Nálatok milyen szerepet játszik a környezetvédelem a nevelésben?

Nálatok milyen szerepet játszik a környezetvédelem a nevelésben?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha volna olyan megoldás, hogy helyreálljon a Föld klímarendszerének 19. századi állapota, visszatérjenek az elpazarolt energiaforrások, az biztos, hogy olvasóink közreműködnének benne.

A jó példa ragadós
Laurának már kicsi kora óta mondjuk, hogy mennyire fontos a természet, a környezet, ezért vigyázni kell rá. A férjemmel pár éve itthon is elkezdtük szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ami komposztálható, az megy ki a kertbe. A kislányunk tanulékony: a múltkor még vendégeinket is figyelmeztette, hogy a szemetet melyik kukánkba kell dobniuk.
Vica, Esztergom, asszisztens

Ökoháztartás
Tőlünk telhetően ökoháztartást vezetünk. Nem tartunk itthon hagyományos tisztítószereket, helyettük ecetet, citromot, mosószódát használunk. A fürdés után megmaradó vizet vödrökbe gyűjtjük, és azzal öntjük le a vécét. Mindenhol energiatakarékos izzó van, de azt is csak akkor kapcsoljuk fel, ha muszáj.Amikor Marci pici volt, mosható pelenkát használtam. Szeretnénk egyszer igazi ökofaluban élni, ahol saját házunkat teljesen megújuló energiaforrásokkal szereljük fel.
Bori, Kecskemét, grafikus, művésztanár

Már a hetvenes évektől
Én már környezetbarát közegben nőttem fel, apu sokat beszélt a fák, állatok védelméről, sőt autópályák melletti békamentő akcióban is többször vettünk részt. Befogadtunk minden rászoruló állatot, és évente ültettünk valahol a közelben egy fát. Ez olyan ünnepféle volt nálunk a családban, nagyon szerettem. Kirándulásaink alkalmával szemetet szedtünk egy külön nagy hátizsákba, és az erdő szélén kukába dobtuk. Ezeket a hagyományokat a mai napig megtartottuk, csak most már én mutatok példát a gyerekeimnek.
Zsófi, Budapest, ápoló

A kicsik tanítják a nagyokat
Családunkban a gyerekek a környezetfelelősök. Amióta az iskolában felállították a használtelem-gyűjtőt, Zsófi lányom és Benedek fiam havonta körbejárják a házat, és a lakóktól összeszedik a használt elemeket. A szelektív hulladékgyűjtők megjelenésekor Benedek közölte, hogy mától itthon is külön kell gyűjteni mindent. Most tervbe vették, hogy havi elemgyűjtő akciójukat papírgyűjtéssel egészítik ki, már készítettek is egy plakátot a lakóknak. Örülök a lelkesedésüknek, és nagyon büszke vagyok rájuk.
Erika, Budapest, HR specialista

Csak divat
Kis túlzásnak érzem ezt a hirtelen jött nagy „környezetbarátságot”, hogy ma mindenki környezettudatosságról beszél. Szerintem Magyarországon teljesen fölösleges szelektíven gyűjteni a hulladékot, mert nincs meg a megfelelő feldolgozóipar. Nem hiszem, hogy az a kis mosogatószer, mosószer olyan sokat ártana, régen is használtak ilyet az emberek. Persze arról azért nincs szó, hogy a szemetelést pártolnám.
Dóri, Hévíz, kozmetikus

Az iskolában és otthon
Én nemcsak a saját gyerekeimmel, hanem az iskolai osztályommal is rengeteget próbálok tenni a környezetért. Itthon is, az iskolában is szelektáljuk a hulladékot, amit lehet, komposztálunk, és figyelünk az újrahasznosításra is. Kéthavonta körbejárjuk a közeli erdőket, mezőket, szemetet szedünk, télen a környékre madáretetőket teszünk ki. A gyerekeim és az osztályom is szeret az ilyesmiért felelősséget vállalni. Van olyan gyerek is, aki eljár állatmenhelyekre kutyusokat sétáltatni.
Ildikó, Dunakeszi, tanító

Összeállította: Szintai- Molnár Péter, Fotó: Europress
Ez a cikk az
Éva magazin 2009. évi áprilisi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.

Hazai divatsikerek New Yorkban

Ha azt mondjuk divat, egészen biztos az első gondolataid között fog szerepelni New York városa. Az állandó pezsgés, sokszínű embertömeg egy felhőkarcolókkal tarkított kreatív gócpontban összpontosul. Kreativitásból itthon sincs hiány, épp ez teszi lehetővé, hogy időről-időre összekapcsolódjunk.

Igaz vagy hamis: Tényleg egyre több az allergiás?

Vagy csak mi érzékeljük, hogy növekszik körülöttünk az allergiás betegek száma? Mi az igazság? Részlet az Éva Egészség különszámban megjelent cikkből.

Hogyan küzdjük le a bennünk szunnyadó mártírt? 10 tipp

Ennek a cikknek nem célja, hogy nevetség tárgyává tegye azokat, akik hajlamosak életvitelszerűen belesüppedni az önsajnálatba. Sokkal inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg az akadályokkal, amelyeket elénk sodor az élet, és az is a mi döntésünk, hogy mártírként vagy jediként harcolunk-e. Részlet az Éva magazinban megjelent cikkből.

Otthon a világban: interjú Szalóki Ági énekesnővel

Harmónia árad belőle: a szavaiból is, a mozdulataiból is. Nem a biztos révbe érés hivalkodása, hanem annak az embernek a bizonyossága, aki tudja, mi a dolga. Szalóki Ági most múlt negyven, és letisztultabb, mint valaha. Részlet az interjúból.

Ha az orvos nem javallja, inkább ne kezdj bele! Íme a gluténmentes diéta 5 fő veszélye

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Megjelent a novemberi Éva, természetesen idén is JOY-Napok kuponfüzettel!

A címlapon Szalóki Ági énekesnő, benne rengeteg olvasmány felnőttkori hiperaktivitásról, az éneklés hatalmáról és még egy csomó mindenről. Ja és azt említettük már, hogy a novemberi Éva JOY-Napok kuponfüzettel kapható, benne 10-70%-os kedvezményre jogosító kuponokkal?

Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

Keira Knightley két Disney-mesét is megtiltott lányának: elárulta, miért

Keira Knightley elég szigorú, már ami a gyereknevelést illeti, hiszen 3 éves kislánya két klasszikus Disney-mesét sem nézhet meg. A joy.hu híradása.

Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

„Fontos volt, hogy a szépség, a fájdalom működni tudjon” – interjú Balsai Móni színésznővel

Balsai Mónival, aki mostanában egyre népszerűbb és foglalkoztatottabb színésznő, két bemutatója kapcsán beszélgettünk. A Büszkeség és balítélet a Centrál Színházban látható, az X – A rendszerből törölve című krimi pedig a mozikban, novembertől.

Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat? – teszi fel a kérdést a runnersworld.hu

Sandra Bullock nehéz időszakon van túl: több családtagját elvesztette

Sandra Bullock utoljára az Ocean's 8 miatt jelent meg a kamerák előtt, és azóta teljesen eltűnt. Most elárulta, mi ennek a szomorú oka. A joy.hu híradása.

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Sajnos az eredmény – mily meglepő – elmaradt a várakozásaimtól, de maga a folyamat annál tanulságosabbnak bizonyult. Most leírom, mi az a 8 dolog, amit leszűrtem le abból, hogy minden nap öt percig plankingeltem és felüléseket csináltam.

10 boros mém, mely minden borbarát szívének kedves

Esős őszi napok tökéletes kiegészítője lehet egy-egy pohár jól kiválasztott vörös- vagy fehérbor. Főként, ha azt a barátaink, szeretteink társaságában fogyasztjuk el. Lássunk hát pár képet, amellyel garantáltan mosolyt csalunk az arcodra a finom kortyok mellé.

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem