Ott vagyunk már? – hová vidd el a srácokat 18 éves koruk előtt?

Borítókép: Ott vagyunk már? – hová vidd el a srácokat 18 éves koruk előtt? Forrás: www.gettyimages.com
Nincs könnyű dolgunk, amennyiben közös programot szeretnénk szervezni 18 évnél fiatalabb gyermekünkkel. Az Apa magazin azért ad hat használható tippet, amivel kivitelezhető az elsőre lehetetlennek tetsző közös időtöltés.

Perseidák a Zselicben

Tulajdonképpen csak intergalaktikus szempontból modellezhető helyzet, amikor a gyerek(ek) és te is csillagokat láttok, mégis mindenki ujjong. Az augusztusban érkező Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A csúcsnapokon (augusztus 12-13.) tiszta égboltnál óránként 50-nél is több hullócsillagot láthatunk, csillagvizsgálónak gyakorlatilag bármelyik szabad kilátású hegy- vagy domboldal megteszi. A dél-dunántúli Zselicnél jobb hely nincs, legfeljebb ezen belül, a Csillagpark, ahol országos szinten a legalacsonyabb a fényszennyezés.

Vízitúra a Tiszán

Vagy a Mosoni-Dunán, a Körösön, a Rábán – lényegében teljesen mindegy, melyik kajakkal vagy kenuval bejárható folyón. Kulcsszavak: szabadstrand, evezés, sátorban alvás, lengőteke, folyami sült hal, tarzanozás (azaz vízi lengőhinta, ami illegális ugyan, de a Tisza felső szakaszán bámulatos módon 2-3 kilométerenként akad egy).

Kéktúra

Nem muszáj a teljes 1118 kilométert (Írott-kőtől Hollóházáig) lenyomni, de egy két-három napig tartó 40-50 kilométeres szakaszt (mondjuk a Zemplénben) érdemes. Kultúra- és tájismeret, hegyen-völgyön mászás, seggen csúszás, sátorban (nem)alvás, itatóban mosdás, tűzrakás – az első kettőt esetleg lehurrogják, de csak ha rosszul csinálod.

Helsinki, finnek

Nyelvrokonok, értelemszerűen nem értjük egymás nyelvét, de ugyanolyan vigasztalhatatlanul mélabúsan képesek egyedül érezni magukat a világban, mint mi. Viszont velünk ellentétben az már nyugat… Nem kicsit.

Fesztiválozunk?

Vannak családbarát formák. Ha fesztiválarc maradtál, és minél előbb (ráadásul élőben) megmutatnád a srácoknak, hogy a pocsolyákat esetleg ki is lehet kerülni, a könnyűzene és a folk pedig nem egyenlő azzal, amit a közszolgálati rádió sugároz, akkor irány az Ördögkatlan – vagy Orfű.

Önkéntes munka itthon

Nem kell hozzá Afrikába utazni, ezen a 93 ezer négyzetkilométeren is bőven akad olyan terület (és szervezet), ahol örülnek a segítő kéznek. Nem elég együtt érzőnek és humánusnak mutatnod magad – annak is kell lenned, ha valóban példát akarsz mutatni a gyerekednek.