7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet

7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem kell válás előtt állnod ahhoz, hogy mások hibáiból tanulhass. Sőt: talán időben elkerülhetsz egy nagyobb párkapcsolati válságot, ha megérted, hogy más hogyan került a szakadék szélére. S ha véletlenül már te is arra járnál, légy mindenkinél ügyesebb kötéltáncos!

Ha éppen nagyon szeretsz valakit, akkor naivan azt hiheted, hogy ez az érzés, ez az állapot örökké (pontosabban az életed végéig) eltart. Ha egy kicsit is tapasztaltabb vagy a párkapcsolatok terén, akkor már sejted, hogy az ideális állapot fenntartásához némi tudatosság és erőfeszítés is szükséges. Ha pedig valaha is megfordult a fejedben a válás, a szakítás gondolata, akkor fusd át ezt 7+1 pontot: talán ad ötletet arra, hogyan fordíts a kapcsolatodon. Vagy épp azt mutatja meg, hogy mire számíthatsz, ha egyenesen mész tovább.

1. Amikor még fiatal lány voltam, bátran az asztal sarkához ültem: nem féltem attól, hogy nem fogok férjhez menni. Sőt, éppen hogy azt mondtam: sosem megyek férjhez. Vagy ha mégis, akkor úgyis elválok. Így is lett. Pedig akkor még nem is tudtam, hogy egy kapcsolatnak is lehet életgörbéje. Igen, megismétlem: egy kapcsolatnak is van életgörbéje.

Olvasd el ezt is!

2. A házasságomat ugyan nem mentette meg, ennek ellenére érdekes tapasztalat volt a családterápia. Mostani fejemmel azt gondolom, hogy párterápiába nem csak széthulló félben lévő házasságok és súlyos családi konfliktusok esetén érdemes belevágni. Egy sima szerelmi kapcsolat is juthat olyan helyzetbe, amelyben segítségre lehet szükség. Egy közösen folytatott önismereti folyamat olyan lökést és energiát adhat két embernek, amely átlendítheti őket a szakítással fenyegető holtponton, és előre viheti a kapcsolatukat. Családterápiát itt: csaladterapia.hu, párterápiát sok helyen találsz.

3. A későbbi férjemmel való szétköltözésünk idején elmentem egy pszichológushoz, aki azt mondta: ahány évig tartott a házasságom, annyi idő kell hozzá, hogy kiheverjem. Hogy feldolgozzam, túltegyem magam rajta, és lerakjam a súlyát. Ez 10 évet jelent az én esetemben. Még nem telt le. Azóta új kapcsolatban élek, de már igazat adok a pszichológusnak. Még nem tudok semlegesen és fájdalom/düh nélkül gondolni a volt férjemre, a történésekre és arra, hogy szertefoszlott, széttörött az álmom egy jól működő családról.

4. Ugyanez a pszichológus azt is mondta, hogy a jövőben egyedül kell majd döntenem minden, a gyerekem életét érintő kérdésben. Nem akartam elhinni neki. Mégis így történt. Nehéz feladat ez, de most már nem bánom: sokkal egyszerűbb, hogy csak a fiammal és a szeretteimmel kell egyeztetni, mint valakivel, akitől jóindulatra sajnos nem számíthatok. Megjegyzem: szerencsére sok ellenpélda is van, ahol az elvált szülők beszélő – és emberi – viszonyban maradnak, tudnak egyeztetni és együttműködni a gyerekek érdekében.

5. Az első drámai évben a pszichodráma és a görög táncház tartott életben. A pszichodráma csupa játék és egyben csupa felismerés. A többi résztvevő mind fiatalabb volt nálam, és szintén valamilyen krízishelyzetet próbált feldolgozni. Ekkor jöttem rá, hogy már sokkal korábban jó lett volna eljutnom pszichodrámára. Ha van az életedben olyan esemény, történés, jelenség, amely megrekeszt, fáj vagy ráül az egész létezésedre (nekem korábban anyukám halála volt ilyen), akkor érdemes belevágnod a pszichoterápiába, hogy rendbe hozd a lelkedet. Egészséges lélekkel könnyebb fenntartani egy egészséges kapcsolatot. Ha többet szeretnél tudni a pszichodrámáról, klikk ide: pszichodrama.hu

6. A görög táncház megmentett a válás utáni depressziótól – és a mai napig megment a vasárnap délutáni depresszióktól. Egyszerre koncert, zenei élmény, mozgás és sport. Mivel nem páros táncról, hanem körtáncról van szó, ezért nem számít, kivel jössz, ki mellé állsz, mennyire vagy ügyes. A lényeg, hogy részt veszel egy mediterrán lüktetésben, és a „boldog, szomorú dalokban” felolvadsz, átlényegülsz. A görög táncház felpezsdíti a testet és felemeli a lelket – számomra olyan, akár egy csupa pozitív hatással bíró drog. A tanulsága ugyanaz, mint a pszichodrámáé: bárcsak már jóval korábban is jártam volna! Válassz kedvedre táncházat itt: tanchaz.hu vagy próbáld ki a mediterrán életérzést: kulturkozpont.hu

7. A legmeglepőbb tény a válásom kapcsán, hogy utólag azt gondolom: maradhattam volna tovább egyedül. Egy évig voltam magányos: a gyászfolyamat során szinte észre sem vettem, hogy léteznek férfiak. Aztán újabb egy év telt el azzal, hogy kerülgettük egymást a jelenlegi párommal. Utána összeköltöztünk. Jó érzés volt újra kapcsolatban élni, beszélgetni, közös programokat csinálni, tartozni valakihez. És főként átélni a „majdnem újra család” érzését. De később rájöttem, hogy bármilyen fájdalmas is volt az első, egyedül töltött év, legalább még egyszer ennyi kellett volna belőle. Hogy tisztázzam az érzéseimet, újra felfedezzem a lényemet, az egyéniségemet, az igazi vágyaimat, a prioritásaimat. Ezért ne félj hát egyedül lenni. Sokkal többet megtudhatsz magadról a látszólagos magány évei alatt, mint amikor a társas kapcsolatok könnyűsége teszi elviselhetővé a hétköznapokat.


+1 Sok válás köszönhető egy látszólag váratlan szerelmi háromszögnek, és persze sok házasság képes túlélni ezt a fejleményt is. Ha megjelenik a harmadik, akkor – akár te vagy a hunyó, akár a másik fél (értsd: akármelyikőtöknek lett is szeretője) – bizony nem árt tudni, hogy a dolgok elromlása nem itt kezdődött. Ez már egy következmény. Ez az állítás persze nem jelent felmentést a megcsaló fél részére, és azt sem jelenti, hogy a megcsalt házastárs lenne a felelős mindenért. Egyetlen tanulság van: egy harmadik csak akkor tud belépni a bűvös körbe és háromszöggé alakítani azt, ha az eredeti kör már rég elvesztette a „bűvösségét”. Ha ezt észreveszed, és fontos neked a másik, tégy érte!

Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft