10 ok, amiért érdemes megvenni az Éva magazin Egészség különszámát:

Borítókép: 10 ok, amiért érdemes megvenni az Éva magazin Egészség különszámát:

1. Velünk pontosan felmérheted, mennyire vagy egészségtudatos és tájékozott.

Mennyit tudsz szervezeted működéséről? Vagy arról, hogy mi támogatja egészséged fenntartását és mi nem? Kíváncsi vagy? Akkor itt az ideje, hogy teszteld a tudásod. Szakértők segítségével összeállított kvízünkből minden kiderül.

2. Elkerülheted, hogy hiába szedj bizonyos gyógyszereket.

Az orvosod valószínűleg a lehető legkörültekintőbben írja fel neked a szükséges gyógyszereket, előfordulhat azonban, hogy mégsem úgy hatnak, ahogyan kellene. Ebben akár az ebéded is ludas lehet. Egyes élelmi anyagok és italok ugyanis esetenként felerősítik vagy gyengítik bizonyos hatóanyagok felszívódását, ezért jó, ha ezek fogyasztására mindig figyelsz.

3. Érdekességeket tudhatsz meg az orvosok munkájáról.

Tudtad például, hogy a patológusok feladatainak nagy részét a diagnózis felállítása teszi ki? Akár műtét közben is elemzik a szövetmintákat gyorsított eljárással, hogy ennek megfelelően folytatódhasson az operáció – ezt is megtudtuk többek között dr. Szirmai Katalintól, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének volt munkatársától.

4. Kalauzt kapsz a menstruációs problémákhoz.

Valószínűleg te is szoktad úgy érezni, hogy a szervezetedben zajló folyamatok és változások egyetlen percig sem hagynak unatkozni – itt feszül, ott vérzik, emitt görcsöl, amott nyilall néha. De vajon milyen tünetek természetes velejárói a női létnek és mikor kell orvoshoz fordulni? Ezt közel sem egyszerű eldönteni, ezért nőgyógyásszal eredtünk nyomába az itt-ott felbukkanó apró tüneteknek, jelzéseknek.

5. Megtudhatod, hogy a szexuális felvilágosítást miért nem egyetlen Nagy Beszélgetéssel kell elintézni.

Hiperszexualizált társadalomban élünk, a legváratlanabb forrásokból ömlik ránk az erotizált tartalom. De úgy tűnik, ebben a közegben a kamaszok biztos fogódzók nélkül tapogatóznak. Minden, amit a gyerekednek tudnia kellene a szexről, de csak akkor fogja megkérdezni, ha követed szakértőink tanácsait.

6. Eláruljuk, mit tehetsz azért, hogy az iskolában ne csak tanévenként 3 napot igazolhass szülőként.

A gyermekorvosi várókban tapasztalható tömegjelenetek előkelő helyet foglalnak el a szülők rémálmai között, kiváltképp akkor, amikor pusztán igazolásért mennek a betegségből éppen hogy kilábalt, törékeny immunrendszerű gyerkőccel egy meglehetősen fertőző közegbe. De vajon valóban indokolt-e a gyermekorvosi rendelők túlterheltsége? Aligha.

7. Segítünk beazonosítani kevésbé ismert betegségeket.

Hol puffadás, hol hasmenés, máskor székrekedés, gyomorfájás keseríti meg a mindennapjaidat, és fogalmad sincs, mi okozhatja? Akkor bizony előfordulhat, hogy te is az irritábilis bél szindrómával élők népes táborát gyarapítod. Hogy mit takar ez a titokzatos betegség? Különszámunkból kiderül, mint ahogy az is, hogy mit tehetsz, ha érintett vagy.

8. A legmostohábban kezelt női bajokat is felderítjük.

Ugyanolyan arányban érinti az embereket, mint a cukorbetegség, ellenben kezelésének finanszírozottsága mindössze öt százaléka az utóbbinak. Érdemi kutatása csak a közelmúltban kezdődött. A kiváltó okot a mai napig homály fedi, a kezelésre sokszor hosszú éveket kell várni, és tartós gyógymódot a radikális műtéten kívül eddig nem sikerült találni. Csak nem azért, mert az endometriózis kizárólag a nők betegsége?

9. Megmutatjuk, kihez, merre érdemes fordulni az egészségügy útvesztőiben, ha daganatos beteg van a családban.

Évente 80 ezernél több az új daganatos megbetegedés. Ugyanakkor szakemberek szerint az utóbbi két évben kialakított onkológiai centrumok hálózatában adottak a diagnosztikai és a terápiás lehetőségek. Vajon hol vannak a rejtett hibák a rendszerben, ki és mit csinál rosszul? Két szakembert kérdeztünk meg, egyet az állami és egyet a magánszférából.

10. Inspirálódhatsz.

Milyen ma egy magyar doktornő élete? Fárasztó, izgalmas, kihívásokkal teli. Az biztos, hogy nem unalmas. Interjúalanyaink olyan orvosok, akik még több kalandra vágytak. És arra, hogy segíthessenek azoknak, akiknek nálunk sokkal, de sokkal nehezebb élet jutott. Ezért utaznak rendszeresen távoli kontinensekre, ezért vesznek ki fizetés nélküli szabadságot, és ezért teszik próbára saját magukat.

Keresd az Éva Egészség különszámunk legfrissebb számát az újságárusoknál! Mert a legfontosabb, hogy a családodban mindenki egészséges legyen, hogy megóvhasd testi épségedet, hogy felkészíthessünk az esetleges betegségekkel járó problémákra: a tünetekre, orvosi kiadásokra, konfliktushelyzetekre. Éva Egészség - minden, amire tested-lelked ápolásához, gyógyuláshoz szükséged lehet.