5 ok, amiért le kéne kattannod a Facebookról most azonnal

5 ok, amiért le kéne kattannod a Facebookról most azonnal

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Í

Íme néhány nyomós érv, amiért - ha csak kis időre is - hanyagolhatnánk az online profilunkat.

Emlékszik még valaki, hogy mikor indult a Facebook őrület? Valamikor az iwiw lecsengése után, vagy közepén, vagy végén. Mindegy is. A lényeg, hogy ma már szinte evidencia, hogy létezik, és hogy mi is létezünk rajta. Vagyis természetes, hogy van egy profilunk, – bármilyen is legyen az -, amely segítségével egy virtuális szemüvegen át tudjuk szemlélni a kis világunkat, környezetünket, kapcsolatrendszerünket.

Kép
forrás: europress

Képzeljétek csak el, milyen lenne, ha nem lenne Facebook, - vagy szimplán ti nem lennétek fönn rajta -, mégis honnan a túróból tudnátok meg ennyi fontos infót az ismerőseitekről? Például, hogy az általános iskolai legjobb barátnőtök – akivel vagy húsz éve nem beszéltek, de persze szorgosan lájkoljátok egymás fotóit – legnagyobb lánya épp most érettségizik. Mi lenne, ha Facebook nélkül lemaradnátok a sok jóról, mi lenne, ha minden eseményről újra a „régi módszer” szerint kéne értesülnötök?

Nem is értjük, hogyan képesek erre még oly sokan, és miként tudnak továbbra is teljes, értékes életet élni anélkül, hogy tudnák, most már nem csak lájkolni lehet, hanem mindenféle más érzelmet kifejezni is! Talán teljesen fölösleges is lenne azt feltételezni, hogy ma már meg tudnánk lenni a napi Facebook látogatások nélkül. Ennek ellenére mi mégis belegondoltunk, hogy mi lenne, ha kicsit megpróbálnánk redukálni az efféle időtöltésünket, ezért leírjuk, szerintünk milyen pozitív hozadéka lenne, ha időszakosan jegelnénk a néhány éve történésektől duzzadó idővonalunkat, vagy csak előre betervezett időközönként látogatnánk meg online profilunkat.

Olvasd el ezt is!

1. Naponta nagyjából 50 percet visszakaphatnánk az életünkből

Nos igen, a nálunk jóval okosabbak és persze a statisztikák világában jártasak állítják, hogy naponta körülbelül ennyi időt töltünk el az „Arckönyv” előtt. Jó jó, töltsünk, de közben pedig állandóan sírunk, hogy nincs időnk semmire, legfőképpen magunkra. Akkor most hogy is van ez? Pedig ahelyett, hogy mások életébe kattintgatnánk bele, élhetnénk kicsit jobban, értékesebben a sajátunkat is. Például elmehetnénk edzeni, a szabadba, vagy olvashatnánk egy könyvet, de nem utolsó sorban még alhatnánk is, hogy ne nézzünk ki állandóan annyira nyúzottnak. Ha nem is ezért az 50 percért, hanem mondjuk csak fél óráért, lehet, hogy érdemes lenne bevezetnünk a saját "Facebook időnket", és csak abban az előre meghatározott napszakban, időpontban lépnénk fel a hálóra. Ezzel elkerülhetnénk az akár 10-15 percenkénti "ellenőrizgetést", amikor is azt hisszük, biztosan történt valami új, miközben valójában csak az időnket toljuk el a pótcselekvéssel.

2. Nem kéne ennyi energiát ölnünk önmagunk és az életünk fényezésébe

Oké, akinek nem inge nyilván ne vegye magára! De őszintén, biztos nektek is van olyan ismerősötök, akiről olybá tűnik a képei és az online tevékenysége alapján, hogy az élete egy megvalósult álom. Végülis pusztán képekkel és némi hozzászólással végtelenül egyszerű elhitetni, hogy minden a legnagyobb rendben van. Világutazunk, túrázunk, kiskutyát szeretgetünk, nem veszekszünk, nem aggódunk, hanem szélesen mosolygunk a világba. Irigylésre méltó, nem igaz? Hát nem biztos. Ahelyett, hogy az online életünket élnénk, igazán lecsippenthetnénk magunknak az arra fordított időből, és építhetnénk a valós dolgainkat, a tapintható világban.

Kép

3. Nem jelölnének be ilyen gyakran a durva péntek estéken készült képeken

Az lenne csak a jó élet: bulizhatnánk és tombolhatnánk, ahogy csak bírjuk. Mindezt azzal a tudattal, hogy „legjobb” barátnőnk másnap poénból kiposztolja, ahogy a hajunkat fogva tartott bennünket egy bokor társaságában. Enyje, hát szabad így viselkedni? De ha már megtörtént, nem lehetne, hogy nem legyen nyoma? Ráadásul, ha nem lógnánk ilyen sokat a Facebookon, hanem mondjuk csak fele ennyit, lehet hogy több idő jutna az ilyen emlékezetes bulikra is!

4. Búcsú a kéretlen bébifotóktól és persze a tükör előtti szelfisektől

A kisbabák valóban édesek, gyönyörűek, csodálatosak. De leginkább a saját szüleiknek, családjuknak, ennyiszer és ilyen mennyiségben. Senki sem vitatja, hogy egy gyerek születése után az élet java része körülötte forog, de könyörgünk, azért a kedves szülők még nem szűnnek meg szuverén egyénnek lenni! Tehát tök cuki, hogy láthatunk néhány képet az ismerőseink csemetéiről, de arról már igazán nem szükségeltetik tudósítani, hogy mit csinál a kicsi egy teljes nap alatt. Mindezt pedig kb fél óránként. Ennyire biztos nem lehet unatkozni, mert van dolog bőven egy kisgyerekkel! Arról nem is beszélve, hogy a Facebook idő egy részét - mondjuk amíg a gyerek szundít - végre magunkra is fordíthatnánk, úgy igazán! Na és a tükör előtt szelfiző tinik (és nem tinik)? Köszönjük, láttunk már épp elég próbafülkét, fürdőszobát, előszobát, szállodai szobát! Ha összeadnánk, hogy naponta mennyi tükör előtt készült fotó kerül föl a netre, talán még annál is nagyobb számot kapnánk, amennyi portré készült Britney Spearsről fénykorában összesen. Az egészséges önbizalom és önkép nagyon fontos, de előbbit ne ezzel építsük, utóbbit pedig ne ezzel romboljuk!

5. Nem torzulna ennyire a személyiségünkről alkotott online térkép

Mert hogy van ilyen, ha belegondolunk, ha nem. Nem csak a Facebook, hanem a teljes internet figyeli a látogatók szokásait, és persze rendszerezi is azokat. Minden online aktivitásunk megy bele a kalapba azért, hogy egy következő netezés alkalmával, már olyan ajánlatok, honlapok, cikkek jelenjenek meg szemeink előtt, ami minket – a különböző számítógépes algoritmusok szerint – érdekelhet. Lehet, hogy csak egyszer nézünk utána egy utazás ajánlatnak, vagy a végleges szőrtelenítés lehetőségeinek, onnantól kezdve viszont mindenhol visszatérő vendégként üdvözölhetjük majd az ilyen témájú linkeket, cikkeket, hirdetéseket. Ugyanez a helyzet a Facebookos aktivitásunkkal is, hogy egy idő után ki akarja majd találni mit szeretnénk látni, milyen hirdetések érdekelnek minket. Mi pedig baromira nem vagyunk rájuk kíváncsiak, és ezredszerre is rákattintunk a „nem akarom ezt látni” ablakra. Nem lenne egyszerűbb néhanapján, legalább egy kis időre lepattanni az egészről? Picivel több időt szánni mondjuk azokra a dolgokra (is), amikre amúgy újra és újra rákeresünk?

Nem tudjuk mi lenne a tökéletes recept, de arra talán mi is oda tudunk figyelni, hogy ne az online világ javára dőljön el a "verseny". Meg kell próbálnunk megtalálni a számunkra egészséges egyensúlyt, vagy arany középutat, ahol erre is és arra is marad idő. A lényeg talán az lenne, hogy a két oldal kiegészítse egymást, hogy például a rengeteg meghirdetett Facebook esemény iránt ne csak érdeklődjünk, hanem részt is vegyünk egyik-másikon. Az pedig már igencsak a valóság! Szerencsére.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc „döntős” között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft