Srí Lanka

Srí Lanka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudod te egyáltalán, hova mész?! Ott lőnek! – szegezték neki a kérdést Eszternek, amikor elújságolta, hogy Srí Lankára utazik.

Csak felfújja asajtó abelpolitikai helyzetet – mondta ő, mikor nemrég az útjáról mesélt –, avalóságban egyáltalán nem veszélyes hely, a tamil lázadókat az északi területekre szorították, a többi részen biztonságban van az utazó. Fontos volna, ha elterjedne ez a hír is, hisz ennek a kis országnak a turizmus az egyik fő bevételi forrása.

Távolról szemlélve
Srí Lankáról azt mondják, olyan, mint India – meséli Eszter –, csak sokkal jobb. Itt trópusi az éghajlat, mindig kellemes meleg az idő és csodálatos a növényzet. A szingalézek, akik a sziget lakosságának többségét adják, az indiaiaknál valamivel világosabb bőrűek, kecses testalkatúak és ébenfekete hajúak. A nők többnyire itt is színpompás szárit viselnek.
Kis sziget – nagy kaland: ezt hirdeti magáról a Srí Lanka-i turisztikai hivatal. Itt tényleg minden van, ami a mesés keletről szóló történetekben szerepel: illatos fűszerek, különleges gyümölcsök és zöldségek, kókuszdió, pálmafás-homokos tengerpart (vöröslő naplementével), a legfinomabb teák, világhíres, szép drágakövek és így tovább. De aki eljut a világnak erre a tőlünk nagyon messze eső vidékére, annak nemcsak egzotikus élményekben lehet része, hanem olyanokban is, amelyek megváltoztathatják az életét, emberi kapcsolatait. Eszterrel legalábbis ez történt.

Megáll az idő
A mesés Kelet természetesen egészen más testközelből. „Hogy az első benyomás mi is volt? Leszálltam a gépről Colombóban, a fővárosban, és a repülőtér előcsarnokában azt láttam, hogy ugyanúgy, mint bármelyik reptéren, rengetegen várakoznak a kijáratnál, de itt csupa fekete hajú férfi ácsorgott, kezükben egy-egy névtáblával. Bár nehéz volt megtalálni köztük a saját nevemet, azonnal érezhető volt, hogy a helyiek milyen kedvesek, természetesek, segítőkészek. És lassúak. Azt a nagyjából 70 kilométeres utat, amit még a szállásig meg kellett tenni, 3 óra alatt sikerült legyőzni. Nem csak az utak minőségével, keskenységével van gond: a helyzet az, hogy itt senki sem siet nagyon sehová. No meg agyalogosok, biciklisták, autósok – sőt, a buszok is – ugyanazt az útpályát használják: vigyázni kell egymásra.”
Eszter szállása egy alapítvány vendégháza volt (az alapítványról bővebben lásd keretes írásunkat), ahol csend és harmónia fogadta. Srí Lanka nem a bulituristák világa, ide inkább nyugalmat találni jönnek az emberek. Persze azért ha egyedül sétált a parton, hamar megjelentek a helyi jóképű srácok is – némelyikük szó szerint fehér lovon –, hogy kísérőnek kínálkozzanak. A sok magányos európai turistanő részéről erre is van kereslet.
Sajnos a part menti homokos, futónövénnyel borított sávban még ma is látszanak itt-ott az évekkel ezelőtt pusztított cunami nyomai – az áradat az alapítvány iskoláját is földig rombolta. A katasztrófa a helyiek emlékezetében is élénken él, sokan emlegetik azokat a szerencsétlen sorsú halászokat, akik az első szívóhullám nyomán szárazra került halakat szaladtak ki összeszedegetni: így az érkező óriási árhullám teljesen védtelenül sodorta el őket.

Kincses sziget
Srí Lankát leginkább egy tapasztalt helyi sofőrrel érdemes bejárni. A bátrabbak persze nekivághatnak tömegközlekedéssel is: így biztosan olcsóbb, ámde sokkal lassabb és körülményesebb is. Pedig rengeteg a látnivaló, két hét is rövid arra, hogy alaposan megismerjük a szigetet.
Eszter egyik legnagyobb élménye a sziget szívében található Szigirija-erőd volt. Ezt a helyet a sors is várnak rendelte: egy óriási, ovális, de lapos sziklatömb emelkedik 200 méterrel a környező erdőségek fölé. Az itt felépített – nyilvánvalóan bevehetetlen – védhelyen gyönyörű falfestmények maradtak fenn. Az 1500 éve megörökített, díszesen felékesített nők szépsége ma is elragadó.
Legalább ilyen szép az ősi főváros, Anuradhapura, a buddhizmus egyik bölcsője is. Nemcsak számtalan díszes épületet, faragványt, Buddha-szobrot nézhetünk meg itt, hanem egy állítólag 2400 éves fát is: ez alatt ülve világosodott meg Sziddhárta. Az UNESCO világörökség-listáján szereplő helyeken a külföldi sokszoros árú belépődíjat fizet: nem is titkolják, hogy a jegyek ára nélkül nem tudnák karbantartani az ősi épületeket.
Nem szabad kihagyni a folklórbemutatókat sem, bármennyire sablonos turistacsalogatónak tűnnek is. Egy-egy ilyen esten a tűznyelőtől a hastáncosokon át a sárkánymaszkos figurákig mindenféle produkció látható. A padsorokban az egykori gyarmatosítók utódai – angolok, hollandok – mellett rengeteg orosz turista ül: ők mostanában kezdik felfedezni ezt az egzotikus világot.
Minden épített csodán túl Srí Lankán a legnagyobb élmény mégis maga a természet. Aházakban nincsenek nyílászárók, így estig tisztán hallani az ezerféle madár, majom és ki tudja milyen állat hangját. Csodálatos Kandy ősrégi botanikus kertje is, óriási fáival, ezerféle virágával. Rengeteg nemzeti park van az országban, sőt, kis csónakokon alagúnák világába is beleshetünk.

Egy európai Ázsiában
Az ember itthon nem is gondol rá, mit jelent „fehérnek” születni. Srí Lankán – vagy a világ sok más, egykori gyarmati szegletében – egyszer csak rádöbbenhet, hogy az ő kultúrája a vágyott, az utolérhetetlenül fejlett, a hatalmas a helyiek szemében. A lányok és fiúk, amikor iskolások lesznek, egyenruhába bújnak: klasszikus brit iskolai uniformisba, térdzoknival, rakott szoknyával, inggel. Ez már más, mint a helyi viselet, hiszen a tanulás egyfajta kivetkezés a saját kultúrából és belépő abba a műveltségbe, amit európainak, nyugatinak hívunk. Az egyik legfőbb céljuk, hogy jól megtanuljanak angolul, és alegkiválóbb tanulók is fehérítő szappanra gyűjtenek. A lányok közül az a menő, akinek minél világosabb a bőre, a reklámokon, óriásplakátokon is mindenütt csak ilyen arcokat látunk. Egyet biztosan tudatosítani kell magunkban, mielőtt tolakodónak éreznénk asegítőkészségüket: az árusok, a sofőrök, az ezerféle szolgáltatást kínáló emberek, és a lépten-nyomon felbukkanó koldusok is a fehér emberből próbálnak megélni.
Nehéz feldolgozni ezt a tapasztalatot egy olyan utazónak, aki éppen a fogyasztói társadalom rohanásától, önzésétől, szennyezett életvitelétől menekült ide. És aki az egész életével hitet tesz az emberek egyenlősége mellett, legyenek bár fehérek vagy feketék. Aki felfedezi a gyerekek szemében azt a csillogást, őszinte, tiszta érdeklődést, amit itthon az iskolákban már rég látott, akit elvarázsol a helyiek életöröme és élettisztelete – pedig nagy szegénységben, havi 40–50 euróból élnek.
„Kicsit több volt ez egyszerű utazásnál. Már régóta vonz Ázsia, és most végre rátaláltam. Jó volt egyedül lenni, kiszakadni az itthoni ügyekből, napokig csak hallgatni a csendet. A belső szabadságomra leltem rá ott. A hely életereje segített magamra találni lelkileg és testileg – az alapítvány orvosa adott egy hagyományos gyógyító terméket, amit hónapokig kellett szednem: hihetetlenül sok energiám lett tőle. Azt a tapasztalatot is ott szereztem meg, hogy nem muszáj őrült maximalizmussal élni az életet, lehet hajtás nélkül isboldognak lenni, ugyanakkor mégsem kell elszalasztani a kínálkozó lehetőségeket. És ez az élmény azóta is kísér, hogy visszazökkentem az itthoni mindennapokba.”

Szerző: Viczián Zsófia, gfotó: Baráth Eszter
Megjelent a 2011. évi januári számban. Minden jog fenntartva.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Az applikáció, amitől minden túrázást kedvelő ember függővé válik

Olyan klassz megosztani másokkal egy-egy jó útvonalat, ahol jártam, ráadásul műholdas térképpel és az adott helyre igazított fotókkal. És viszont: szuper egy-egy ilyen ajánlás szerint nekiindulni a nagyvilágnak. Ez a szuper túrázáshoz való app létszükséglet mindenkinek, aki az aktív pihenést választja.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

„Imádom, amikor csak fekszem a hintaágyban” – 10 idézet a lustaságról

Lustálkodni néha igenis muszáj, sőt, kötelező! - üzenik ezek az idézetek. Vagyis időről időre muszáj megengedni magunknak, hogy azt és csak azt csináljuk, amihez kedvünk van, se többet, se kevesebbet.

Sztárok, akikről nem is gondolnád, hogy vegetáriánusok

Mi lehet az oka, hogy a sztárok mindig üdének és kicsattanóan egészségesnek tűnnek? Javarészük valószínűleg azt válaszolná: valamilyen diétának köszönhetően. Hogy ez valóban így van-e nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a vegán és vegetáriánus sztárok valóban szuper formában vannak!

Kerekezés a tó körül, romantikázás a hegyi ösvényeken – felfedeztük Karintiát

Ha karintiai nyaralást terveztek, egyetlen problémátok lehet csak: hogyan válasszátok ki, hogy Ausztria legnaposabb tartományának melyik csodás szegletét fedezzétek fel?

Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs?

A fröccs olyan, akár a lecsó, vagyis egyrészt mindenképpen hozzátartozik a nyárhoz, másrészt pedig annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy a fröccsvariációk száma szinte végtelen. A fröccsözés „műfaja” újra közkedveltté vált, bárhol, bármikor jólesik, legyen az fesztiválozás, kerti parti, fűnyírás, baráti borozgatás, egy frissítő ital napközben vagy este a teraszon, de az év bármely szakában remek szomjoltó. Bár egyszerű az elkészítése, néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, hiszen a jó fröccs titka az alapanyagokban és a megfelelő fogyasztási hőmérsékletben rejlik. Íme néhány fröccskészítési tipp és fröccstípus, természetesen a hozzá illő borral.

4 nemrégi újítás, amely megkönnyíti a fogyatékos emberek és családjuk életét

Semmi okunk természetesnek venni, hogy a mozgáskorlátozott polgártársaink nehezebben közlekednek, lassabban jutnak el az iskolába vagy a bankba, mint az épek. Sőt, lehetőségünk van minden nap tenni azért, hogy másképp legyen.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem