden megtalálható Amerikában”, hogy Ronald Reagant idézzem. Ha kettéválasztjuk a világot a határainkon túl, magunkat is kettéválasztjuk.

A szeptember 11-e óta folytatott terror elleni küzdelmünk legnagyobb tanulsága, hogy minden alkalommal, amikor eltávolodunk az értékeinktől, csak súlyosbítjuk a problémát, amit megoldani próbálunk... Nem a mi utunk, hogy bezárjuk az ajtónkat a menekültek előtt vagy diszkrimináljuk őket és nem növeli a biztonságunkat. Nem a mi utunk, hogy félelemből cselekedjünk. Nem leszünk erősebbek attól, hogy a leggyengébbekre célzunk.

Mindannyian biztonságos országban szeretnénk élni. Ezt közös üggyé kell tennünk minden emberrel, vallástól és háttértől függetlenül, aki ugyanazon veszéllyel küzd és ugyanazt a biztonságot keresi. Abban reménykedem, hogy nagy nemzetünk mindenkori elnöke ebbe az irányba vezeti az amerikai népet.

Igaz vagy hamis: Tényleg egyre több az allergiás?

Vagy csak mi érzékeljük, hogy növekszik körülöttünk az allergiás betegek száma? Mi az igazság? Részlet az Éva Egészség különszámban megjelent cikkből.

Hogyan küzdjük le a bennünk szunnyadó mártírt? 10 tipp

Ennek a cikknek nem célja, hogy nevetség tárgyává tegye azokat, akik hajlamosak életvitelszerűen belesüppedni az önsajnálatba. Sokkal inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg az akadályokkal, amelyeket elénk sodor az élet, és az is a mi döntésünk, hogy mártírként vagy jediként harcolunk-e. Részlet az Éva magazinban megjelent cikkből.

Otthon a világban: interjú Szalóki Ági énekesnővel

Harmónia árad belőle: a szavaiból is, a mozdulataiból is. Nem a biztos révbe érés hivalkodása, hanem annak az embernek a bizonyossága, aki tudja, mi a dolga. Szalóki Ági most múlt negyven, és letisztultabb, mint valaha. Részlet az interjúból.

Ha az orvos nem javallja, inkább ne kezdj bele! Íme a gluténmentes diéta 5 fő veszélye

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Megjelent a novemberi Éva, természetesen idén is JOY-Napok kuponfüzettel!

A címlapon Szalóki Ági énekesnő, benne rengeteg olvasmány felnőttkori hiperaktivitásról, az éneklés hatalmáról és még egy csomó mindenről. Ja és azt említettük már, hogy a novemberi Éva JOY-Napok kuponfüzettel kapható, benne 10-70%-os kedvezményre jogosító kuponokkal?

Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

Keira Knightley két Disney-mesét is megtiltott lányának: elárulta, miért

Keira Knightley elég szigorú, már ami a gyereknevelést illeti, hiszen 3 éves kislánya két klasszikus Disney-mesét sem nézhet meg. A joy.hu híradása.

Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

„Fontos volt, hogy a szépség, a fájdalom működni tudjon” – interjú Balsai Móni színésznővel

Balsai Mónival, aki mostanában egyre népszerűbb és foglalkoztatottabb színésznő, két bemutatója kapcsán beszélgettünk. A Büszkeség és balítélet a Centrál Színházban látható, az X – A rendszerből törölve című krimi pedig a mozikban, novembertől.

Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat? – teszi fel a kérdést a runnersworld.hu

Sandra Bullock nehéz időszakon van túl: több családtagját elvesztette

Sandra Bullock utoljára az Ocean's 8 miatt jelent meg a kamerák előtt, és azóta teljesen eltűnt. Most elárulta, mi ennek a szomorú oka. A joy.hu híradása.

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Sajnos az eredmény – mily meglepő – elmaradt a várakozásaimtól, de maga a folyamat annál tanulságosabbnak bizonyult. Most leírom, mi az a 8 dolog, amit leszűrtem le abból, hogy minden nap öt percig plankingeltem és felüléseket csináltam.

10 boros mém, mely minden borbarát szívének kedves

Esős őszi napok tökéletes kiegészítője lehet egy-egy pohár jól kiválasztott vörös- vagy fehérbor. Főként, ha azt a barátaink, szeretteink társaságában fogyasztjuk el. Lássunk hát pár képet, amellyel garantáltan mosolyt csalunk az arcodra a finom kortyok mellé.

Siralmas számok, majdnem annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel

...és alvásra is alig 7 óra jut átlagosan Magyarországon.

A legsötétebb álmaidban sem hitted volna: ébenfekete ételek

Ha ételek, akkor többnyire nem a fekete szín jut eszünkbe, pedig ma már egyre népszerűbbek ezek a finomságok. Tény, hogy nagyon menő finomságok születnek így!

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem