Zero waste falun – A vidéki ember bölcsessége járvány idején

zero waste,falu,újrahasznosítás,karantén,koronavírus
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Épp Koncz Zsuzsa drága nagymamija szól a rádióból, aki ugyebár "ezüsthajú, fürge tündér, száz mesebeli csodával", és erről eszembe jut, mennyire aktuális újrahasznosítanunk a vidék bölcsességét. Zero waste – ahogy az öregek csinálták és ahogy gyerekkori emlékeimből összeáll a kép.

Mi az, amit megtanultam a vidéki hétvégék során? Minden kertes ház egy-egy jól működő gazdaság volt, sajátos ökoszisztémával, a körkorgásban nemcsak a természet vette ki a részét, hiszen minden dolog valahogy újrahasznosult. A disznó például maga a négylábon járó újrahasznosítás, hiszen megeszik mindent, amit kidobnánk. Megy a moslékba száraz kenyér, a borsóhéj, almacsutka, minden, amit nem lehetett odaadni a kutyáknak, macskáknak, vagy éppen a tyúkoknak. Mert a tyúkok például szeretik a krumpli héját, de a disznók nem. Szóval, ha nincs állat a háznál (vagy a lakásuban), akkor is számos dolgot hasznosítsz újra. Például a műanyagokat. A nagyim sosem dobott ki semmit, így a tejfölös flakonokat sem, mert ugyebár paradicsompalántákhoz tökéletesek. Ha a házára gondolok, eszembe jut a szerszámosok mellett gúlákban álló poros tejfölös flakonok látványa.

zero waste,falu,koronavírus
forrás: Getty

A falu bölcsessége a zaro waste idején i hasznos lehet

Ma már nem divat a tejes zacskókból horgolt táska, amiben a nagyi a háromkilós kenyereket vitte haza a boltból. Viszont csak némi fazonigazítás, és újra lehetne menő a dizájn. Ja, hogy alig látni már zacskós tejet? Nos, ott vannak még, minden hűtőpultban, és finomabbak is, mint az UHT-s, agyonkezelt készítmények...

Valahányszor megérkeztünk nagyi birodalmába, először a rózsakertje fogadott, egy-egy eltévedt tyúkkal, és rózsatövekre hordott kávézaccal, miközben, mintha a virágoskertnek lett volna akváriuma... a kovászos uborka dunsztos üvegében ringatóztak a kaporlevelek. A kávézaccot ma is fel tudom használni a kiskertben vagy a terasz cserepes növényeinél. Hordóban gyűjtöm az esővizet! Persze a barkácsáruházak az esővizes dézsát is úgy reklámozzák, mintha feltalálták volna kereket.

Amikor valakinek van előkertje, de ott nincs kerti csapja - ahogy a miénkben sincs - akkor különösen hasznos az esővizes hordó. Ám ügyelni kell arra, hogy ne álljon sokáig benne a víz, Különben használtaba veszik a szúnyogok.

Mindent, de tényleg mindent újrahasznosított a nagymamám, még a szalmaszálat is. Ha talált az előkertben néhány szálat, ami egy szalmabálából esett ki szállítás közben, azokat vázában gyűjtötte, és ha málnaszörppel kínált, belerakott egy-egy szalmaszálat. A műanyag szívószálra semmi szükség nem volt. Ha falun jársz, és a nagyszüleidnéll tartanak még jószágot, valószínűleg lesz a közelben szalmabála is. Érdemes hazavinned belőle egy jó marokkal, és máris lesz "rusztikus" szívószálatok.

Van kandallód vagy vaskályhád? Nagyszerű! A széttört dió héja remek fűtőanyag, ahogy nagyszerű „gyújtós” kukoricacsutka. Ezt is a nagyitól tanultam, aki elárulta, hogy az ő anyukája még a megszáradt tehénlepényt is eltüzelte. Ha van a közeletekben termelőszövetkezet vagy gazdaság, ahol csöves kukoricát használnak, szerezhetsz néhány zsáknyi csutkát. Könnyű a súlya, lazán be lehet vágni a kocsi csomagtartójába, jól ég, nem kell a drága ún. begyújtó kockákat használni.

zero waste,falu,koronavírus
forrás: Getty Images

Nagyi még a tojáshéjat sem dobta ki, porrá törve újrahasznosította, a benne lévő kalcium jót tett a csontjainak. Ezer és ezer praktikát sorolhatnék fel, ha felidézném azokat a bizonyos vasárnap délutánokat, amikor megszólalt a rádiójában a Szívküldi. Ot vannak például a veteményesének főszereplői, a madárijesztők. Ott vannak a kinőtt, elnyűtt ruhák, a gyerekek is szeretni fogják az új családtagot, másrészt elűzi a galambokat, akik rájárnak a fűmagra. Most, a koronavírus-járvány idején egy lelket sem látni az utcákon, szemetet sem nagyon. Olyan az egész, mintha falun lennék, mondjuk a hatvanas években. Erről is eszembe jut, hogy van mit tanulnunk a vidéki emberektől. Nekem például a nagyanyámtól, aki 91 évet élt, már csak ezért is hiszem, hogy valamit nagyon jól csinált.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem