Így alakítsd jókedvvé a stresszt! - 4 tipp

Így alakítsd jókedvvé a stresszt! - 4 tipp
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Stresszhelyzetben is meg kell tanulnunk pozitívnak maradni, nem befeszülni, jókedvűnek lenni! 4 tipp, hogy mindez könnyebben menjen.

Nincs mit szépíteni rajta: rohanó világban élő, rohanó, – legalábbis lépést tartani próbáló -, sokszor túlterhelt emberek vagyunk. A stressz nem csak néhanapján környékez meg bennünket, hanem gyakorlatilag szerves része az életünknek. Persze mi alakítottuk így, a többi sokmillió dolgozó, szorgoskodó, tenni akaró embertársunkkal karöltve. Amit viszont elfelejtettünk a nagy fejlődés, előrejutás, haladás, átalakulás és állandó megújulás közepette, az az, hogy a mi emberi energiáink, belső erőforrásaink bizony nincsenek arányban az általunk teremtett közeg tempójával. Így hát igyekszünk nap mint nap felnőni a feladathoz, hogy felvegyük ezt a tempót és mintegy szupersebességre kapcsolva, erőnkön felül teljesítsük az arra a napra kitűzött céljainkat, terveinket. Ezzel együtt pedig hosszútávon olyannyira kimerítjük a szervezetünket, hogy állandóan túlterheltek leszünk, mi több, már az egyszerűbb, mindennapos dolgoktól is úgy begörcsölünk, mint egy futástól elszokott vádli, félmaraton után.

Olvasd el ezt is!

Jó lenne, ha képesek lennénk legalább annyira tudatosan létezni és egyengetni mindennapjainkat, hogy fel tudjuk mérni az elénk gördülő akadályok, stresszes helyzetek valós súlyát, és annak megfelelően, rövid mérlegelés után cselekednénk. Mondani könnyű, megcsinálni már picivel nehezebb, de persze nem is mindig kell, hogy 100%-osan teljesítsünk. Ha viszont egy kis odafigyeléssel és következetességgel gyakoroljuk a nehezebb szituációink, rosszabb pillanataink kezelését, idővel beérik a gyümölcse, és később sokkal rugalmasabban, pozitívabb hozzáállással oldjuk majd meg az elénk gördülő feladatokat. Íme 4 fontos gyakorlat, amit érdemes rutinná alakítanunk, hogy lazábban vegyük a nehézségeket!


1. Tarts szünetet, hogy gondolkozhass!

Ne sodord magad még inkább feszültségbe, ha már amúgy is felfokozott állapotban vagy! Reggel van, el kell indulni, de a gyereked zokog, mert a kedvenc kisautójának kitört a kereke, és így nem lehet elvinni az oviba; a kutya ugat, mert nem érti a „hisztit”, a pirítósod ezalatt szénné égett és még azt a sálat sem találod, amit tegnap tuti biztos, hogy oda tettél az előszobába! Ehhez hasonló helyzet már biztosan milliószor történt mindenkivel! Ahelyett, hogy kifordulnál magadból, és kiabálnál, csapkodnál és kapkodnál, lassíts le egy percre! Vegyél néhány mély levegőt, gondolkozz el rajta, milyen viselkedés most a legcélravezetőbb! Öleld meg a kis bőgőmasinát, nyugodt hangnemben mondd el neki, hogy ha mára választ egy másik autót, akkor mire hazaér, a kedvenc is meg lesz szervizelve! Dobj fel egy másik sálat, simogasd meg a kutya kobakját és tegyél be egy új kenyeret a pirítóba, vagy egyél egy gyümölcsöt! Lám, mégsem dőlt össze a világ, a nap megy tovább vidáman, mintha mi sem történt volna, mert nem állítottuk be katasztrófahelyzetnek a szituációt! Néhány másodpercnyi nyugalom a fejedben felér egy megváltással! Utána sokkal tisztábban és célravezetőbben megy majd a cselekvés.


2. Nevess a dolgokon!

Amikor minden mindennel összejön, és úgy érzed, hogy a világ a feje tetejére állt, de leginkább megbecsülni sem tudod, mikor végzel a rengeteg tennivalóddal, berobban és eláraszt a stressz, az idegeskedés. Nyilván ezek azok a pillanatok, amikor esélyed sincs egy nyugtató sétára, egy feszültség levezető kocogásra, vagy tíz perc nyugira, amikor fogjuk rá, meditálsz. Megoldás: mosolyogj! Nevesd ki a helyzetet, mert ha megoldást nem is hoz azonnal, a humor felszabadít, erőt és lendületet ad, felfrissít! Ha már úgy is el kell végezni egy feladatot, legalább ne érezd úgy magadat, mintha a fogadat húznák: mosolyogj, nevess, gondolj valami viccesre! Ettől könnyedebben veszed és oldod majd a dolgokat, mintha teljes erővel ráfeszülnél.


3. Emlékezz rá, hogy nem állandó!

Bármi is okozza a túlterheltségedet, idővel túl leszel rajta. Mert ez a világ már csak ilyen: egyszer nyakig benne vagyunk a gondokban, megoldjuk őket, nyugi van, aztán jön a következő. De a lényeg, hogy mindig lesz valahogy, olyan nincs, hogy megáll az idő és úgy marad! Tehát, ha épp túlstresszelsz valamit, figyelmeztesd magad, hogy ez még nem a világvége! Eddig is mindent megoldottál, most is lesz valahogy, kár azon aggódni, hogy mi sülhet el rosszul! Koncentrálj a pozitív kimenetelre, a dolgok jó oldalára, lásd meg mindenben még a legapróbb előnyt is! Tudd, hogy túl leszel rajta, és hogy semmi nincs hiába; hiszen az élet egy nagy, folytonos tanulás: felkészülünk az adott feladatra, vagy sem, vizsgázni mindig fogunk, de a vizsgadrukknak már csak halvány emléke lesz meg, mikorra túl vagyunk a nehezén. Mantra: "Csak arra gondolok, hogy milyen jó lesz!


4. Ne reagálj indulatból!

Amikor feszültek vagyunk, sokszor ingerlékenyen, meggondolatlanul reagálunk, vágunk vissza bizonyos dolgokra. Lehet, hogy tényleg úgy gondoljuk, amit mondunk, de az is lehet, hogy csak a pillanatnyi felajzott állapotunknak betudható a viselkedésünk. Sajnos egy-egy ilyen élethelyzetet, már rögtön a megtörténte után is bánunk, hiszen általában negatív következményekkel jár számunka. Ezért ilyen esetben, próbálj meg megnyugodni, visszatérni a tudatos gondolkodás szintjére, mielőtt cselekvésbe kezdesz! Ha például mindenképp ki akarod írni magadból a dühödet, vagy felháborodásodat e-mailben, legalább ne a válasz gombra kattintva pötyögd be a sorokat, – hogy a pillanat hevében véletlenül elküldd a félkész, vállalhatatlan „terméket”,- hanem nyiss egy új ablakot, írd ki magadból, és amikor már megnyugodtál, akkor mérlegelj, hogy megállják-e a helyüket a gondolataid, vagyis elküldhető-e a címzettnek! Legyen ez igaz minden felfokozott szituációra, próbálj meg a lehetőségekhez képest minél gyorsabban visszakerülni egy nyugalmi szintre, és onnan folytasd a kommunikációt! Ne hagyd, hogy egy hirtelen jött negatívum elrontsa a kedvedet és a napodat, igyekezz minél hamarabb visszazökkenni az alapállapotba!


Tipp: Éles helyzetekben hasznodra lehet a „számolj húszig”, vagy a „gondolj egy számodra kedves dologra/ személyre/zenére” módszer, ami segít elhessegetni a hirtelen és megfontolatlan gondolataidat, és a feszültségből újra vállalható mederbe terelni a beszélgetést!


Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, – akár csak egyet is kipróbálsz közülük-, nagyon fontos, hogy mindig következetes maradj, és igyekezz jó szokássá formálni az általad választott viselkedésmintát! Így nem csak saját magad számára leszel egyre kiegyensúlyozottabb, jókedélyűbb, hanem a téged körülvevők is egy jóval összeszedettebb, vidámabb barátot, ismerőst, családtagot, kollegát ismerhetnek meg benned.

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe.

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft