A híres burgundi marharagu receptje, egyenesen a Julie és Julia című filmből!
Itt az alkalom, hogy elkészítsd a Julie és Julia című film zseniális szakácsnőjének, Julia Childnak (Meryl Streep alakítja) boeuf bourgignon-ját! Nem egyszerű és nem is gyors, viszont annál jobban megéri. Íme a recept:
Meryl Streep mint Julia Child a Julie és Julia című filmben. Fotó: Europress
Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika
- 17 dkg húsos szalonna
- 1,5 kg marhahús (felkockázva)
- 1 ek olívaolaj
- 1 sárgarépa (közepes)
- 1 vöröshagyma (közepes)
- 1 csapott tk só
- 1/4 tk bors
- 2,5 dkg liszt
- 6 dl száraz vörösbor (amivel majd tálalod az ételt vagy Chianti)
- kb. 1/2 l alaplé
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk kakukkfű
- 1 babérlevél
- 45 dkg gomba
- 25 dkg vaj
- 0,1 dl olaj
- 18–24 hagyma (kicsi)
1. A szalonnát kockázd fel és pirítsd le, majd kanalazd ki a sütőedényből és tedd félre. (Legjobb, ha vas sütőedényben készíted.)
2. A húst vágd nagyobb kockákra, mosd le és papírtörlővel töröld szárazra (fontos, mert különben nem pirul egyenletesen).
3. A kisült zsírhoz adj pár evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel és kis adagokban pirítsd körbe a húskockákat.
4. Ha elkészült, kanalazd át a húst egy tálba.
5. A zsiradékban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felkarikázott sárgarépát, és azt is kanalazd egy tálkába.
6. Tedd vissza a húst és a szalonnát a sütőedénybe, sózd, borsozd és szórd meg liszttel.
7. A sütőedényt fedő nélkül tedd be a 220 fokra előmelegített sütőbe és pirítsd a húst kábé 4 percig. Közben egyszer keverd át.
8. Mérsékeld a sütő hőfokát 160 fokra. A félretett répát és hagymát keverd a húshoz, öntsd fel borral, alaplével, keverd hozzá a paradicsomsűrítményt, a zúzott fokhagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet. Tedd vissza a sütőedényt a sütőbe és süsd kábé 3–3,5 órát.
9. Közben készítsd el a gombát és a hagymát. A gombát tisztítsd meg és negyedeld. A serpenyőben melegítsd fel a vajat az olajjal, és részletekben pirítsd meg benne a gombát, majd tedd félre.
10. A hagymának szedd le a héját. Vaj és olaj keverékében barnulásig pirítsd, majd főzd puhára vízben, marha alaplében, száraz vörös vagy fehérborban (kábé 40–50 perc). Ne felejtsd el hozzáadni a fűszercsomagot sem, és sózd-borsozd ízlés szerint.
11. Ha a hús elkészült, merd ki egy tálba, a sütőedényben visszamaradt szószt pedig szűrd le és öntsd egy lábasba.