Czeizel Endre (1935–2015)

Czeizel Endre (1935–2015)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az orvos–genetikus professzor világéletében azt hangoztatta, hogy az igazi boldogság a magánélet sikerén múlik. Ezzel az interjúval emlékezünk rá, amely egy 2014-es Éva magazinban jelent meg.

Mára 34 ezerre tehető azoknak a családoknak a száma, akiket Czeizel Endre segített hozzá a boldogsághoz. A professzort a szemptemberi számunk egyik fő témája, a meddőség kapcsán faggatuk!

Úgy tűnik, mintha ma több meddő pár volna, mint korábban.
Ez nem biztos. Nincsenek pontos adataink a régmúltról, de becslések szerint néhány évszázaddal ezelőtt a gyermeket tervező párok 16–18 százalékának nem lett gyereke, ma viszont csupán 6 százalékának. Tehát nincs több meddő pár. Igaz, 1920-ban a megszületett gyerekek 100 százaléka termékeny szülőktől származott, ma pedig a jó és a rossz termékenységű párok egyaránt átlagosan 1,3 gyermeket vállalnak. Kegyetlenül hangzik, de a meddő párok esetében a természet nem akarja, hogy nekik gyermekük szülessen, ám az orvostudomány ma már kiküszöböli ezt a csorbát. Ez azonban azt is eredményezi, hogy a nem termékeny párok utódainak is gondjai lesznek a gyermekvállalással…


Tehát a rossz termékenység öröklődik?
Egészen biztosan. Régen egy olyan férfinak, akinek kevés spermiuma volt, vagy azok nagyon lassan mozogtak, nem lett gyereke, de ma már lehet. A lombikeljárás egyik típusához egyetlen ondósejt is elegendő, így azonban a születendő kisfiú is örökli a rossz termékenységet, amiért az Y kromoszómában található egyik gén hibája a felelős. De a környezeti tényezők, például a dohányzás is gyakorta oka a férfiak terméketlenségének.


Mi történt a férfiakkal?
Én is ezt szoktam kérdezni. 1968-ban ötven önként jelentkező orvostanhallgató spermáját vizsgáltuk meg: 73 millió spermiumot tartalmazott az ondójuk milliliterenként. Mára a 73 millió átlagosan 31 millióra csökkent! Úgy gondolom, hogy ebben a drasztikus romlásban többek között az is szerepet játszhat, hogy a felszíni vizekben, amelyekből az ivóvizet nyerik, túl sok a gyógyszerekből bekerülő női hormon.

Ha valakire azt mondják: meddő, az úgy hangzik, mint egy ítélet…
A meddőség pejoratív és idejétmúlt fogalom. Engem hetente harminc pár keres fel, és soha nem sütöm rájuk, hogy ők meddők. Ha azt mondjuk: meddő föld, arra gondolunk, hogy ott nincs és nem is lesz termés. Én inkább azt a kifejezést használom, hogy nehezített fogamzás. Már csak azért is, mert soha nem lehetünk biztosak semmiben. Amikor elindítottam az Optimális Családtervezési Szolgálatot, öt csoportot határoztunk meg: az elsőbe azok tartoztak, akikről úgy gondoltuk, biztos, hogy nem lesz gyerekük, az ötödikbe pedig azok, akiknek biztosan lesz. Mindkét csoport tíz százalékánál pont az ellenkezője következett be. Itt nem mondhatjuk, hogy kétszer kettő mindig négy. Folyamatosan érnek bennünket meglepetések, különösen alombikeljárás megjelenése óta.


A lombikprogram átrajzolja az esélyeket.
Igen, a lombikprogram csúcstechnológia, méltán adtak érte Nobel-díjat, de vannak veszélyei is. Kevesen tudják, hogy a lombikbabák körében 50 százalékkal gyakoribbak a fejlődési rendellenességek, hogy a nőnél hamarabb következik be a klimax, hogy nagyobb a veszélye az emlőráknak… Minél természetesebb egy folyamat, annál jobb. Bármennyire csúcseljárás is a lombik, mégiscsak beavatkozás a természet rendjébe. Azt szoktam mondani: ha a gyerek rosszalkodik és megpofozzuk, lehet, hogy „megjavul”, de az is lehet, hogy bedacol. Nem lehet előre kiszámítani.


Mire képes az orvosi genetika?
Ma már úgynevezett preimplantációs genetikai diagnózisra is van lehetőség, azaz lombikeljárásnál a beültetés előtt meg lehet vizsgálni a magzatkezdemény genetikai adottságait. Apreembrió bármely sejtjéből ki lehet venni vizsgálat céljára egy-egy őssejtet, hiszen ezek pótolják egymást. Képzelje el, ebből az derült ki, hogy 10 embrióból átlagosan 7 rossz! A vetélés szomorú dolog, de valójában a természetes szelekció része. Az az embrió valószínűleg súlyosan károsodott volt, és jobb, hogy nem született meg. A lombikeljárásnál azonban az orvos szelektál. Ha pedig van lehetőségünk genetikailag is megvizsgálni a beültetendő embriókat és ennek alapján válogatni közöttük, akkor minden esély megvan arra, hogy egészséges baba szülessen. A nyugati országokban ez már szokásos eljárás. 2004-ben magam is részese lehettem egy izgalmas történetnek. Egy 34 éves nő emlőrákos lett, mégpedig a BRCA-típusú, azaz öröklődő mellrákot diagnosztizálták nála, le is vették mindkét mellét. Kiderült, hogy mellrákja volt az édesanyjának is, aki 42 éves korában halt meg. A 34 éves nőt ekkortájt – talán azért is, mert meglegyintette a halál szele – elöntötte a vágy, hogy gyereke legyen. Ugyanakkor az is felmerült: ez lesz a gyermek sorsa is? Sikerült elintézni, hogy Angliában vehessen részt lombikkezelésen. Ott megvizsgálták a magzatkezdemények genetikai állományát, és kiderült: a preembriók fele hordozza a mellrákért felelős gént. Így volt lehetőség arra, hogy csak az egészséges magzatkezdemények közül ültessenek vissza kettőt. A nő azóta boldog anyukája egy kilencéves, egészséges kislánynak. Ez hatalmas siker.


Állítólag országszerte 34 ezer gyermek köszönheti Önnek a világra jöttét.
A korábbi irodámban kitapétáztam a fotóikkal a falat. Sok minden miatt szomorú vagyok az életművemmel kapcsolatban, de az biztos, hogy semmihez sem fogható érzés, amikor valaki odajön az utcán, és azt mondja: „Doktor úr, én a maga gyereke vagyok!”

Ezt az egy dolgot mindenképpen meg kell tenned a bőröddel, ha leesik a hó

A bőröd meg fogja köszönni neked, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft