Folyton lázas a gyerekem! – A szakértő válaszol

Folyton lázas a gyerekem! – A szakértő válaszol

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dr. Németh Ágnes gyermekgyógyász, klinikai főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

"9 éves kisfiam elég gyakran szokott hirtelen belázasodni úgy, hogy más baja, más tünete nincs. Sok helyen hallani, hogy nem egészséges azonnal lázcsillapító gyógyszerhez nyúlni – vannak-e esetleg más lázcsillapító alternatívák, amiket ilyenkor alkalmazni lehet? (A hűtőfürdőt szoktuk alkalmazni.) Illetve mikor van az, amikor már muszáj gyógyszert adni? Hány fok felett és mennyi idő után? És mi lehet ennek a sok láznak az oka? Lehet akár pszichés eredetű is? Ki tudják ezt vizsgálatokkal deríteni?"

A láz a szervezet jelzése arról, hogy valami nincs rendben. Hasonlóan a köhögéshez, figyelemfelhívó jelentősége van és nem feltétlenül tesz kárt a szervezetben. Vannak gyermekek, akik nagyon hamar belázasodnak, hirtelen ugrik fel a lázuk magasra, és persze vannak, akik kevésbé „lázongók” – ez családi örökség, egyéntől függ.
Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38,5 C értéket. Ez esetben a „köpeny” hőmérsékletről beszélünk, amit a hónalj alatt tartott hőmérővel mérünk.

Amennyiben a kis beteg lázas, akkor a beteg állapotától függően érdemes a lázat csillapítani.
A magasabb hőmérséklet alkalmas lehet arra, hogy bizonyos, elsősorban vírusok okozta betegségekben a kórokozót elpusztítsa, illetve olyan anyagcsere változásokat indítson el, amely riasztja a szervezet védekező mechanizmusait. Innen ered az a vélemény, hogy hagyjuk, hadd legyen a gyermek lázas, mert az „jót tesz”. Azonban a lázcsillapítás szükségességét mindenképpen a beteg állapota dönti el. Amennyiben a beteg magasabb testhőmérséklet esetén kielégítően érzi magát, nyugodtan lehet várni a testhőmérséklet csökkentésével. Viszont ha a beteg elesett, aluszékony, bágyadt, nem akar enni, inni, fejfájás gyötri – azaz szenved –, mindenképen csillapítsuk a lázat.
Akinek a családjában előfordult lázgörcs, vagy éppen az adott betegnek volt már lázból eredő görcsös rosszulléte, azoknál a lázcsillapítást hamar el kell kezdeni. Hasonlóan kell eljárni krónikus betegségek esetén is, ahol a kórkép velejárója lehet láz. Gyorsan kialakuló és rövid lefolyású betegség esetében (például lázzal járó vírusfertőzésben), valamint akkor, ha nincs krónikus betegsége a gyermeknek, a körkörös, azaz rendszeresen 6-8 óránként történő lázcsillapítás nem indokolt.

A lázcsillapításnak vannak gyógyszeres és fizikai beavatkozással járó módozatai.
Ha lázasak vagyunk, mérsékelt keringés átrendeződés alakul ki a szervezetben. Ezért van az, hogy úgy érezzük a gyermeknek lángol a teste, közben pedig a végtagjai hidegek.
Első lépésként biztosítani kell a szervezet hőleadásának lehetőségét, azaz a gyermek ruháit lehetőség szerint vegyük le és ne takargassuk be, mert utóbbival megnehezítjük a hőleadást.
Ha a gyermek nem túlzottan bágyadt, és a láz nem ér el extrém értékeket (pl. 40 C-t), várhatunk a lázcsillapítással. Szerencsés esetben egyéntől és betegségtől függően bizonyos idő elteltével önmagától is csökken a hőmérséklet. Fontos: láz esetén a folyadékvesztés nagyobb mértékű, így a folyadékot bő itatással pótolni kell!
Ha tartósan, 1 óra múlva is fennáll a 38,5C-t meghaladó hőmérséklet, elsősorban a gyógyszeres lázcsillapítás javasolt!
Első választandó gyógyszer lehet a paracetamol, amelynek dózisa testsúlytól függ. Ez egy litikus, azaz lassan, a keringést kímélve ható gyógyszer. A beadást követően 60 perc múlva érdemes „visszamérni” a hőmérsékletet. Általában 6-8 óra a hatástartama.
A második, kicsit gyorsabban ható lázcsillapító csoport az ibuprofen, szintén testsúlynak megfelelően kell adagolni. Ez is 30-60 perc alatt normalizálja a testhőmérsékletet kb. 6-8 órás időtartamra.
Magyarországon még mindig elterjedt az amidazophen használata, ami a veszélyei miatt – amelyek ritkák – a nemzetközi szakirodalomban nem javasolt.
A régebben használt aszpirin származékok használata gyermekkorban nem ajánlott, mert vírusfertőzés esetén súlyos állapotot okozhat – különösen csecsemőknél.

A fizikális lázcsillapításnak is több fokozata illetve formája ismert.
Ha a gyógyszeres lázcsillapítás mellett a hőmérséklet nem csökken vagy még felfelé is mozog, alkalmazhatjuk a hűtőfürdőt vagy a hűtő borogatást.
A hűtőfürdő esetén a klasszikus eljárás, hogy kevés kellemesen meleg vízbe ültetjük a gyermeket és lassan locsolgatjuk a hátát és a mellkasát, végtagjait. A forró testről a víz elpárolgása elvonja a hőt és csökkenti a lázat. A másik megoldás, hogy a kellemesen meleg vízbe óvatosan belefektetjük a gyermeket, úgy, hogy az egész testet ellepje, és mellé helyezzük a vízbe a zuhanyt. A hideg víz lassú hozzáadásával a testhőmérséklet is lassan csökkenni fog. Ez az eljárás 20-30 perc alatt vezethet eredményre.
A hűtőborogatást mindig a teljes törzsre alkalmazzuk! A csuklókra, fejre helyezett hideg vizes borogatás nem elegendő és nem lesz hatékony. A fizikális hűtés – mivel stresszhelyzetet okoz a gyerkőcnél – csak végső esetben javasolt, akkor, ha a gyógyszerek hatástalanok.

Olvasd el ezt is!

Ha a lázas állapotok rendszeresen visszatérnek, mindenképpen javasolt a kivizsgálása annak, hogy nem bújik-e meg a háttérben valamilyen krónikus megbetegedés.
Ha gondos fizikális vizsgálattal sem találunk gyulladásra utaló jeleket, és a láz tartósan fennáll, illetve vissza-visszatér, akkor vizeletből és vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek annak eldöntésére, hogy baktérium okozta vagy vírus okozta fertőzésről, vagy egyéb gyulladásos folyamatról van-e szó.
Mindenféleképpen szükséges részletes kivizsgálás olyan esetben, amikor 4 hét folyamatos lázas állapot áll fenn, aminek látszólag külső oka nem ismert. Ez az úgynevezett FUO (fever of unknown origin) vagy ismeretlen eredetű lázas állapot. Ezt számos alattomosan lappangó krónikus, az immunrendszer kóros működése által okozott megbetegedés elő tudja idézni, melyeket ki kell zárni. Az esetek egy kis részében a lázas állapot hátterében semmilyen betegség nem mutatható ki. Ezekben az esetekben akár arról is szó lehet, hogy a szervezet hőmérsékletét koordináló központi idegrendszeri folyamatok magasabb hőre „állítják be” a testhőmérsékletet, ami, ha már minden lehetséges kórképet kizártunk, nem jelent az adott egyénnél kóros állapotot.


Te is kérdeznél dr. Németh Ágnes gyermekgyógyász főorvostól? Most megteheted! Írd meg a kérdésedet, problémádat az evamagazin@evamagazin.hu címre és mi továbbítjuk azt a szakértőnk felé. A tárgy legyen: "A szakértő válaszol". Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni a weboldalon.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet!

Sokan vannak, akik valamilyen ételintolerancia miatt fogyasztanak gabona- vagy egyéb magtejeket az állati eredetűek helyett. Sokan pedig azért, mert rendkívül finomak, és emellett persze egészségesek is. Egy baj van csak velük, hogy meglehetősen drágák. De tudtad, hogy ezeket simán előállíthatod akár otthon is, fillérekből?

7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy

Anyaként jövünk csak rá igazán, mennyit nyom a latba, ha a valódi igényeinkhez választunk magunknak autót.

Napi horoszkóp február 16.: a Szüzek kitartanak a céljuk mellett, a Skorpiók végre kikapcsolódhatnak

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól érkeznek!

Kipróbáltuk az új közautó szolgáltatást, hogy neked már ne kelljen azon pánikolnod, például miért nem tudsz elindulni

Január közepe óta lehet használni a Mol carsharing szolgáltatását, így már azok is autóval mehetnek be dolgozni, akiknek egyébként nincs saját kocsijuk. Mint nekem! Igaz, nekem még jogsim nincs, viszont van egy erre (is) alkalmas fickóm, aki elvezeti helyettem az autót, ha épp szükség van rá. A napokban együtt próbáltuk ki, hogyan is működik ez a szolgáltatás az életben. Mert épp szükségünk volt rá…

A bőrönd, ami túl gyorsan cserélt gazdát – avagy így (ne) lomizzon manapság az ember!

Kinek van kedve vitázni az önjelölt "halomőrökkel" egy kupac szemét fölött, nem igaz? – kolléganőnk vicces története egy lomtalanításról.

Napi horoszkóp február 15.: a Kosok segítőkészségükről híresek, a Rákok hihetetlen sikereket érnek el

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, mert ismét izgalmas üzeneteket küldtek ugyanis a csillagok!

Elég a negatív gondolatok elhessegetéséből! Így birtokold és használd a nehéz érzelmeket is!

Nem biztos, hogy jó, ha csak a pozitív érzelmeknek engedünk teret az életünkben... – Susan David pszichológus TED-előadásán inspirálódtunk.

Színre színt – avagy így használd 2018 trendszíneit az otthonodban!

Ha felfrissítenéd az otthonod berendezését, vagy csak képbe kerülnél az idei trendekkel kapcsolatban, legújabb sorozatunkból megtudhatod, milyen színek, anyagok, formák és stílusok azok, amelyek idén hódítanak. A cikkből kiderül, hogy az év színe mellett milyen árnyalatok dominálnak az enteriőrökben, és arra is adok ötleteket, hogyan használd ezeket egy térben, ha friss, izgalmas és divatos otthonra vágysz!

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft