Mauritius elnöknője még mindig kertészkedik

Mauritius elnöknője még mindig kertészkedik
Forrás: Éva magazin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Meginterjúvoltuk Mauritius női elnökét, akit egy meglehetősen férfiközpontú társadalom élére választottak. Ameenah Gurib-Fakim a Forbes szerint a világ száz legbefolyásosabb nőinek egyike.

A hivatalát 2015-ben elfoglaló Ameenah Gurib-Fakim már 2007-ben elnyerte a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért díját. Kutatóból lett az ország első embere, aki határozott elképzelésekkel cseréli le a parányi indiai-óceáni szigetország imidzsét az eddigi pálmafás-tengerpartos, képeslapra való turistacélpontról a tudomány országára.

Női szerepekről, társadalmi nemekről és kertészkedésről beszélgettünk vele.

Olvasd el ezt is!

Ön kémikusnak és kertésznek tartja magát, tavaly viszont megválasztották Mauritius elnökének. Hogyan változott az identitása és a küldetése?

Nem változott az identitásom, én még mindig egy kertész vagyok. Ugyanúgy kertészkedem, mint eddig, van például egy több száz bonsaiból álló gyűjteményem, hétvégente velük szoktam foglalkozni, nagyon jó mulatság.

Mi a legnagyobb kihívás az elnöki szerepben? Hogyan tudja összeegyeztetni a családanya és a feleség szerepével?

Nem élem meg kihívásként az elnöki szerepet. Vannak céljaim, amelyeket a megfelelő hozzáállással és partnerrel meg tudok valósítani. Mindegy, hogy melyik szerepről van szó, én ugyanúgy állok hozzá: ha hibázom, megvizsgálom, hogy mi volt a baj és tanulok belőle, hogy legközelebb ne kövessem el ugyanazt. A céljaim viszont bővültek, amióta elnök vagyok: egy soknemzetiségű országban élek, ahol az etnikumok közti párbeszéd elindítása nagyon fontos, csakúgy, mint a tehetséggondozás és a biodiverzitás megőrzése, aminek eszközét főleg az oktatásban látom.

Mauritius gazdasága jórészt a turizmusra épül
forrás: Éva magazin / Europress
Mauritius gazdasága jórészt a turizmusra épül

Ön egy meglehetősen férfiközpontú társadalomban él. Mit gondol, a tény, hogy egy nőt választottak elnökké, meg tudja változtatni a nők felé irányuló attitűdöt – legyen szó a társadalomban, az oktatásban vagy a tudományban betöltött szerepükről?

Igaz, hogy férfiközpontú a társadalmunk, de azt gondolom, az érettségét jól mutatja, hogy egy nőt választottak elnökké – ráadásul olyat, aki egy kisebbségi vallásból jön. Mauritius nagy utat járt be, mióta 1968-ban elnyerte a függetlenségét. Mérföldkő volt, amikor a lányoknak is ingyenes lett az oktatás – ez okozott igazán nagy változást a társadalmunk dinamikájában. Jó irányba tart az országunk, és igaz ugyan, hogy vannak gyenge területek a nemek arányát illetően, például a politikában kevés a nő – de azokon a területeken is beszélhetünk nemi kiegyenlítetlenségről, ahol jóval több nő van, mint férfi, például a gyógyászatban vagy a közszolgálatban.

Azt nem tartja mérföldkőnek, hogy női elnöke lett az országnak?

Ennek nem kellene nagy dolognak lennie. Azt gondolom, hogy le kell tudni választani a nemet az adott emberről, ha fontos politikai pozíciókról van szó. Olyan emberekre van szükségünk, akik kiváló vezetői képességekkel bírnak, elszámoltathatóak, és tudnak teljesíteni. Mi, politikusok több millió ember sorsáért vagyunk felelősek, és ehhez semmi köze a társadalmi nemnek.

Egy soknemzetiségű országban élek, ahol az etnikumok közti párbeszéd elindítása nagyon fontos, csakúgy, mint a tehetséggondozás és a biodiverzitás megőrzése, aminek eszközét főleg az oktatásban látom.

- Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke

Céljai között szerepel, hogy Mauritiust innovációs gazdasággá tegye. Ez az ország imázsának a megváltozását is jelentené: tengerpartos-pálmafás turistacélpontból a tudomány országává alakul. Több államban is megvan ez a potenciál, így Magyarországban is. Mit tanácsol ezeknek az államoknak az eddigi tapasztalatai alapján?

Mauritius története ebből a szempontból is érdekes lehet a világnak. A függetlenségünk elnyerésekor egyetlen fő bevételi forrásunk volt, a cukornád. A GDP 90%-át ez adta, kiszolgáltatott és szegény ország voltunk. Oktatással és kereskedelmi kapcsolatok kialakításával sikerült egész iparágakat létrehozni, például a textiliparunk is 1968 után jött létre. Az ezredfordulóra a társadalom iskolázottsági szintje megnőtt, így a gazdaság tovább tudott differenciálódni, ekkorra lett pénzügyi szektorunk és szolgáltatóiparunk. Nemrég nyitottunk egy bioparkot, amely biotechnológiai kutatás-fejlesztési projekteknek ad otthont és célja, hogy a biotechnológiát tegye az ország egyik fő gazdasági pillérévé. A jövőben két további hasonló park nyitását tervezzük mezőgazdasági és IT-fókusszal, amelyek további munkahelyeket teremtenek majd.


A szeptemberi Éva magazinban Ameenah Gurib-Fakim elsősorban arról beszél, hogy mi a megoldás a klímaváltozásra – lapozd fel a 26. oldalt!

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft