Adventi mesealbum – gyere el a zenés dedikálásra!

jamese,lemezbemutató
Különleges lemezzel készül az adventi időszakra a JaMese zenekar: Szabó T. Anna Adventi kalendárium című kötetét zenésítették meg, amely könyv formájában tavaly jelent meg a Pagony kiadó gondozásában.

Legújabb lemezével, a Szabó T. Anna költő versciklusából született Zenés Adventi Kalendáriummal ünnepi hangulatot teremt és a mindennapok pörgéséből való visszalassításban is segít a JaMese. A játékos, bájos vagy éppen mély érzelmeket kiváltó 24 dal mindegyike egy-egy meglepetés az adventi naptár ablakai mögött. Palya Bea, Makranczi Zalán, Ferenczi György és a Dalinda is közreműködnek az albumon. A Bartók Pagony Könyvesboltan Luca napján, december 13-án zenés dedikálásra invitálják az érdeklődőket 16:30-tól.

A különleges hangú énekesnő, Molnár Emese két évvel ezelőtt egy Facebook live videóban énekelte el Szabó T. Anna versciklusából a Gyertya című költeményt. A pozitív visszajelzések és a személyes indíttatás sarkallta arra, hogy egy egész albumot álmodjon a verseknek.

„A kisfiam most öt éves, már felfogja, miről szól ez az ünnep, így egyre nagyobb a felelősségem abban, hogy megteremtsem azt a hangulatot, mely az én gyerekkori karácsonyaimat is átszőtte – mondja Emese. – A lemez arra is reflektál, ami egyre jellemzőbb a mai világban: szeretnénk lelassulni, offline módban maradni, a slow life életmódot követni. Ez az időszak éppen alkalmas erre.” Az albumon szereplő szerzemények a család minden tagjához szólnak – mondanivalójukban és hangszerelésükben is. Az örökérvényű, értékálló karácsonyi dalok együtténeklésre késztetnek és segítik az ünnepre hangolódást.

Izgalmas az album koncepciója: az adventi időszak mind a 24 napjára jut egy-egy dal. A lemezen számos közreműködő segít megteremteni a karácsonyi hangulatot. “Született egy nagyon jó hangulatú dalunk, a Vásárfia, melyet Ferenczi Györggyel rögzítettük. A tervek szerint klip is készül belőle. Nagyon örültem, hogy együtt dolgozhattam a Dalinda a cappella együttessel. Két dalt vettünk fel velük, a Lucázást és a Gyógynövénydalt. Az utolsó szám közreműködője pedig Palya Bea. A közös dalunk egy erős érzelmeket kiváltó alkotás lett, mélyre megy és felkavaró. Címe: Az ünnep azé, aki várja.”

Luca napján pedig személyesen is találkozhatnak az érdeklődők Molnár Emesével, Szabó T. Annával a dalok szerzőjével, Rufusz Kingával, az Adventi kalendárium kötet illusztrátorával, valamint, JaMese Zenés Adventi Kalendárium lemezét is ő alkotta.

A JaMese zanakarról bővebben:

Az énekesnő, Molnár Emese személyes élményein keresztül univerzális gondolatok, érzelmek átadása a cél mindezt olyan kreativitással, ami a műfaji kereteket is felülírja. 2018. tavaszán jelent meg a bemutatkozó, Csak a Napba lemezük után a Bennem a Világ album. Az anyag címadó dalát, Emese Lackfi Jánossal közösen írta. A JaMese dallamra a kortárs költő könnyen kanyarította a szavakat és egy dinamikus, sodró lendületű “üzenetdal” kerekedett belőle. Az albumra felkerül Molnár Emese kedvenc kortárs költőnője Szabó T. Anna Zenészdal című költeménye, amely Szabad bennem a levegő címen ismerhet már a koncertrejáró közönség. Illetve egy új grooves, rádióbarát versmegzenésítés is az Örökmúlás, amelynek szövegét a Radnóti Színház felkérésére írta Szabó T. Anna. Bennem a világ legújabb videóklipje:

A JaMese főként saját dalokat tartalmazó koncertanyagára rangos fesztiválokon mutatkozott már be: Művészetek Völgye – Harcsa Veronika udvar, Fishing on Orfű – Fonó színpad, Hétrétország fesztivál, Levendula Fesztivál – Szegedi Füvészkert, Hódmezővásárhely – Őszi Hetek, Sétatér Fesztivál - Pécs. Rendszeresen játszanak budapesti és vidéki klubokban (Opus Jazz Klub, Kobuci Kert, Metronóm Jazz Klub – Pécs, Búgócsiga – Sopron, stb). 2017-ben pedig az oroszországi Veise Jazz Fesztiválra kaptak meghívást.