10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről

10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor még tizenévesen először ültem volánhoz egyedül, és ott lapult a zsebemben a jogosítvány, azt hittem "készen vagyok". Azóta majdnem 15 év telt el, és rájöttem, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat...

A legtöbben még szinte kölykök vagyunk, amikor megszerezzük a jogosítványunkat. Hosszú hetek tanulása, gyakorlása és persze az élesben való bizonyítás után jó eséllyel már ott is lapul a zsebünkben az engedély. Vannak köztünk óvatosabbak, fokozatosan beletanulók, és persze olyanok is, akik a jogosítvány megszerzése után azonnal belecsapnak a közepébe. Nemrég egy huszonéves srác mellé volt szerencsém beülni egy hosszabb utazás alkalmával, és amíg utaztunk rengeteg minden eszembe jutott az én friss jogsis időszakomról: mit gondoltam akkoriban, mennyire természetesnek vettem, hogy autót vezetek; és hogy mennyi minden megváltozott bennem azóta, vagyis miként vélekedek 15 évvel később a közlekedésről, mint fiatal, még tapasztalatlan fejjel, amikor alig vártam, hogy végre kikézbesítsék a kártyámat. Engedjétek meg, hogy felsoroljak most néhányat ezekből a gondolatokból, és tegyétek meg, hogy minél több, viszonylag friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalhoz eljuttatjátok!

Olvasd el ezt is!

1)) Fel kell nőnöd a feladathoz!

A vezetés nem játék, nem szórakozás, és nem is szabad rá így tekintenünk! Amint beülsz a volán mögé, meg kell tanulnod a lényegre összpontosítani: az pedig nem más, mint hogy eljuss A-ból B-be, a lehető legnagyobb biztonságban és épségben!

2)) Az autó egy gép – de te irányítod!

Soha nem szabad elfelejtened, hogy még a legprofibban összerakott, legluxusabb, és legokosabb autó is csak egy gép, ami bármikor meghibásodhat, elromolhat! Ezért soha nem bízhatod kizárólag olyan felvetésekre az életed, hogy „majd a kocsi okos vezérlése megoldja”. Nem, neked minden körülmények között képesnek kell lenned azt irányítani!

Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség!

Kép
forrás: europress

3)) Felelősséggel tartozol – a veled utazókért

Amikor utasokat szállítasz, akkor a legjobb tudásod, legnagyobb higgadtságod közepette kell tenned azt! Nem sodorhatod veszélybe mások életét azzal, hogy akkor próbálgatod a különböző vezetési stílusokat, vállalsz be kockázatos előzéseket, vagy túlzott sebességből való fékezéseket! Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség! Ha ezt nem érted meg, akkor inkább ne ültess magad mellé másokat, de leginkább ne is ülj autóba, mert...

4)) Felelősséggel tartozol – a forgalomban részt vevőkért is

Rengeteg baleset megelőzhető lenne, ha az azokat okozók előre belátnák a tetteik lehetséges kimeneteleit. Csak hogy ezeket nem jó előre átgondolni, igaz? Pedig jobb lenne, mert egy apró, meggondolatlan hülyeség, „menőzés”, oda nem figyelés; esetleg tapasztalatlanságból, vagy rutintalanságból fakadó hiba miatt teljesen védtelen embereket sodorhatsz veszélybe! Arról nem beszélve, hogy...

5)) Felelősséggel tartozol – önmagadért

Biztosan láttál már jónéhány „őt is hazavárták” figyelmeztető táblát az út mentén. Nos igen, ezeket nem fölöslegesen, vagy poénból tették ki oda. Hanem pusztán azért, hogy megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mi is az igazán fontos az életben: az, hogy kipróbáld mennyi az alattad guruló autó végsebessége, vagy az, hogy eljuss az úticélodhoz, esetleg aznap is találkozhass a szeretteiddel? Szerintem az utóbbi. Amíg ezt nem gondolod át, és nem érzed át a súlyát, várd meg, amíg benő a fejed lágya!

Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel...

Kép
forrás: europress

6)) A saját bőrödön kell megtapasztald a „tetteid” következményeit!

Nyilván senki nem arra akar játszani vezetés közben, hogy minél többször megbüntessék, esetleg bevonják a vezetői engedélyét. De egyáltalán nem baj, ha még az elején becsúszik egy kisebb gyorshajtási bírság, vagy egy olyan, amikor épp nem álltál meg a stop vonalnál! Hogy miért? Mert meg kell tapasztalnod, hogy ezeknek a hibáknak igenis van retorziója, - amit lehetőleg a saját zsebedből kell kiegyenlítened,- és legközelebb meggondolod, hogy jobban odafigyelsz-e. Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel, de könnyen lehet, hogy máskor, egy másik helyen a gyorshajtásod, vagy a figyelmetlenséged balesetet okozott volna.

7)) Nem versenypálya!

Ez bármilyen élesben működő forgalomra igaz! Ha versenyezni szeretnél, vagy csak próbálgatni a kocsit és a határaidat, áldozz időt és pénzt arra, hogy elmész egy tesztpályára, ahol negatív következmények nélkül kiélheted ezen vágyaidat!

Kép
forrás: europress

8)) Ismerd az autódat, a szabályokat és magadat is!

Folyamatosan tanulni fogsz. Bolond aki azt képzeli, hogy a jogosítvány megszerzésével már mindenre készen áll. Érdemes folyamatosan képezni magadat, felkészülni a váratlanra, és megtapasztalni olyasmit, amihez még nem volt szerencséd: erre a célra már léteznek különböző tesztpályák, tanpályák, vezetési tréningek, ahol tovább fejlesztheted a képességeidet. A KRESZ folyamatosan újuló, változó szabályait is saját magad kell követned, ugyanis ezt senki nem teszi meg helyetted.

9)) Az aktív figyelem elengedhetetlen!

Bármennyire is csábít a gondolat, hogy végre beülhetsz a kocsidba, bekapcsolhatod, vagy akár üvöltetheted a kedvenc zenéidet, rázhatod közben a fejed, mintha egy koncerten lennél, esetleg ehetsz-ihatsz, vagy cigizhetsz közben; engedd, hogy a józan eszed diktáljon, és ne hagyd felülkerekedni ezeket a vágyaidat! Az autó, és a forgalomban való részvétel nem bulihely, vagy diszkó, ahol végre magad lehetsz, pihenhetsz, vagy kiengedheted a gőzt! Emlékezz a felelősség súlyára, és próbáld meg máshol kitombolni magad, kiélni ezen szükségleteidet!

10)) Senkinek nem kell semmit bizonyítanod!

Azon kívül persze, hogy magadnak bebizonyítod azt, hogy ténylegesen elkezdtél érett felnőtt módjára gondolkodni és viselkedni, és tisztában vagy vele, mekkora vállalás, hogy kikerülsz a forgalomba. Minden más huszadrangú: a menőzés, a nagyot mondás, a „ki ha én nem viselkedés” lehetőleg maradjon meg máskorra!

Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és átgondoltad a cikket és mondanivalóját anélkül, hogy elrettentő élmények arzenálját, sokkoló képeket, vagy balesetek következtében tönkrement sorsok és életek példáját kellett volna felsorakoztatnom benne! Kulcsszó: felelősség! ;-)

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

35 év szünet után újra nyitnak a mozik Szaúd-Arábiában

Mit gondolsz, mi volt az első film, ami foroghatott?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft