4 fontos illemszabály borozás közben

4 fontos illemszabály borozás közben
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
B

Bár borfogyasztásnál a legfontosabb, hogy élvezzük a finomabbnál finomabb borokat, azért ha elegáns helyen, társaságban fogyasztjuk ezt a csodálatos italt, van egy-két szabály, amit nem árt betartanunk.

Minőségellenőrzés, előkóstolás

Ha társasággal egy étteremben bort rendelünk, a pincér miután kihozza és néhány szóval bemutatja az italt, kinyitás után ellenőrzi, hogy jó-e. Ha dugós, akkor megszagolja a dugót, már annak a szagából lehet tudni, hogy jó-e az ital. Ha nem találja rendben, egy kis kóstolás után másik üveget hozhat a társaságnak. Ha viszont megfelelőnek véli, egy kóstolót tölt annak, aki rendelt. A rendelő fejbólintással jelzi, hogy megfelelő a számára, és elfogadja a bort. Ha magunkhoz, otthonra hívunk vendégséget, nekünk, a vendéglátónak illik az előkóstolást elvégezni. Esetlegesen rossz bort mégsem illik felszolgálni a vendégeinknek.

A bor kitöltése

Étteremben, ha a megrendelő személy bólintással elfogadta a bort, akkor az idősebb, majd a fiatalabb hölgyeknek tölt a pincér, ezt követően pedig az idősebb, majd végül a fiatalabb uraknak. Ha nagy a társaság, akkor a rendelőtől jobbra kezdi el kitölteni az italt egy irányba haladva, általában jobbra. Tölteni mindig a vendégek széke mögül, jobb kézzel, jobbról kell úgy, hogy a felszolgálónak figyelnie kell arra végig, hogy a címke jól látható legyen. Töltéskor a palacknak az alját kell fogni és ügyelni kell, hogy az üveg ne ütődjön a pohárhoz. És hogy ne cseppenjen a fehér terítőre a színes vörösbor, kitöltés végén egy csavaró mozdulattal ajánlott az utolsó cseppet elfuttatni a palack száján. Ha ez nem megy, köthetünk fehér kendőből egy gallérszerűséget a palack szájára, ami felitatja a cseppeket.

A CIKK FOLYTATÁSÁT ITT TALÁLOD!

Tovább olvasok
5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem