8 állat, ami elájul, ha megijesztik: a csirke néhány percig, az oposszum akár 20 percig is ájult marad

Borítókép: 8 állat, ami elájul, ha megijesztik: a csirke néhány percig, az oposszum akár 20 percig is ájult marad Forrás: Samer Daboul/Pexels
Az állatok rendkívül sokféleképpen reagálnak egy esetleges veszélyre. Vannak, akik harcolnak, mások elmenekülnek, de van néhány faj, amelynek meglepő reakciója van a félelemre: elájulnak. Mutatjuk is, melyek ezek!

Állat, ami elájul, amikor megijesztik? Több ilyen is van!

Létezik olyan állat, amely elájul, amikor megijesztik? Bizony léteznek ilyenek, mint például a csirkék és az oposszumok, akik a félelemre ájulással reagálnak. Ez a furcsa viselkedés valószínűleg a „tonikus mozdulatlanság” nevű jelenségből ered, amely sok állatfaj esetében – és egyébként az embereknél is – előfordulhat. A tonikus immobilitás során az idegrendszer leblokkolja a test összes fő funkcióját, ami a halál illúzióját kelti. Ez a reakció egyfajta védelmi mechanizmusként szolgál, amely segít az állatoknak elkerülni a ragadozókat. Fontos megjegyezni, hogy ezek a viselkedések nem igazi ájulások, hanem a stresszre adott reakciók. Az ájulás egy komplex neurológiai folyamat, ami a vérnyomás és a pulzusszám hirtelen csökkenésével jár, és eszméletvesztéshez vezet. Az állatoknál ritkán fordul elő igazi ájulás.

Azonban tény, hogy az állatok ijedtségre adott reakciói lenyűgöző példák a természetben fellelhető alkalmazkodóképességre. Ezek a viselkedések segítenek az állatoknak elkerülni a ragadozókat, elrejtőzni a veszély elől.

Forrás: Chrtlmn/Pexels
Az oposszum akár 20 percig is képes ebben az állapotban maradni.

De vajon hogyan működik ez a trükk a valóságban? És meddig maradnak ájultan? Nos, eláruljuk, egészen különböző ideig maradhatnak öntudatlan állapotban ezek az állatok. Az alábbiakban pedig azt is eláruljuk, hogy miért...

Íme 8 állat, ami elájul, ha megijesztik!