A jó böjt 6 pontban

A jó böjt 6 pontban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Olvasd el, mielőtt bármilyen böjtbe kezdesz!

1. A jó böjt sohasem szélsőséges! Az étrendből elsősorban a nemkívánatos ételféleségeket száműzi, amelyek túlzott mértékben tartalmaznak minőségileg sem megfelelő tápanyagokat (zsíros, cukros, sós ételek), vagy olyan anyagokat, amelyeknek közvetve vagy közvetett módon egészségkárosító hatása lehet (tartósítószerek, állagjavítók, ízfokozók, növényvédő szerek, antibiotikumok). Ehelyett természetes, friss ételeket javasol, és persze jelentős folyadékbevitelt.


A kép forrása

2.A jó böjt figyelembe veszi, hogy kinél lehet alkalmazni (hány éves az illető, mit dolgozik, egészséges-e, milyen élethelyzetben van) és konkrét célt fogalmaz meg precízen.


3. A jó böjt rövid időtartamú, semmiképpen sem többhetes. Minél hosszabb, annál valószínűbbek amellékhatások.


4. A jó böjt kiegyensúlyozott tápanyagtartalmat ír elő, sohasem engedélyez éhezést, csak a tápanyagfelvétel mennyiségének megszorítását és minőségének javítását.


5. A jó böjt nyugodt körülményeket igényel, nem javasol szokatlan terhelésformákat, például edzéseket, szaunázást és egyéb biológiai terhelést okozó tevékenységeket, mert az túlterhelést okozhat az elégtelen energiaellátású szervezetben. 


6. Egy-két napos léböjt, gyümölcsnap 2-3 hetente elégséges. Hosszabb (3–8 napos) böjtök esetén előzetes orvosi ellenőrzés szükséges. Ismeretlen böjtök hatásairól dietetikusnál vagy orvosnál érdeklődjünk!

Szöveg: Dr. Osváth Péter

Tovább olvasok
Összeköltözés előtt ezt az 5 kérdést tisztázzátok egymással

Némelyik elsőre kényes témának tűnik, megéri a mély levegővételt és az őszinteséget, hogy egyeztessetek a válaszokról. Sokkal jobb időben tiszta vizet önteni a pohárba - például a pénzügyekkel kapcsolatban -, később kevesebb lesz a félreértés és a csalódás, vagyis nagyobb esélyt adtok ennek a kapcsolatnak.

TOP 10 gyereknapi program – jó részük felnőtteknek is ingyenes

Reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk, de ha nem, akkor maradnak a beltéri mulatságok.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem