„Ciccegnek, nyöszögnek, hörögnek, sussognak”

„Ciccegnek, nyöszögnek, hörögnek, sussognak”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kezdetben volt az Aula, aztán lett a Halastó, és két éve megszületett a Soharóza.

Kezdetben volt a kórus, amelyik szép ruhába öltözik, jól viselkedik, követi a kottát, figyeli karvezetőjének minden rezdülését, betartja utasításait, aztán mindebből elege lett, kottáit hátrahagyva elkezdte szabadon venni a levegőket, megmozdult, és minden egyes kifújásnál kereste a saját hangját. Újjászületett. És érezte és hallotta, hogy ez jó. Neki, a kórusnak, mindenképp. Halas Dóri pedig többre ennél nem vágyik.

Értelem és érzelem
Biciklin jön, mint mindig, munkamegbeszélésből, mint legtöbbször, és limonádét iszik, mert meleg van. Sietett, késett, szabadkozik kicsit. Valami kiforratlan performanszkísérletbe csöppent, egy angol szaxofonos barátja kérte fel, aki épp nála lakik. A résztvevők mobiltelefonon tartják a kapcsolatot, feladatokat kapnak, a többi majd kiderül, a lényeg, hogy a végén Dóri egy társával a közönség által felsorolt dolgokat dalban fogja elénekelni a Vásárcsarnok közepén.
Mindenben benne vagy?
(nevet) Aha, mindenben, ami kitör a hagyományos szemléletből.
Voltál hagyományos is?
Öt plusz három év Zeneakadémia elég hagyományosnak számított. Ének-zene tanár, karvezetés szakra jártam, mindjárt befejezem a doktorit is.
Hogy bírtad?
Nehezen. Persze a technikát jó volt megtanulni, azt meg is tanítják rendesen, csak valahogy gondolkodni nem tanítanak meg.
Min kellene gondolkodni? Ott a kotta, érzéssel el kell énekelni, hogy nekem, a nézőnek libabőrös legyen mindenem a gyönyörűségtől. Ehhez ész kell?
Értelem és érzelem. Az, hogy pontosan tudjam, mi az a bizonyos lelkiállapot, amit kifejez a zene. Szépen elénekelni valamit, az nekem kevés. Ha csak arról szól a produkcióm, hogy itt forte, ott crescendo, ha csak betartom az instrukciókat, az semmi. Én azt szeretném hallani, hogy nem azért erősödik fel a hangerő, mert oda van írva, hanem mert aki énekli, olyan érzelmi állapotban van, hogy muszáj felerősítenie, az erősítésnek ugyanis oka van. A halk-hangos az csak plusz-mínusz. Közte az emberi érzelmeknek millió árnyalata van, az elfojtottól az agresszívig. Az emberi psziché végtelen. Engem az éneklésben ez érdekel.
Ez már színház.
Előadás. Azért, hogy ténylegesen megtörténjenek a dolgok. Ott és akkor, mindannyiunkkal. Azért nem elég énekelni kórusban, mert formailag ez a feladat. Színdarabot se csináljunk csak azért, hogy legyen mit nézni, sőt még az is kevés, hogy jó a darab. Azt kell tudni, hogy mire jó. Lehet, hogy csak arra, hogy engem valahová továbbfejlesszen, de az legalább már a környezetemnek is jó, és ha az én húszfős kórusomban mindenkinek megvan előadás közben a belső történése, akkor már megéri.

Agycsavarállás
Nem is énekeltek kottából?
Mindent felhasználunk. Klasszikusokat is olykor. Motívumokat gyűjtünk, játszunk, kísérletezünk a hangokkal és magunkkal. Improvizálunk. (Megcsendül a jégkocka a limonádés poharában, ahogy kavargatja a szívószállal, aztán beleszürcsöl.) Látod, ez is zene. Életszemlélet kérdése, hogy mindent zenének halljunk, nemcsak a leírt, tiszta intonált hangot, hanem az autók zörejeit, a tányércsörgést, a kávékortyolást, a limonádészürcsölést. És agycsavar kérdése, az enyém így van betekeredve. Persze sokan vagyunk így, nem vagyok egyedülálló ebben, de szerintem így érdemes nézni, hallgatni, tapintani a világot.
És a kórustagokat is agycsavarállásuk szerint válogatod?
Nem válogatok, kialakul. Azok maradnak meg, akiknek ez a fajta munka fekszik. Nagyon nyitottnak, kreatívnak kell lenni. Mindenki fontos és kell is, hogy annak érezze magát. Nem profi énekesek, de profi amatőrök, és sokfélék. Van köztünk képzőművész, dramaturg, tanár, multinál dolgozó irodista, ingatlanügynök. Van, aki gyerekkorában tanult zenét, van, aki nem. Az a közös bennük, hogy bátrak és szabadok, és mernek „rendet bontani” annak érdekében, hogy közelebb kerülhessenek a saját érzéseikhez. Ciccegnek, nyöszögnek, hörögnek, sussognak, sóhajtoznak, üvöltöznek, ha úgy jó. Kutatnak. Az előadásainkról pedig elmondhatják, hogy teljesen a sajátjuk, mert ők is kivették a részüket az alkotásból. Ez nemcsak a felnőttközösségeimre igaz, hanem a hetventagú gimnáziumi kórusomra is a Trefortban. Én a keretet adom, ők töltik meg tartalommal, szöveget írnak, koreográfiát készítenek. A legfontosabb mindig a figyelem és a szabadság.
Hogyan tud egy kórus improvizálni?
Úgy, ahogy minden más zenész: sokat gyakorol, megtanulja alaposan a játékszabályokat, és azon belül már szabad a tér. Azt is improvizációnak hívtam a Mindenütt jó című darabunkban, amikor úgy írtunk meg egy dalt, hogy én elénekeltem egy általam kitalált dallamot, arra a csoportok ráimprovizáltak egy másikat, a végső 4-5 szólamú zenét pedig lejegyeztük, fölvettük, és egy idő után rögzült. Az előadásban ez a dal már nem volt rögtönzött, de ahogy készült, az improvizációs játék volt. Hívhatnánk csoportos komponálásnak is. Meg más pici dolgok. Például a kóruspedál is egy technika, amit a Halastó legelső produkciójában alkalmaztunk. Úgy működik, hogy például A csitári hegyek alatt… kezdetű népdalban minden sorban valaki beragad egy hangon. Képzeld, ha ezt harminc ember csinálja, akkor kiszámíthatatlan, hogy milyen akkordok alakulnak ki.

Terápia, közösségélmény
Új zene?
Kaleidoszkóp. Tudod, anyag, hang nem vész el, csak átalakul. Nem új zene, csak más a szemszög.
Jó játék nektek, de a közönség mit élvez ebben?
Az őszinteséget, a dinamikát, a humort. Terápia, közösségélmény nem csak nekünk. Volt, hogy népeket „hangoztattunk” és ízeiket énekeltük el, és közben volt valódi kóstolás. „A légtérben édes ízekké alakuló zenei hangok. Szájból szájba.” Szokatlan helyszínek, fürdők, barlangok, élő nyelv. Az egyik előadásban egy szlengblogot énekeltünk meg. Olyan szavakat tanultunk, amilyeneket korábban nem is ismertünk, de minket a hangzásuk nyűgözött le. Sokáig ízlelgettem például azt, hogy „megmurdelt, megmurdelt”, egyszerűen gyönyörű, később szótáraztam ki, és jöttem rá, azt jelenti, „elhalálozni”.
Profi profikkal is megy ez? Most zenei rendeztél egy kőszínházi darabot, a Yermát a Radnótiban.
Könnyebb is, nehezebb is. Én amatőrökkel szeretek a legjobban dolgozni. Ritka az igazán mély gondolkodású profi, az amatőrök között viszont kincsek rejlenek. Egy profi azonnal megvalósít mindent, amit kigondolok – erre vannak trenírozva a színészek –, de sokszor gondolkodás nélkül. Pedig csak amire ő maga jön rá, az az övé, én hiába mondom, mit csináljon. Néha a bátortalanság mögött több az érzékenység. Néha a harsányság eltakarja a semmit.
Láttam az előadást, és minden zörrenésben, lépcsődobbanásban, minden némaságban és párbeszédben ritmus volt, kísérteties.
Ez a rendező érdeme is. Én általában a zene eredeti funkcióit keresem. A munkadalok régen arra születtek, hogy menjen jobban a közös lapátolás, a siratóénekek segítettek a gyászban, az imára hívás messzebbre hatol, ha egyenletes hullámban – azaz zenei hangon – terjed. A Yermában nincsenek klasszikus dalbetétek, inkább csak atmoszféra, ritmus, csend. Elemi hangokat kerestem: erotikát, babaringatást, a fájdalom különböző formáit, egy nő belső hangját, azt, ami benne legbelül szól.
Mit csinálsz, amikor nem zenélsz?
Pénzt keresek tolmácsolással. Gyerekkoromban Cipruson éltem 6 évig a szüleimmel, jól megtanultam angolul, egyetemi diplomám is van belőle. Jó, hogy van egy ilyen menekülőpályám. Beszélgettem mostanában ifjú színészekkel is arról, hogy minden művésznek – és tanárnak is mellesleg – kellene valami „aranytartalék”. Mi van, ha húsz év múlva belefárad? Mert megtörténik, és jó lenne, ha lehetne választása. Én nem a zenéből élek, ezért mindig csak azt csinálom, amit szeretek, mindig megválaszthatom, hogy mit vállalok el. Mondhatok nemet is egy felkérésre.
Volt már ilyen?
Nem. Még mindenre kíváncsi vagyok.

Szöveg: Pataki Katalin, fotó: Szilágyi Stefánia, smink: Homolya Szilvia
Ez a cikk a 2011. évi júniusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.

Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Napi horoszkóp június 21.: a Kosok komoly akadályokkal küzdenek, a Szüzek lépésről lépésre haladnak a siker felé

Ma is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert fontos üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Fluffy omlett, a legmenőbb tojásétel: ezt edd, ha unod a rántottát

Az utóbbi időben a fluffy omelet – nevezzük habos omlettnek – teret hódít magának a neten és gasztrománok bendőjében. Éppen ideje volt tehát, hogy én is kipróbáljam ezt az új őrületet, megosszam veled a receptet és a tapasztalataimat.

Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A 3 kedvencem Kányádi Sándor versei közül

A romániai magyar irodalom nagy öregje 89 évesen hunyt el budapesti otthonában. Kányádi Sándor a kortárs költészet egyik legfontosabb figurája volt, sokan nem is tudják, hogy egyik vagy másik versét ő írta.

11 gyanús érzés, amely mérgező baráti kapcsolatra utal

Előfordul, hogy egy barátunk olyan régóta van jelen az életünkben, hogy nem is értjük, mi baj van velünk, csak azt tudjuk, hogy mérgező légkörben élünk. Most felfejtjük pontosan ezeket a baljós jeleket.

Hogyan hat a bor melegben?

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

4 étel, aminek a fogyasztása öregíti a bőrödet

Nem csak az számít a ráncok szempontjából, hogy mennyi vizet iszol és milyen a bőrápolási rutinod. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiktől idő előtt elkezdhetsz ráncosodni. A joy.hu cikkéből kiderül, pontosan melyek ezek.

12 reklámszlogen, ami akár tökjó mantra is lehetne

„Just do it”, „A legkisebb is számít” – ezek a rövid, de velős életigazságok akár útmutatóul is szolgálhatnának a mindennapjainkban. Ha nem reklámcélra íródtak volna. Vagy...?

Kis lakások, nagy ötletek: 7 tipp az élhetőbb szűk terek berendezéséhez

Rengetegen élünk olyan aprócska otthonokban, amikben szinte mi is alig férünk el, nemhogy a holmijaink. Nem, most nem arra biztatnálak, hogy mielőbb szabadulj meg felesleges cuccaidtól, inkább tippeket adnék, hogy jobban kihasználhasd a kis helyiségeket.

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

2019-ben még biztosan nem lesz rövidebb a nyári szünet

A nyári szünet és az összes többi fontos dátum nagyjából ugyanakkor lesz, mint a most lezárult tanévben, derül ki a Magyar Közlöny most kijött rendeletéből. Az összes fontos dátumot beírtuk az Éva Naptárba a 2018/2019-es tanévről, nézd meg és mentsd el magadnak őket te is!

Nyár közepén erős gyomorgörcseid vannak? Nem gondolnád, mi állhat a háttérben

Nyáron nem csak a leégés, a kiszáradás vagy a napszúrás veszélye fenyeget! Van ugyanis egy komoly egészségügyi jelenség, aminek a létezéséről sokan még csak nem is tudtak.

5 magyar férfi elárulta, miért lépett félre a kapcsolatában

Minden helyzet más, de vajon mi az oka annak, hogy mégis olyan gyakran hallani, hogy valaki megcsalta a párját? Nőknél is férfiaknál is előfordul, de a joy.hu most 5 magyar pasit kérdezett meg, ők miért léptek félre.

Napi horoszkóp június 16.: a Mérlegek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat, a Skorpiók számára nagy lehetőség adódik

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem