Cicák, nyuszik, papagájok képeken: a legaranyosabb állatok a múltunkból

Borítókép: Cicák, nyuszik, papagájok képeken: a legaranyosabb állatok a múltunkból Forrás: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ismét igazi cukiságokat hoztunk nektek a Fortepanról. Ezúttal legfőképp cicákat, és néhány más kedvencet gyűjtöttünk a múlt század elejétől a nyolcvanas évek végéig.

Aki valaha együtt élt macskával, az pontosan tudja, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére a cicák mélyen kötődő társai lehetnek az embernek. Ahogy a kutyák, úgy ők is végigkísérnek bennünket a világtörténelemben, velünk nyávognak jóban-rosszban, egeret kergetnek a tanyán, puhán dorombolnak a polgári lakás kényelmes foteljében, a lábunkhoz simulnak a pesti panel konyháján, befekszenek a kocsink alá, napoznak a kerti fészer tetején, és mellénk szegődhetnek az utcán is, ha nem tartoznak szorosan egy háztartáshoz sem.

A Fortepanról kerestünk hát macskákat, és a gyűjteményt kiegészítettük néhány nyuszival, lóval és papagájjal: és azért szólunk előre, hogy a kedves fényképek mellett elő-előfordulnak olyanok is, amik állati sorsokon keresztül villantják fel a 20. század kevésbé dicsőséges pillanatait.

Nyitókép:

A helyszín a 9. kerület, Ipar utca 11., 1976-ban. Dési Huber Istvánné lakása látható rajta néhai férje műveivel – és természetesen egy macskával.

Forrás: Fortepan/Kővári György
Kiscica ultramenő coca-colás dobozból iszik.

Galériánkban további állatos fotókat találtok!