„A Föld az, ami közös bennünk” – avagy 12 klasszikus zöld idézet

Borítókép: „A Föld az, ami közös bennünk” – avagy 12 klasszikus zöld idézet Forrás: Getty Images
És te a történelem melyik oldalán állsz?

Túlnépesedés van, szabad szemmel látható mértékben éljük fel természetes erőforrásainkat. Világszerte naponta 30 ezer fát vágnak ki csak azért, hogy vécépapírt csináljanak belőle. Évről évre melegrekordok dőlnek meg. A tengerbe kerülő műanyag egymillió élőlényt pusztít el évenként. Egy üvegpalacknak 4000 év kell a lebomláshoz. Földünk vízállományának mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. A trópusi őserdőkben naponta átlagosan 137 állatfaj hal ki. A világszerte eladásra kerülő palackozott víz 40%-a csapvíz.

A Föld élővilága, legalábbis a ma ismert formájában, látszólag halálra van ítélve.

De azért vannak jó hírek is. Óriási és nagyon eredményes lépéseket tettünk már, mi, a Föld lakói, azért, hogy lelassítsuk a folyamatot. A tigrisek száma ha nyögvenyelősen is, de növekedésnek indult. A hulladékgazdálkodás óriási fejlődésben van, olyannyira, hogy vannak országok, ahol már külföldről kell hulladékot vásárolni, mert különben nem lenne tüzelő télen. A szél- és a napenergia szektora, ha Magyarországon még nem is igazán elterjedt, egyre nagyobb sikereket tudhat magáénak, elsősorban a világ fejlettebb országaiban.

És te? A történelem jó oldalán állsz? Termoszban viszed-e magaddal a kávét papírpohár helyett? Figyelsz-e arra, hogy minél több kimért árut vásárolj, ezzel csökkentve a csomagolóanyagokat? És arra, hogy ha egy mód van rá, ne dobj ki ételt? Elviszed-e az üveg hulladékot külön a szelektívbe akkor is, ha a ti házatokban azt nem gyűjtik? Csak akkor ülsz-e autóba vagy repülőgépre, ha muszáj? Tartasz-e hetente egy húsmentes napot? Egyetértesz-e azokkal, akik azt mondják, hogy a fenntarthatóság felé tett legapróbb lépések is rengeteget számítanak?

Olvasgasd végig ezeket a klasszikus idézeteket a környezetünk védelméről, akár a Föld Napján, akár máskor, oszd meg a kedvenceidet a közösségi oldalakon, inspirálódj és inspirálj másokat is!