A gyerek első találkozása(i) egy kutyával

Borítókép: A gyerek első találkozása(i) egy kutyával Forrás: www.gettyimages.com
Az ember leghűségesebb társa, de vajon a kisembereké is? Mire figyelj, mit taníts meg a gyerekednek, hogy csak látásból ismerje a négylábú agyarait?

A pontos szám nem ismert, csak a nagyságrend: évente több millió embert harap meg kutya. Ha arról van szó, „Lucifer” a gyereket is megmarja, és nem azért, mert ördögi nevet adtunk neki, amivel azonnal belé kódoltuk agyarai ilyenforma használatát. A támadások jelentős része megelőzhető – néhány tipp, mire figyelj, és mire tanítsd meg a gyerekedet (minél hamarabb), ha nem szeretnéd, hogy a blökiből előbújjon az „állat”.

- A gyerekek zöme 4-5 éves koráig nem tudja realizálni az ember és állat közti határokat, nem vagy nehezen értelmezi a viselkedésbeli különbségeket, még ha a családi kedvencről is van szó. Mindkettőre figyeljünk, ne hagyjuk a gyereket (felnőtt) felügyelete nélkül a kutya mellett.

- Ne higgyük el, hogy minden kutya szereti a gyerekeket. Idegen kutyához mindig csak együtt közelítsünk, és tudjuk meg a gazdájától, „barátkozhatunk-e”?

- A beteg, sérült, kölykeit gondozó vagy éppen táplálkozó kutya ingerlékenyebb – vigyük el a gyereket a közeléből, és magyarázzuk el neki, hogy ilyenkor nem piszkáljuk a bundást.

- A kutya fülei minden szempontból érzékenyek, nem üvöltünk mellette.

- A szeretethabzsoló gyermeki ölelés a kutyának sok(k), tanítsuk meg finoman simogatni – ne rángassa a kutya bőrét, fülét vagy farkát, nem nyúlálunk a szájában és nem akarunk neki puszit adni!

- A kutyákban a váratlan mozdulatoktól felmegy a pumpa, megriadnak. Hozzánk hasonlóan utálják, ha sarokba szorítják őket.