Albérletben utazol? Itt van 6 + 5 tanács

Albérletben utazol? Itt van 6 + 5 tanács

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az albérletkeresésre, kiadásra nincs tisztán leírható recept. A jó emberismereten kívül szükség van egy jól megfogalmazott szerződésre is. Segítünk.

Tippek kiadóknak:
1. Mindenképpen írjunk albérleti szerződést (innen tölthetsz le mintát), amelyben egyértelműen szerepelnek a kiadó és az albérlő kötelességei, a díjak és a kaució összege, valamint a felmondási idő.
2. Egy közvetlen szomszédnak, akiben megbízunk, adjuk meg az elérhetőségünket, hogy baj esetén értesíthessen.
3. Olyan internetszolgáltatóval szerződjünk, amelyik minden hónapban lekapcsolja a netet, ha a számlát nem egyenlítik ki. Magát a számlát természetesen rábízhatjuk az albérlőre.
4. Kérjünk legalább kéthavi kauciót, melyből fedezni lehet az esetleges károkat. Ha nem történik semmi baj, elköltözéskor a kaució természetesen visszajár a lakónak.
5. Havonta legfeljebb egyszer menjünk el a lakásba, akkor is értesítsük előre érkezésünkről a lakót sms-ben vagy e-mailben. Az előre nem jelzett látogatás és terepfelmérés sohasem marad titokban.
6. Tisztázzuk előre (ezt is belefoglalhatjuk a szerződésbe), hogy milyen szabályok vonatkoznak az állattartásra, a dohányzásra és a bulizásra (az utóbbinál a szomszédok nyugalmára is figyeljünk).

Tippek albérlőknek:
1. Ha tehetjük, legalább kétszer nézzünk meg egy albérletet, mielőtt döntenénk. Mást mutat egy lakás reggel és mást este.
2. Ha a kiadó azzal akarná kicsikarni a gyors döntést, hogy sokan érdeklődnek a szoba vagy a lakás után, fogjuk a kalapunkat és vissza se nézzünk. Az ilyen tulaj csak a pénzünkre hajt.
3. Mielőtt bármi véglegeset kimondanánk, ragaszkodjunk hozzá, hogy legyen néhány napunk a szerződést gondosan áttanulmányozni. Sose írjunk alá semmit az első benyomás alapján.
4. Beköltözés előtt ellenőrizzük, hogy a lakásban minden rendben van-e, üzemképes-e.
5. Hallgassunk a megérzéseinkre. Ha csak egy kicsit is bizonytalanok vagyunk valamivel kapcsolatban, merjünk kérdezni és akár nemet is mondani.

Tovább olvasok
23 tipikus Instagram hazugság, de mutatjuk a valóságot is

A hétköznapok nem olyan glamúrosak, mint amilyennek a filmek és persze a közösségi oldalakon megjelenő fotók tökéletes megvilágításában látszanak; de épp ezért szeretjük őket!

Megvan az első állam, ahol embereket komposztálhatnak

Elsőre talán morbidnak tűnhet ez a szókapcsolat, de talán ez írja le legjobban, miről is van szó: egy az új temetkezési lehetőségről, ami ráadásul jóval olcsóbb lesz, mint a hagyományos eljárás.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem