A jó böjt 6 pontban

A jó böjt 6 pontban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Olvasd el, mielőtt bármilyen böjtbe kezdesz!

1. A jó böjt sohasem szélsőséges! Az étrendből elsősorban a nemkívánatos ételféleségeket száműzi, amelyek túlzott mértékben tartalmaznak minőségileg sem megfelelő tápanyagokat (zsíros, cukros, sós ételek), vagy olyan anyagokat, amelyeknek közvetve vagy közvetett módon egészségkárosító hatása lehet (tartósítószerek, állagjavítók, ízfokozók, növényvédő szerek, antibiotikumok). Ehelyett természetes, friss ételeket javasol, és persze jelentős folyadékbevitelt.


A kép forrása

2.A jó böjt figyelembe veszi, hogy kinél lehet alkalmazni (hány éves az illető, mit dolgozik, egészséges-e, milyen élethelyzetben van) és konkrét célt fogalmaz meg precízen.


3. A jó böjt rövid időtartamú, semmiképpen sem többhetes. Minél hosszabb, annál valószínűbbek amellékhatások.


4. A jó böjt kiegyensúlyozott tápanyagtartalmat ír elő, sohasem engedélyez éhezést, csak a tápanyagfelvétel mennyiségének megszorítását és minőségének javítását.


5. A jó böjt nyugodt körülményeket igényel, nem javasol szokatlan terhelésformákat, például edzéseket, szaunázást és egyéb biológiai terhelést okozó tevékenységeket, mert az túlterhelést okozhat az elégtelen energiaellátású szervezetben. 


6. Egy-két napos léböjt, gyümölcsnap 2-3 hetente elégséges. Hosszabb (3–8 napos) böjtök esetén előzetes orvosi ellenőrzés szükséges. Ismeretlen böjtök hatásairól dietetikusnál vagy orvosnál érdeklődjünk!

Szöveg: Dr. Osváth Péter

Tovább olvasok
Videó: Kovács Ági válaszol az Instagramon feltett kérdéseitekre

Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó már tíz éve abbahagyta az élsportot, de a mai napig gyerekek úszásoktatásával foglalkozik. Ha valaki tudja, mitől lehet felismerni a tehetséget, akkor ő az, de ettől még óvatosan fogalmaz. Azért azt is elárulja, hogy fel szokták-e ismerni az utcán.

A királyi család szembeszáll a Meghant érő rasszista támadásokkal

A brit royal familynek elege lett a Meghant érő támadásokból, és meghúzták a határvonalakat.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem