10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről

10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor még tizenévesen először ültem volánhoz egyedül, és ott lapult a zsebemben a jogosítvány, azt hittem "készen vagyok". Azóta majdnem 15 év telt el, és rájöttem, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat...

A legtöbben még szinte kölykök vagyunk, amikor megszerezzük a jogosítványunkat. Hosszú hetek tanulása, gyakorlása és persze az élesben való bizonyítás után jó eséllyel már ott is lapul a zsebünkben az engedély. Vannak köztünk óvatosabbak, fokozatosan beletanulók, és persze olyanok is, akik a jogosítvány megszerzése után azonnal belecsapnak a közepébe. Nemrég egy huszonéves srác mellé volt szerencsém beülni egy hosszabb utazás alkalmával, és amíg utaztunk rengeteg minden eszembe jutott az én friss jogsis időszakomról: mit gondoltam akkoriban, mennyire természetesnek vettem, hogy autót vezetek; és hogy mennyi minden megváltozott bennem azóta, vagyis miként vélekedek 15 évvel később a közlekedésről, mint fiatal, még tapasztalatlan fejjel, amikor alig vártam, hogy végre kikézbesítsék a kártyámat. Engedjétek meg, hogy felsoroljak most néhányat ezekből a gondolatokból, és tegyétek meg, hogy minél több, viszonylag friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalhoz eljuttatjátok!

Olvasd el ezt is!

1)) Fel kell nőnöd a feladathoz!

A vezetés nem játék, nem szórakozás, és nem is szabad rá így tekintenünk! Amint beülsz a volán mögé, meg kell tanulnod a lényegre összpontosítani: az pedig nem más, mint hogy eljuss A-ból B-be, a lehető legnagyobb biztonságban és épségben!

2)) Az autó egy gép – de te irányítod!

Soha nem szabad elfelejtened, hogy még a legprofibban összerakott, legluxusabb, és legokosabb autó is csak egy gép, ami bármikor meghibásodhat, elromolhat! Ezért soha nem bízhatod kizárólag olyan felvetésekre az életed, hogy „majd a kocsi okos vezérlése megoldja”. Nem, neked minden körülmények között képesnek kell lenned azt irányítani!

Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség!

Kép
forrás: europress

3)) Felelősséggel tartozol – a veled utazókért

Amikor utasokat szállítasz, akkor a legjobb tudásod, legnagyobb higgadtságod közepette kell tenned azt! Nem sodorhatod veszélybe mások életét azzal, hogy akkor próbálgatod a különböző vezetési stílusokat, vállalsz be kockázatos előzéseket, vagy túlzott sebességből való fékezéseket! Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség! Ha ezt nem érted meg, akkor inkább ne ültess magad mellé másokat, de leginkább ne is ülj autóba, mert...

4)) Felelősséggel tartozol – a forgalomban részt vevőkért is

Rengeteg baleset megelőzhető lenne, ha az azokat okozók előre belátnák a tetteik lehetséges kimeneteleit. Csak hogy ezeket nem jó előre átgondolni, igaz? Pedig jobb lenne, mert egy apró, meggondolatlan hülyeség, „menőzés”, oda nem figyelés; esetleg tapasztalatlanságból, vagy rutintalanságból fakadó hiba miatt teljesen védtelen embereket sodorhatsz veszélybe! Arról nem beszélve, hogy...

5)) Felelősséggel tartozol – önmagadért

Biztosan láttál már jónéhány „őt is hazavárták” figyelmeztető táblát az út mentén. Nos igen, ezeket nem fölöslegesen, vagy poénból tették ki oda. Hanem pusztán azért, hogy megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mi is az igazán fontos az életben: az, hogy kipróbáld mennyi az alattad guruló autó végsebessége, vagy az, hogy eljuss az úticélodhoz, esetleg aznap is találkozhass a szeretteiddel? Szerintem az utóbbi. Amíg ezt nem gondolod át, és nem érzed át a súlyát, várd meg, amíg benő a fejed lágya!

Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel...

Kép
forrás: europress

6)) A saját bőrödön kell megtapasztald a „tetteid” következményeit!

Nyilván senki nem arra akar játszani vezetés közben, hogy minél többször megbüntessék, esetleg bevonják a vezetői engedélyét. De egyáltalán nem baj, ha még az elején becsúszik egy kisebb gyorshajtási bírság, vagy egy olyan, amikor épp nem álltál meg a stop vonalnál! Hogy miért? Mert meg kell tapasztalnod, hogy ezeknek a hibáknak igenis van retorziója, - amit lehetőleg a saját zsebedből kell kiegyenlítened,- és legközelebb meggondolod, hogy jobban odafigyelsz-e. Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel, de könnyen lehet, hogy máskor, egy másik helyen a gyorshajtásod, vagy a figyelmetlenséged balesetet okozott volna.

7)) Nem versenypálya!

Ez bármilyen élesben működő forgalomra igaz! Ha versenyezni szeretnél, vagy csak próbálgatni a kocsit és a határaidat, áldozz időt és pénzt arra, hogy elmész egy tesztpályára, ahol negatív következmények nélkül kiélheted ezen vágyaidat!

Kép
forrás: europress

8)) Ismerd az autódat, a szabályokat és magadat is!

Folyamatosan tanulni fogsz. Bolond aki azt képzeli, hogy a jogosítvány megszerzésével már mindenre készen áll. Érdemes folyamatosan képezni magadat, felkészülni a váratlanra, és megtapasztalni olyasmit, amihez még nem volt szerencséd: erre a célra már léteznek különböző tesztpályák, tanpályák, vezetési tréningek, ahol tovább fejlesztheted a képességeidet. A KRESZ folyamatosan újuló, változó szabályait is saját magad kell követned, ugyanis ezt senki nem teszi meg helyetted.

9)) Az aktív figyelem elengedhetetlen!

Bármennyire is csábít a gondolat, hogy végre beülhetsz a kocsidba, bekapcsolhatod, vagy akár üvöltetheted a kedvenc zenéidet, rázhatod közben a fejed, mintha egy koncerten lennél, esetleg ehetsz-ihatsz, vagy cigizhetsz közben; engedd, hogy a józan eszed diktáljon, és ne hagyd felülkerekedni ezeket a vágyaidat! Az autó, és a forgalomban való részvétel nem bulihely, vagy diszkó, ahol végre magad lehetsz, pihenhetsz, vagy kiengedheted a gőzt! Emlékezz a felelősség súlyára, és próbáld meg máshol kitombolni magad, kiélni ezen szükségleteidet!

10)) Senkinek nem kell semmit bizonyítanod!

Azon kívül persze, hogy magadnak bebizonyítod azt, hogy ténylegesen elkezdtél érett felnőtt módjára gondolkodni és viselkedni, és tisztában vagy vele, mekkora vállalás, hogy kikerülsz a forgalomba. Minden más huszadrangú: a menőzés, a nagyot mondás, a „ki ha én nem viselkedés” lehetőleg maradjon meg máskorra!

Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és átgondoltad a cikket és mondanivalóját anélkül, hogy elrettentő élmények arzenálját, sokkoló képeket, vagy balesetek következtében tönkrement sorsok és életek példáját kellett volna felsorakoztatnom benne! Kulcsszó: felelősség! ;-)

Alternatív, lebomló, komposztálható műanyag zacskó? Álljunk meg egy pillanatra...

Egy-két éven belül Magyarországon is betiltják a nejlonzacskók és az eldobható tányérok, poharak, műanyag szívószálak gyártását és forgalmazását. Na de mi lesz helyette? Most azt néztük meg, hogy valóban működőképes alternatíva-e a lebomló, esetleg komposztálható, például kukoricakeményítőből készült műanyag zacskó.

Innen tudhatod, hogy a gyereked érzelmi evő + 9 tipp, hogy egészséges kapcsolata legyen a kajával

Válás, költözés vagy valami más nagyobb változás zajlik a családban, és a gyereked testtömege a szokottnál jobban ingadozik? Még csak drámai helyzetek sem kellenek ahhoz, hogy a szülő itt-ott eldugdosott nasikra bukkanjon fedezzen fel a kölök íróasztalfiókjában vagy legósdobozában. Most összefoglaltuk, mit tehetsz az érzelmi evés ellen.

Út a negyedik pohár borig – lépésről lépésre

Negyedik pohár bor. Gyaníthatóan ezen cikk olvasói – sőt, gyakorlatilag a legtöbb huszonegyedik századi ember – eljutott már legalább egyszer a negyedik pohár borig, ha nem tovább. Nem csalás, nem ámítás, a viselkedésünk, hanghordozásunk, szokásaink, igényeink és még ezer apró részlet teljesen egészében átalakul a folyamat során. És nem mindig előnyösen. Lássuk hát pontosan, milyen lépcsőfokokat járunk végig, mire eljutunk a negyed pohár borig.

Édesburgonya-pirítós: az egészséges, gluténmentes finomság

Szereted a percek alatt elkészíthető reggeliket, vacsorákat és uzsonnákat, az egészséges könnyű fogásokat? Szeretnéd, ha a gyerek minél több zöldséget enne? Esetleg van gluténérzékeny családtagod? Akkor ezt az édesburgonya-pirítóst neked és a családodnak találták ki!

Napi horoszkóp szeptember 18.: a Kosok váratlanul kapnak lendületet, a Bikákat eltalálhatja Ámor nyila

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét üzentek!

Ilyen tortákkal ünnepelnek a világ különböző pontjain - 14 (esetenként meglepő) kép

Ha érdekel, hogy hogyan néznek ki a különböző nemzetek tortái, hogy kik és milyen alapanyagokból készítik, milyen ünnepekre szánják és hogyan díszítik fel ezeket az édességeket, akkor ezt az összeállítást érdemes megnézned!

18 dolog, amit csak akkor érthetsz, ha kísérőtanár vagy egy gimnáziumi osztálykiránduláson

Az biztos, hogy intenzív napokra számíthat, aki kísérőtanárkodásra adja a fejét egy végzős osztály kirándulásán.

Napi horoszkóp szeptember 17.: a Skorpiók előtt új lehetőség áll, a Bakok kimondhatják a végszót egy bizonyos ügyben

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Ajj de ciki! 10 sztár, aki kínos helyzetbe hozta a gyerekét ország-világ előtt

Minden ép ésszel bíró szülő tudja, hogy nem szabad elkísérnie a tizenéves gyerekét a randira, szájrapuszit adni neki a reflektorfényben vagy mindenfélét odakommentelni az Instagram-posztjaihoz. De a világsztárok között akad, aki nincs tisztában ezzel az alapszabállyal – vagy magasról nem érdekli.

Napi horoszkóp szeptember 16.: a Skorpiók harcolnak egy számukra fontos dologért, a Halak végre fel merik vállalni a véleményüket

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Banános smoothie: a tápláló finomság

Az evamagazin.hu #mutiazuzsit iskolakezdő kihívássorozatát szeptember 14-én útjára indítottuk beharangozónkkal, most pedig szeretnénk megosztani veletek az első hét receptjét, a banános smoothie-t!

Az Éva bemutatja: #mutiazuzsit iskolakezdő kihívás

Ezennel útjára indítjuk #mutiazuzsit néven futó legújabb kihívásunkat, amelyben számtalan szuper recepttel, ötlettel és bevásárlólistával szeretnénk kedveskedni olvasóinknak 10 napon keresztül – akár anyukák, akár nem –, megkönnyítve ezzel pörgős hétköznapjaikat.

4 évig gyűjtögette az eldobható holmikat, majd lefotózta őket

Egy francia fotóművész, Antoine Repessé saját háztartásából csinált látványos fotóhelyszínt azáltal, hogy négy éven keresztül nem dobta ki a szemetet. Viszont kategorizálta a tárgyait, a vécépapír-gurigától a mosószeres flakonon át az újságokig.

#mutiazuzsit: Íme az első hét receptjei és bevásárlólistája!

Az evamagazin.hu #mutiazuzsit iskolakezdő kihívássorozatát szeptember 14-én útjára indítottuk beharangozónkkal, most pedig szeretnénk megosztani veled az első hét bevásárlólistáját és a recepteket!

Napi horoszkóp szeptember 14.: a Kosok zsúfolt napra számíthatnak, a Rákok elhagyják a komfortzónájukat

Csak mert péntek van, még nem muszáj megfeledkezned a horoszkópodról.

4 jel, ami arra utal(hat), hogy allergiás vagy az alkoholra

Ha furán érzed magad iszogatás után, émelyegsz, kipirosodsz vagy összevissza ver a szíved, az nem feltétlenül azért alakul ki, mert túlságosan felöntöttél a garatra, simán lehet, hogy alkoholallergiád van.

5 új sorozat, amire egész biztosan rágyógyulok idén ősszel

Közismert, hogy az őszi szezon a legalkalmasabb sorozatnézésre, ezért ilyenkor jönnek ki a legérdekesebb darabok. A mostaniak között elég erős a felhozatal, van köztük Jim Carrey-tragikomédia, egy több országban játszódó dráma, amelyben a Mad Men két szereplője és a Vészhelyzet Carter dokija együtt tér vissza, valamint megnézhetjük a Gossip Girlből ismert Leighton Meestert szinglianyuka-szerepben.

3 lapszám most csak 1500 Ft! Fizess elő 09.30-ig és a JOY-Napok kuponos lapszám is közte lesz!
Borító

Kövess minket

Rendkívüli előfizetési ajánlatunk: 10 lapszám több mint 40% kedvezménnyel most 6950 Ft helyett csak 3950 Ft + ajándék Éva Egészség!

Csak 3950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem