Angelina Jolie szenvedélyes írásban kelt ki Donald Trump menekültpolitikája ellen

Angelina Jolie szenvedélyes írásban kelt ki Donald Trump menekültpolitikája ellen
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Nem leszünk erősebbek attól, hogy a gyengébbekre célzunk.”

Angelina Jolie-nak mondanivalója volt, és mint ilyenkor általában, ezt egész oldalas írásban adta a világ tudtára a New York Times-ban. A cikkből gyakorlatilag az a vélemény körvonalazódik, hogy ha az Egyesült Államok teljesen leállítja a menekültek befogadását, azzal második világháborúra emlékeztető helyzetet idéz elő. A színésznő írásából, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként dolgozik évek óta, részleteket közlünk, teljes terjedelmében itt olvashatod.

Amerikaiak korábban a vérüket ontották azért, hogy megvédjék az eszmét, mely szerint az emberi jogok fölötte állnak kulturális, földrajzi, etnikai vagy vallási különbségeknek. Az a döntés, amely felfüggesztette a menekültek befogadását az Egyesült Államokba és amely megtagadja hét muszlim többségű ország polgárainak belépését, éppen a korábbi áldozatvállalásaink miatt döbbentette meg barátainkat szerte a világon.

A globális menekültválság és terrorfenyegetettség teljes mértékben megindokolja, hogy végiggondoljuk, hogyan tudnánk a határainkat minél biztonságosabban őrizni... De azt, hogy milyen választ adunk a helyzetre, tényekre kell alapoznunk, nem a félelemre.

Hat gyerek édesanyja vagyok, mindegyikük külföldön született és büszke amerikai állampolgár. Nagyon is biztonságban akarom tudni őket és nemzetünk minden gyermekét az országunkban. Ugyanakkor abban a tudatban szeretnék élni, hogy azoknak a menekült gyerekeknek, akik rászorulnak a menedékre, mindig lesz esélyük befogadásért folyamodni egy együttérző Amerikában. (...)

A menekültek a legmagasabb szintű ellenőrzésnek vannak alávetve az Egyesült Államok határainál. Ez hónapokig tartó kikérdezéseket, biztonsági ellenőrzéseket jelent, amelyeknek az FBI, a Nemzeti Terrorelhárító Központ, a Belbiztonsági Minisztérium és a Külügyminisztérium veti alá őket.

Ráadásul csak a legnagyobb krízishelyzetben levő emberek azok, akik egyáltalán bekerülnek a menekültbefogadási eljárás gépezetébe: kínzások túlélői, nők és gyerekek, akik sürgős orvosi beavatkozásra szorulnak. Számtalan menekülttáborban és városban jártam, ahol menekültek százezrei küzdenek a túlélésért és minden egyes család rendkívül nehéz körülmények között él. Amikor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kiválasztja közülük azokat, akik a leginkább védelemre szorulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ők megérdemlik a biztonságot, a menedéket és az újrakezdés lehetőségét, amelyet a mienkhez hasonló országok fel tudnak ajánlani nekik.

A menekülteknek csak töredéke — kevesebb, mint 1 százaléka — tud letelepedni az Egyesült Államokban vagy más országokban. Világszerte 65 millió menekült vagy az otthonát elhagyni kényszerült ember élt, és 10-ből 9 menekült szegény országokban él, nem gazdag nyugati államokban. Csak Törökországban 2,8 millió szíriai menekült él. 2011 óta mindössze 18 ezer szíriai telepedett le Amerikában. (...)

Ha azt az üzenetet küldjük, hogy elfogadható dolog bezárni az ajtóinkat a menekültek előtt vagy diszkriminálni őket a vallásuk alapján, akkor a tűzzel játszunk. Ez a tűz kontinenseken fog végigsöpörni és olyan instabilitást fog eredményezni, ami ellen éppen most próbáljuk magunkat megvédeni. (...)

Az igazság az, hogy amikor nagyon kevés menekültet fogadunk be, éppen hogy a minimumot teljesítve, azért, hogy betartsuk az ENSZ tagjaként vállalt kötelezettségeinket és azokat az alapelveket, amelyekért olyan keményen küzdöttünk a II. világháború után, ezt a saját biztonságunkért tesszük.

Ha mi, amerikaiak azt mondjuk, hogy ezek a kötelezettségek már nem fontosak, azt kockáztatjuk, hogy... a kijelentésünk még nagyobb instabilitást, gyűlöletet és erőszakot eredményez.

Ha úgy döntünk, hogy létezik a menekülteknek egy másodosztálya, mert a muszlimok kevésbé érdemesek a védelmünkre, ezzel szélsőséges indulatokat gerjesztünk külföldön és itthon egyaránt és aláássuk a sokféleség eszméjét, amelyet a demokraták és a republikánusok egyaránt értékesnek tartanak. „Amerika elkötelezett a világ felé, mert a világból oly sok minden megtalálható Amerikában”, hogy Ronald Reagant idézzem. Ha kettéválasztjuk a világot a határainkon túl, magunkat is kettéválasztjuk.

A szeptember 11-e óta folytatott terror elleni küzdelmünk legnagyobb tanulsága, hogy minden alkalommal, amikor eltávolodunk az értékeinktől, csak súlyosbítjuk a problémát, amit megoldani próbálunk... Nem a mi utunk, hogy bezárjuk az ajtónkat a menekültek előtt vagy diszkrimináljuk őket és nem növeli a biztonságunkat. Nem a mi utunk, hogy félelemből cselekedjünk. Nem leszünk erősebbek attól, hogy a leggyengébbekre célzunk.

Mindannyian biztonságos országban szeretnénk élni. Ezt közös üggyé kell tennünk minden emberrel, vallástól és háttértől függetlenül, aki ugyanazon veszéllyel küzd és ugyanazt a biztonságot keresi. Abban reménykedem, hogy nagy nemzetünk mindenkori elnöke ebbe az irányba vezeti az amerikai népet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úticélokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

35 év szünet után újra nyitnak a mozik Szaúd-Arábiában

Mit gondolsz, mi volt az első film, ami foroghatott?

Napi horoszkóp január 16.: a Kosok fontos döntés előtt állnak, a Halak jól hasznosítható tanácsot kapnak

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

46 évesen elhunyt a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan váratlan halála a legközelebbi hozzátartozóit is sokkolta.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft