Találj saját módszert a fogyáshoz! Útmutató életmódváltást tervezőknek

Találj saját módszert a fogyáshoz! Útmutató életmódváltást tervezőknek
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sajnos nem tudunk olyan esetről, amikor önmagától világgá ment volna a zsír. A különböző helyeken megbúvó párnácskáink köszönik jól érzik magukat, és eszük ágában sincs egyik percről a másikra felszívódni. Hát ezért vagyunk ki teljesen a fogyókúra szó hallatán, és ezért ugrunk fejest egy csomó diétába. De mi lenne, ha végre kiderítenénk, hogy mi is a nekünk való megoldás?

A fogyásból nem jó viccet csinálni. Pedig rengetegszer azt csinálunk belőle, amikor újra és újra belelovalljuk magunkat egy-egy trendi diétába, amivel már félidőben rendre fel is hagyunk. Akkor meg mi értelme van az egésznek? Valóban nem sok, ha az elhatározás mögött nincs tudatos célkitűzés, akaraterő és kitartás. A diéta megkezdése előtt érdemes elvégezni magadon egy rövid felmérést, aminek segítségével meghatározhatod, hogy számodra mik a fontos szempontok, hova akarsz eljutni és alapvetően azt is, hogy miért és mire van pontosan szükséged. Jöjjön néhány kérdés, amit válaszolj meg magadnak annak érdekében, hogy eredményes legyen a fogyókúrád!


1. Kezdjük a legelején! Mi a célom? Miért érzem úgy, hogy szükségem van a súlyfelesleg leadására? Mi lesz jobb azáltal, hogy könnyebb leszek? Hogyan fogom érezni magamat, ha leadom és meg is tudom tartani a súlyomat? A saját elvárásaim vezényelnek a diétára, vagy külső hatásra kezdek bele?


Tipp: Mindig határozd meg és tisztázd le magadban az elhatározásod gyökereit és mélységét! Pontosan tudnod kell, hogy miért vágsz bele a fogyókúrába ahhoz, hogy képes legyél véghezvinni.


2. Mennyire tervezek hosszútávra? Ennek tükrében milyen jellegű diétára van szükségem? A tartós eredmény érdekében készen állok az életmódváltásra is? Mennyire tudatos az elhatározásom? Ennek megfelelően mennyire tudok kitartó lenni?


Tipp: Jelöld ki a diéta időtartamát és azt is tervezd meg, hogy mi következik utána! Építs fokozatosságot a tervedbe, így tartósabb lesz a sikerélményed!


3. Mire van szükségem ahhoz, hogy megkezdjem a diétát? Szükségem van-e külső segítségre? Ha igen, hol találok hozzáértő szakembereket (pl. dietetikus, gasztroenterológus, személyi edző stb)?


Tipp: Alaposan készítsd elő a terepet: ha kell, menj el egy labor vizsgálatra, étkezési tanácsadásra azért, hogy személyre szabottan kezdhess neki a fogyásnak! Hidd el, a rengeteg fogyókúra tipp közül kicsi az esélye, hogy elsőre megtaláld azt, ami neked működik és közben egészségesen tart, ezért ne sajnáld azt a magadra fordított időt, amíg ellátnak tanácsokkal!


4. Hogyan állok neki? Mi lesz az első lépés, amit meg kell tennem azért, hogy az elhatározásomból cselekvés legyen? Segít-e, ha készítek egy akciótervet, részletes napirendet, edzés naplót?


Tipp: Sokkal könnyebben tudod kontrollálni a fogyás folyamatát, ha naplót készítesz róla! A legelején írd le a méreteidet (comb, has, fenék stb), hogy félidőben és a program végeztével centikben is lásd az eredményt! Minden egyes nap jegyezd fel, hogy pontosan mit ettél, így elkerülheted a kicsapongást, hiszen ami le van írva, az mindig ott villog képzeletben a szemed előtt! Írd le azt is, hogy melyik nap milyen mozgást végeztél és mennyi ideig! Ha könnyebb kalóriaszámítással is követni a jegyzetelést, azt is csatold mellé!


5. Mi lesz a vészterv arra az esetre, ha úgy érzem, feladom? Kihez fordulhatok, ha alábbhagy a lelkesedésem? Milyen szankciókat, szabályokat állítok fel magamnak, amihez végig tartom magamat (pl. étkezéssel kapcsolatos szabályok)?


Tipp: Mindig legyenek saját magad hozta szabályok, amelyek azt is tartalmazzák, hogy mi az a kilengés, amit még megengedsz magadnak, milyen gyakorisággal, és mi az, ami már nem fér bele! Természetesen ezek lehetnek gondolatban megalkotott támpontok, de még nyomatékosabb, ha akár pontokba szedve felírod magadnak egy jól látható helyre. Előre tisztázd azt is magadban, hogy hogyan viszonyulsz a hibázáshoz, így nagyobb eséllyel teszed túl magad egy esetleges bűntudaton!


6. Változtatok-e az étrendemen? Ha igen, mi alapján állítom össze? Megtervezem-e a bevásárlást és a főzést? Milyen ételek felelnek meg az ízlésemnek, és melyek azok, amiket nem vagyok hajlandó kipróbálni, vagy másra cserélni? Mennyire drasztikus az az étrendváltás, amire jelenleg készülök?


Tipp: Érdemes előre összeállítani egy étrendet és egy olyan listát is, ami egészséges nassolnivalókat tartalmaz, amit a nagy étkezések között lehet beiktatni. Ezeknek a preferenciáknak megfelelően próbáld meg beszerezni a tányérodra kerülő ételeket, és semmiképp ne kényszerítsd magad olyasvalami elfogyasztására, amire igazából nem vágyakozol! Még akkor sem, ha állítólag csodás a zsírégető hatása! Az a fontos, hogy a fogyást és az esetleges életmódváltást olyan értékek mentén érd el, ahogy az neked elfogadható.


7. Van-e elképzelésem arról, hogy az általam vágyott állapot számomra reális-e, elérhető-e, egészséges-e, megtartható-e? Van-e példaképem? Ha van példaképem, elfogadom-e, hogy a róla alkotott elképzelésem sosem fog 100%-ban megegyezni azzal, ahogy magamat látom, vagy valaha is láthatom?


Tipp: Vizsgáld meg a kitűzött célodat annak tükrében, hogy mennyire tartod megvalósíthatónak saját erőből, túlzott erőfeszítések híján! Lehetőség szerint a példaképedet inspirációként, motivációként használd, ne pedig összehasonlítási alapnak, mert utóbbi esetben több kudarc érhet, mint amennyi tényleges sikerélmény.


8. Mennyi időt tudsz ténylegesen rászánni egy nap a fogyásodra? Hány testmozgást tudsz reálisan beiktatni egy héten és mennyit tudsz ebből hosszútávon is betartani?


Tipp: Ne verd át magad az edzésterv megálmodásakor!
Mérd fel a saját képességeidet és annak megfelelően tervezd be a mozgást, majd fokozatosan növeld az adagot, ha már úgy érzed, készen állsz rá! Ne feledd, ahhoz, hogy beinduljon a folyamat, kezdetben ki kell szállnod a kényelmes fotelből, és bármilyen nehéz is, át kell törnöd a komfort zónád képzeletbeli falát! Az első néhány alkalom mindig nehéz, de ha kitartó vagy, ráérzel a mozgás ízére!


9. Mi fog átlendíteni a kezdeti vagy a váratlan nehézségeken?
Mi vagy ki tudja maximálisan fenntartani a motivációmat, vagy visszaterelni arra az útra, amin elindultam? Hogyan veszem észre, ha letértem az útról és mit teszek olyankor, hogy folytatni tudjam?


Tipp: Egyedül te ismered magadat annyira, hogy tökéletesen tisztában legyél a képességeiddel, szokásaiddal, ezért csak te tudhatod azt is magadról, hogy miként vagy képes túlélni, átvészelni a nehezebb pillanatokat! Ha már van negatív tapasztalatod magadról, azt is tudod, hogy melyek azok a pontok, amikor félre szoktak siklani a tervek, vagy ahol alábbhagy a lelkesedés. Játszd ki saját magadat és készíts vésztervet arra, hogy mit teszel ilyen esetben! Legyen ez a privát vészhelyzeti protokollod, amiben egyértelmű utasításokat adsz a jövőbeli énednek a rosszabb időkre: ötletelj, keress megoldásokat, írd le, mondd fel magadnak hangrögzítőre, vagy készíts motiváló videót és vedd elő akkor, ha jön a negatív hullám! Így segíthetsz magadnak meglovagolni őket.


10. Fel vagyok-e készülve a külső zavaró, gátló tényezőkre? Mik azok a helyzetek, amiket igyekeznem kell elkerülni? Kik azok a személyek, akiket fontos bevonnom a fogyókúrámba?


Tipp: Legyél tisztában azzal, hogy mi vár rád a fogyókúra ideje alatt, például a családi, baráti összejövetelek alkalmával! Tudatosan készülj fel arra, hogy mit szabad és mit nem (pl. étkezés, alkoholfogyasztás, megengedett kilengés), így nem kell átállnod sóvárgó üzemmódba! A közvetlen környezetedet tájékoztasd a változásról, így nem csak támogatókra tehetsz szert, hanem nagyobb odafigyelést is kaphatsz.


És a végére talán a legeslegfontosabb dolog: csak akkor fog működni, ha te akarod, magadért akarod, és tudatos, átgondolt az elhatározásod. Csakis az számít, hogy te elégedett, kiegyensúlyozott legyél, és jól érezd magad a bőrödben! Ha ezek plusz pár kilóval is megvannak, akkor csak arra figyelj, hogy egészséges legyél!

A cikk szerzője life coach. Ide kattintva találod az elérhetőségét.

Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft