Advent
Te
Ti
Alkoss
Szerezd be
Lásd
Éva Utazó
2017. 12. 11. hétfő Árpád

Repülési etikett – így viselkedj a felhők felett!

Repülési etikett – így viselkedj a felhők felett!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez a cikk legkevésbé sem oktató, vagy dorgáló céllal született, hanem épp ellenkezőleg: az írott, vagy íratlan szabályok tisztázására, és a légi utazás komfortosabbá tételére. Nézd meg, mi sült ki belőle!

Szerencsére ma már egyre szélesebb közönség számára elérhető a repülés, így mi már jóval több tapasztalattal rendelkezünk a fellegek közti létről, mint szüleink, nagyszüleink. A repülő közönség felhígulásával azonban az is bebizonyosodni látszik, hogy mennyien vannak még mindig azok, akik a már említett tapasztalat híján nem ismerik, vagy egyszerűen csak nem szeretik betartani a fent érvényben levő szabályokat. Ez a cikk legkevésbé sem oktató, vagy dorgáló céllal született, hanem épp ellenkezőleg: az írott, vagy íratlan szabályok tisztázására, és a légi utazás komfortosabbá tételére. Mert úgy gondoljuk, hogy ez mindenkinek közös ügye kell legyen, aki épp kiruccanni készül valahova. A tippeket egy pilóta és egy utaskísérő ismerősünk elbeszélései, valamint saját tapasztalataink nyomán gyűjtöttük össze, nézzétek mi sült ki belőle!

Olvasd el ezt is!

# A hátracsapódó ülés átka

Tudjuk ugyan, hogy minden széken beépített hátrahajtható funkció is helyet kapott, ez azonban rendszerint konfliktust szül. Vagy ha nem is szül, a mögötted ülő biztosan nem repes az örömtől, maximum magában szitkozódik, amikor egy „jól időzített” mozdulattal meghúzod azt a kis kart. Ugyan erre nincs semmilyen írott szabály, mi mégis arra buzdítunk, hogy ha lehet mellőzd a hátradőlést, vagy ha nagyon fáradt vagy, előzőleg kérdezd meg a mögötted ülőt, hogy zavarná-e, ha hátrahajtod a háttámlát!

# Kütyük nélkül unalmas...

Minden repülés alkalmával elmondja a személyzet, hogy mely elektronikus kütyük használata engedélyezett a repülés időtartama alatt, és azt is hogy mettől meddig. Tartsd be ezeket a szabályokat a repülés biztonsága érdekében, és azért is, hogy nehogy az utasokban riadalmat kelts! Nem mindenki tudja mi az a „repülő mód” a telefonon, és nem ez az alkalmas időpont ennek oktatására! Inkább olvass egy újságot, vagy egy jó könyvet!

Kép
forrás: europress

# Az a fránya testszag!

Nos igen, sajna még mindig abban a korban élünk, amikor nem mindenki ért egyet az izzadásgátlás előnyeivel. Így előfordulhat, hogy olyasvalaki mellé kerülsz, aki mellett legszívesebben egész úton az orrodra helyeznéd az oxigénmaszkot... Te azonban mindig ügyelj a jó közérzetedre, és még a korai indulás előtt se feledkezz meg a dezodor használatról!

# Amikor beindul a duma gépezet

Vannak, akiknek természetükből adódóan, és vannak akiknek az izgalom miatt egész úton be nem áll a szájuk. Ez nem csak akkor lehet idegesítő, ha ez a valaki történetesen egy ismeretlen, aki téged néz chat partnernek; hanem akkor is, ha két másik utas locsogását kell nagyobb hangerőn végighallgatnod, miközben pihenni szeretnél. Ha ez a helyzet, udvariasan jelezheted a hangoskodónak, hogy legyen kedves elcsendesülni, mert aludni készülsz. Ha nem veszik a lapot, akkor kérd meg a személyzetet, hogy még egyszer jelezze számukra a kérést!

# Csak alkalmas időben!

A repülőgép folyosója csak igen korlátozott mozgásra nyújt lehetőséget. Éppen ezért jól gondold át, hogy mikor indulsz el például a mosdóba, akadályozol-e ezzel valakit! Ha azt látod, hogy épp most tolják ki a szendvicseket a zsúrkocsin, akkor érdemes várnod még néhány percet, hogy megkönnyítsd vele a személyzet munkáját.

# Ne bagózz a bagózási tilalomra!

Ma már mindegyik járat füstmentes, vagyis nem lehet fenn dohányozni. Forrásaink szerint azonban hetente mégis legalább 5-6 alkalommal kapnak rajta utasokat a dohányzáson: hol máshol, mint a repülő mosdójában?! Nem fűznénk hozzá többet annál, mint hogy, ha túl nagy lenne a nikotinéhséged a levegőben, tegyél fel egy nikotin tapaszt!

Kép
forrás: europress

# Ebadta kölyke!

Ha a gyermeked is veled utazik és már elég nagy ahhoz, hogy megértse az alapvető szabályokat, ne felejtsd el szép fokozatosan beavatni ezekbe! Sosem lehet túl korán kezdeni az utazás etikettjének elsajátítását, így minden esetben beszéld meg vele, hogy mit szabad és mit nem! Mert ugye téged is idegesít, ha egy kölyök egész úton szambázik, ugrál, és esetleg még hangosan ordibál is a székek között???

# A kartámasz misztériuma

Vajon kié a középső ülés kartámasza? Esik gondolkodóba az ember, amikor szembesül vele, hogy pont oda szól a jegye. Az esetek többségében hamar eldőlnek az „erőviszonyok”, és aki el akarja foglalni a kezével a támaszt, az el is fogja. Amennyiben ez téged korlátoz a kényelmedben, nyugodtan kezdeményezz erről párbeszédet a melletted ülővel, és beszéljétek meg, hogyan lenne ideális! Ez azért nem akkora tragédia, ki lehet bírni!

# Az ittas utas nem menő!

Elfogadjuk, hogy sokaknak szükségük van egy pohárka bátorító italra az utazáshoz, hogy kellően oldja az izgalom okozta feszültséget, azonban azt már nem tartjuk megengedhető viselkedésnek, ha valaki az alkohol hatására teljesen elveszti az józan ítélőképességét. Ezzel nem csak az utastársaknak és a személyzetnek okoznak nehéz perceket, órákat; hanem előfordulhat, hogy a következő járat utasai is megisszák a levét az esetleges engedetlen, kontrollálatlan magatartásnak, késés formájában.

Kép
forrás: europress

# Átgondolt pakolás

Mielőtt útnak indulsz, rendszerezd úgy a kézipoggyászaidat, hogy a legszükségesebb holmikat egy csomagba pakolod össze! Az előtted levő ülés alá is megengedett kisméretű táskát tenni, így érdemes abba pakolnod az olvasnivalót, zsebkendőt, kütyüket, hogy ne kelljen mindig felállnod és keresztül másznod másokon a fejek feletti tárolórekesz eléréséhez!

# Légy türelemmel!

A helyek elfoglalásakor és a gép elhagyásakor mindig ki fog egy kisebb sor alakulni, amíg mindenki leteszi, vagy felemeli a hátsóját. Nyugi! Ha már a gépen vagy, addig nem indul el, amíg mindenki le nem ült; a leszálláskor pedig nem fognak otthagyni! Várd ki a sort türelmesen, hiszen tök fölösleges ezen görcsölni!

# Készülj fel kellően az alvásra!

Ha hosszabb útra készülsz, vagy tudod, hogy minden járaton aludni szoktál, szerezz be egy felfújható nyaktámaszt! Így elkerülheted az olyan kellemetlen szituációkat, hogy egyszer csak egy idegen vállán ébredsz!

Olvasd el ezt is!

# Az étkezés alfája és omegája

Vagyis a kulturált étkezés alapvető! Ne csámcsogj, ne beszélj teli szájjal, ne köpködj, ne krákogj, mert mások is vannak körülötted! Gyűjtsd a hulladékot a tálcádra, és add oda a személyzetnek, amikor épp összegyűjtik. Ha nincs használatban a tálcát, tartsd felhajtva, hogy a többi utas szabadon közlekedhessen!

# Ne kelts pánikot!

Sajnos sokan gondolják, hogy vicces olyan szavakat használni egy repülőgépen, mint „bomba, robbanás, zuhan”, nem beszélve a hangutánzó szavak hangos hallatásáról. Nem az. Ha úgy gondolod, hogy valaki gyanúsan viselkedik, esetleg nálad valami egészségügyi probléma lépett fel, a lehetőségekhez mérten próbáld meg diszkréten jelezni a személyzetnek, hogy semmiképp ne kelts vele riadalmat! A személyzet tudja a dolgát, és megteszi helyetted a szükséges intézkedéseket.

Kihagytunk valamit? Írd meg a véleményed, vagy a tapasztalatod kommentben!

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Ezeken a dolgokon akár félre is csúszhat az életed.

Napi horoszkóp december 8.: a Kosok teljesen ismeretlen vizekre eveznek, a Skorpiók a változtatás mellett döntenek

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A fiú, aki nem vágyhatott velem közös karácsonyra

Csak azért, mert más körülmények közül jött, miért ne lehettem volna vele?

10 kreatív és mutatós inspiráció WC-papír tárolásához

Egy-egy ilyen megoldással garantáltan soha nem fogysz ki a vécépapírból!

Taylor Swift, egy fiatal mérnöknő, egy mexikói eperszedő asszony és a világ több mint fele az Év Embere a Times szerint – de miért?

A #metoo mozgalom résztvevőit választotta a Time magazin az Év Emberének 2017-ben. A címlapon öt nő látható a sok millió nő és férfi közül, akik előálltak azokkal a történetekkel, amelyekből kiderül, hogy szexuálisan zaklatták őket. Illetve még egy, nevét és arcát nem vállaló nő karja is ott van a jobb alsó sarokban, jelképezve, hogy az is óriási bátorságra vall, ha valaki különböző okokból nem akarja vállalni az arcát, mégis elmeséli, mi történt vele.

16 kreatív ötlet, ha szeretsz kézzel készített ajándékot adni karácsonyra

Adni mindig jobb mint kapni. Hát még ha te magad készíted az ajándékokat!

Napi horoszkóp december 7.: az Oroszlánok heroikusan küzdenek valamiért, a Szüzek bátran kiállnak a véleményük mellett

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Előfizetés