Még hogy újévi fogadalom – a tudomány szerint az ünnepi időszak a legjobb alkalom arra, hogy új fitnesz szokásokat vegyél fel

Még hogy újévi fogadalom – a tudomány szerint az ünnepi időszak a legjobb alkalom arra, hogy új fitnesz szokásokat vegyél fel
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

December környékén a legtöbben hanyagoljuk az edzést és nem tartunk mértéket az evésben-ivásban, amikor ünnepelünk. De egy pszichológus szerint ilyenkor érdemes új egészséges szokásokat bevezetni.

Decemberben általában a fegyelmezettségünk maradéka is szertefoszlik. Ilyenkor már a hónap közepén egymást érik a karácsonyi ünneplések, amikor képtelenek vagyunk kizárólag salátán élni, mértéket tartani az ivásban, a költekezésben, nem beszélve a másnapi korán kelésről vagy akár a hatékony munkavégzésről – igaz? Január elsején aztán jönnek az újévi fogadalmak, szentül elhatározzuk, hogy mostantól minden másképp lesz. Egy pszichológus szerint azonban az ünnepi időszak valójában éppenhogy ideális alkalom az egészséges szokások bevezetésére.

Christine Carter, a Berkeley Egyetem boldogságkutató központjának pszichológusa azt állítja, hogy az év végi rohanás a legjobb apropó arra, hogy új szokásokat vegyünk fel. Mivel semmire nincs időnk, mindenképpen kicsiben kell kezdenünk, márpedig ez a módja: lépésről lépésre. Ezt írja Carter egy nemrégi blogposztjában:

„Mindenképpen apró célokat kell kitűznünk annak érdekében, hogy ki is tudjunk tartani mellettük. Ha túl ambiciózusak vagyunk, például elhatározzuk, hogy mostantól sokkal többet edzünk, mint eddig, néhány hét után (...) könnyen újra a kiindulóponton találhatjuk magunkat. Ezért lassan kell felépítenünk az új szokásainkat. És mivel az ünnepek környékén olyan kevés szabadidőnk van, ilyenkor szívesebben vállalunk be apró dolgokat – olyanokat, amelyekre csak úgy tekintünk, mint 'jobb, mint a semmi'. És éppen ezek segítenek majd elérni a céljainkat: az olyan rutinok, amelyekről észre sem vesszük, hogy az életünk részévé válnak!”

gif

Tehát előzzük meg az újévi fogadalmakat, ajánlja a pszichológus, kezdjünk el már most apró egészséges szokásokat felvenni és használjuk ki az ünnepek körüli káoszt arra, hogy kicsiben kezdjük. Ráadásul ha ilyen körülmények között képes vagy kitartani az elhatározásod mellett, akkor az újévben, amikor minden visszatér a rendes kerékvágásba, még könnyebb lesz, nem igaz?

inc.com

Napi horoszkóp március 16.: a Mérlegek vállalják a békéltető szerepét, a Vízöntők pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok állása ismét izgalmas üzeneteket rejt!

Kvíz: Melyik szereplő vagy a Váratlan utazásból?

Ínyenc kvíz a kosztümös szappanopera rajongóinak. Nincs is jobb, mint egy kis nosztalgiázás! :)

Láthatás: egy film, amely bárcsak ne szólna többről, mint a gyerekelhelyezés körüli hercehurcáról

Minden nap elmegyünk olyan családi drámák mellett, mint amit most az arcunkba tol Xavier Legrand elsőfilmes rendező.

„A csillagokat nézd, ne a lábfejedet” – 12 ütős Stephen Hawking-idézet

Kozmológiai kutatásai és humora tették a Föld egyik legismertebb tudományos figurájává.

Egy férfi kiszáll szabálytalanul parkoló terepjárójából, odamegy egy hajléktalanhoz és felrúgja a kalapját

Megpróbáltam felvállalni a konfrontációt ezzel a pernahajderrel, de nem jöttem ki túl jól belőle. Nektek mi a véleményetek? :)

8 dolog, amit egy bormániás SOSEM tesz

Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

November óta nem eszem fehérlisztből készült termékeket, elhagytam a nasikat és a cukros üdítőket. 45 napja pedig napi 1200 kalóriát (és maximum 160 gramm szénhidrátot) eszem. Esténként legalább 4 kilométert gyalogolok. Könnyű? Nem. Vannak buktatók? Igen. Ezek a tanácsok azonban nekem sokat segítettek abban, hogy minden elkövetkezendő 24 óra könnyebb legyen.

(Rém)történeti áttekintés: 5 dolog, amivel a nők sanyargatták és sanyargatják magukat a szépség érdekében

Hogy mit meg nem teszünk a szépségért? Behódolunk az aktuális trendeknek, ha jól állnak, ha nem, ha kényelmesek, ha nem. Fogyókúrázunk, edzünk, plasztikaisebészhez, körmöshöz, kozmetikushoz járunk. Tetőtől talpig gyantáztatunk, sanyargatjuk magunkat kívülről-belülről, de mindezt miért és kinek? Magunknak, a nagy Ő-nek, nőtársainknak? Bárhogy is legyen, nem ma kezdtük!

Igaz történet: hároméves koráig a gyerekem túszának éreztem magam

De aztán megszületett a második, és minden megváltozott. Egy amerikai édesanya, Lindsay meséli.

Tényleg létezik olyan, hogy depressziós kutya? Megmagyarázza a szakértő

Az elmúlt hetekben több olyan cikk is felkerült az internetre, ami a kutyák depressziójával foglalkozik. Miklósi Bernadett, etológus és kutyakiképző, a Best Dog Kutyaközpont alapítója cikkében választ ad arra a joy.hu kérdésére, tényleg depresszió felel-e a kutyád hangulatváltozásért, vagy inkább nevezhető az állapot viselkedési zavarnak.

Mit tanulhatunk a nagyszüleink párkapcsolatából, akik egy életen át kitartottak egymás mellett?

Te is szeretnél a életed szerelme mellett megöregedni? A joy.hu összeállítása.

Jönnek a hosszú hétvégék, ti hova utaztok? Íme 8 közép-európai város, amelyet a magam részéről csak ajánlani tudok

Könnyen megközelíthető városok a környékünkön. Fedezd fel mindet, gyerekkel vagy anélkül!

Azok az egyévesek, akik hasonlítanak az apjukra, jóval egészségesebbek egy új tanulmány szerint

Kisebb valószínűséggel lesznek asztmás rohamaik vagy szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra, ha az apjuk génjeit örökölték. Elég meredeknek hangzik, ugye? Pedig van összefüggés.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft