10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről

10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor még tizenévesen először ültem volánhoz egyedül, és ott lapult a zsebemben a jogosítvány, azt hittem "készen vagyok". Azóta majdnem 15 év telt el, és rájöttem, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat...

A legtöbben még szinte kölykök vagyunk, amikor megszerezzük a jogosítványunkat. Hosszú hetek tanulása, gyakorlása és persze az élesben való bizonyítás után jó eséllyel már ott is lapul a zsebünkben az engedély. Vannak köztünk óvatosabbak, fokozatosan beletanulók, és persze olyanok is, akik a jogosítvány megszerzése után azonnal belecsapnak a közepébe. Nemrég egy huszonéves srác mellé volt szerencsém beülni egy hosszabb utazás alkalmával, és amíg utaztunk rengeteg minden eszembe jutott az én friss jogsis időszakomról: mit gondoltam akkoriban, mennyire természetesnek vettem, hogy autót vezetek; és hogy mennyi minden megváltozott bennem azóta, vagyis miként vélekedek 15 évvel később a közlekedésről, mint fiatal, még tapasztalatlan fejjel, amikor alig vártam, hogy végre kikézbesítsék a kártyámat. Engedjétek meg, hogy felsoroljak most néhányat ezekből a gondolatokból, és tegyétek meg, hogy minél több, viszonylag friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalhoz eljuttatjátok!

Olvasd el ezt is!

1)) Fel kell nőnöd a feladathoz!

A vezetés nem játék, nem szórakozás, és nem is szabad rá így tekintenünk! Amint beülsz a volán mögé, meg kell tanulnod a lényegre összpontosítani: az pedig nem más, mint hogy eljuss A-ból B-be, a lehető legnagyobb biztonságban és épségben!

2)) Az autó egy gép – de te irányítod!

Soha nem szabad elfelejtened, hogy még a legprofibban összerakott, legluxusabb, és legokosabb autó is csak egy gép, ami bármikor meghibásodhat, elromolhat! Ezért soha nem bízhatod kizárólag olyan felvetésekre az életed, hogy „majd a kocsi okos vezérlése megoldja”. Nem, neked minden körülmények között képesnek kell lenned azt irányítani!

Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség!

Kép
forrás: europress

3)) Felelősséggel tartozol – a veled utazókért

Amikor utasokat szállítasz, akkor a legjobb tudásod, legnagyobb higgadtságod közepette kell tenned azt! Nem sodorhatod veszélybe mások életét azzal, hogy akkor próbálgatod a különböző vezetési stílusokat, vállalsz be kockázatos előzéseket, vagy túlzott sebességből való fékezéseket! Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség! Ha ezt nem érted meg, akkor inkább ne ültess magad mellé másokat, de leginkább ne is ülj autóba, mert...

4)) Felelősséggel tartozol – a forgalomban részt vevőkért is

Rengeteg baleset megelőzhető lenne, ha az azokat okozók előre belátnák a tetteik lehetséges kimeneteleit. Csak hogy ezeket nem jó előre átgondolni, igaz? Pedig jobb lenne, mert egy apró, meggondolatlan hülyeség, „menőzés”, oda nem figyelés; esetleg tapasztalatlanságból, vagy rutintalanságból fakadó hiba miatt teljesen védtelen embereket sodorhatsz veszélybe! Arról nem beszélve, hogy...

5)) Felelősséggel tartozol – önmagadért

Biztosan láttál már jónéhány „őt is hazavárták” figyelmeztető táblát az út mentén. Nos igen, ezeket nem fölöslegesen, vagy poénból tették ki oda. Hanem pusztán azért, hogy megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mi is az igazán fontos az életben: az, hogy kipróbáld mennyi az alattad guruló autó végsebessége, vagy az, hogy eljuss az úticélodhoz, esetleg aznap is találkozhass a szeretteiddel? Szerintem az utóbbi. Amíg ezt nem gondolod át, és nem érzed át a súlyát, várd meg, amíg benő a fejed lágya!

Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel...

Kép
forrás: europress

6)) A saját bőrödön kell megtapasztald a „tetteid” következményeit!

Nyilván senki nem arra akar játszani vezetés közben, hogy minél többször megbüntessék, esetleg bevonják a vezetői engedélyét. De egyáltalán nem baj, ha még az elején becsúszik egy kisebb gyorshajtási bírság, vagy egy olyan, amikor épp nem álltál meg a stop vonalnál! Hogy miért? Mert meg kell tapasztalnod, hogy ezeknek a hibáknak igenis van retorziója, - amit lehetőleg a saját zsebedből kell kiegyenlítened,- és legközelebb meggondolod, hogy jobban odafigyelsz-e. Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel, de könnyen lehet, hogy máskor, egy másik helyen a gyorshajtásod, vagy a figyelmetlenséged balesetet okozott volna.

7)) Nem versenypálya!

Ez bármilyen élesben működő forgalomra igaz! Ha versenyezni szeretnél, vagy csak próbálgatni a kocsit és a határaidat, áldozz időt és pénzt arra, hogy elmész egy tesztpályára, ahol negatív következmények nélkül kiélheted ezen vágyaidat!

Kép
forrás: europress

8)) Ismerd az autódat, a szabályokat és magadat is!

Folyamatosan tanulni fogsz. Bolond aki azt képzeli, hogy a jogosítvány megszerzésével már mindenre készen áll. Érdemes folyamatosan képezni magadat, felkészülni a váratlanra, és megtapasztalni olyasmit, amihez még nem volt szerencséd: erre a célra már léteznek különböző tesztpályák, tanpályák, vezetési tréningek, ahol tovább fejlesztheted a képességeidet. A KRESZ folyamatosan újuló, változó szabályait is saját magad kell követned, ugyanis ezt senki nem teszi meg helyetted.

9)) Az aktív figyelem elengedhetetlen!

Bármennyire is csábít a gondolat, hogy végre beülhetsz a kocsidba, bekapcsolhatod, vagy akár üvöltetheted a kedvenc zenéidet, rázhatod közben a fejed, mintha egy koncerten lennél, esetleg ehetsz-ihatsz, vagy cigizhetsz közben; engedd, hogy a józan eszed diktáljon, és ne hagyd felülkerekedni ezeket a vágyaidat! Az autó, és a forgalomban való részvétel nem bulihely, vagy diszkó, ahol végre magad lehetsz, pihenhetsz, vagy kiengedheted a gőzt! Emlékezz a felelősség súlyára, és próbáld meg máshol kitombolni magad, kiélni ezen szükségleteidet!

10)) Senkinek nem kell semmit bizonyítanod!

Azon kívül persze, hogy magadnak bebizonyítod azt, hogy ténylegesen elkezdtél érett felnőtt módjára gondolkodni és viselkedni, és tisztában vagy vele, mekkora vállalás, hogy kikerülsz a forgalomba. Minden más huszadrangú: a menőzés, a nagyot mondás, a „ki ha én nem viselkedés” lehetőleg maradjon meg máskorra!

Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és átgondoltad a cikket és mondanivalóját anélkül, hogy elrettentő élmények arzenálját, sokkoló képeket, vagy balesetek következtében tönkrement sorsok és életek példáját kellett volna felsorakoztatnom benne! Kulcsszó: felelősség! ;-)

Többet szeretni egyszerre – tények és tévhitek a poliamoriáról

Vajon lehetséges-e egyszerre több emberbe szerelmesnek lenni? Vannak, akik úgy tapasztalják, hogy igen, és párhuzamos érzelmeiket meg is akarják élni. A megcsalásnál azonban létezik ennek korrektebb módja is.

9 meghökkentő infó, amit a Grindelwald bűntettei hozzátett a Harry Potter-univerzumhoz

Vigyázat, óriási spoilerveszély!! Egy biztos: nagyon szeretnénk ezt a történetet regényalakban is olvasni. Kedves J. K. Rowling, nem lehetne?...

24 apró diy ötlet kicsiknek és nagyoknak, amit érdemes az adventi kalendáriumba rejtened

Az adventi kalendáriumok többsége csokoládét rejt, de ha te nem szeretnéd ezekkel tömni a gyermekedet egy hónapon keresztül, esetleg valamivel izgalmasabb ajándékkal lepnéd meg őt és családtagjaidat, te is készíthetsz meglepetéseket a naptárba.

Szerinted jó nőnek lenni? Akkor segíts a hajléktalan nőknek, hogy ők is hasonlóan érezhessenek!

A főváros hajléktalanellátó szervezet adományokat gyűjt nincstelen nők számára, ezzel szeretnének hozzájárulni, hogy megerősödhessenek nőiségükben, női szerepeikben és javuljon a közérzetük, önértékelésük.

Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

Több mint egy évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

A Victoria's Secret kap hideget-meleget, mégsem hajlandók plus size modelleket szerepeltetni a show-jukban

A marketingigazgató azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a plus size és a transznemű modellek „nem férnek bele a show álomvilágába”. És most áll a bál.

Időspórolós trükkök, amik felpörgetik a konyhai feladatokat – VIDEÓ

A most következő videóban olyan trükköket szeretnénk bemutatni neked, amelyek nem csak megkönnyítik majd a konyhai tennivalóidat, de még időt is spórolhatsz velük.

Céline Dion is felszállt a gendersemleges gyerekdivat nevű expresszvonatra

Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő divatkollekciót mutatott be, amelynek minden darabját fiúk és lányok is felvehetik az elképzelések szerint.

Nincs ötleted? Ezek a legjobb karácsonyi ajándék ötletek férfiaknak

A karácsonyi készülődés sok boldog pillanatot tartogat magában, de minden évben akadnak kisebb nehézségek is, amikre nem árt felvértezni magunkat. Te hogy állsz az ajándékokkal?

Nevelhetetlenek – interjú Nyáry Krisztiánnal és lányaival, Lucával és Lizával

Az is kiderül, hogyan boldogul a háromfősre apadt család négy évvel a lányok édesanyja halála után. Olvass bele a decemberi Éva magazinban megjelent interjúba!

Mitől fél a férfi? A 8 leggyakoribb ok

A férfi nem félhet semmitől – ezért fél irracionálisan, szűkölő magányban. A mindenekfelett álló legnagyobb férfipara pedig az, hogy mindez kitudódik. Tudatában lévén annak, hogy lehetetlen vállalkozás arról kérdezni férfiakat, hogy mitől félnek a legjobban, azt kérdeztük meg néhányuktól, mitől fél – szerintük – a többi férfi. Így már egész értékelhető válaszokat sikerült összegyűjtenünk. Íme a 8 legnagyobb mumus.

A gyerekek irányítják az életünket egy-két napon át

Pontosabban hát… ez mindig így van, nemde? Igen ám, de most konkrétan fordított nap is kezdődik november 19-én és 20-án: gyerekek veszik át a felnőtt szerepeket a reptéren, a rendőrségen, a könyvtárban, a vasútnál és az újságok szerkesztőségeiben is. Például a mi kiadónkban.

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Kövess minket

ÉVA MAGAZIN 10 LAPSZÁM

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem