Zenék, amiktől a macskádat mennyei nyugalom szállja meg

macska,cica,nyugalom,relax,zene Forrás: GettyImages
A zene elképesztő hatással van az emberre, és egyre több a bizonyíték arra, hogy a macskákra nem különben. Biztosan emlékszel híres festményekre, ahol a pásztorok furulyaszóval szórakoztatták az állataikat, vagy azokra a videókra, amin lelkes zenészek adnak koncertet legelésző teheneknek.

Ma már az orvostudomány is előszeretettel használja a zeneterápiát, többek között a stroke, a motoros és kognitív funkciók javításához, az orvosi vizsgálatokhoz és diagnosztikai eljárásokhoz, de a műtétekkel kapcsolatos szorongás csökkentésében is igen hatásosnak bizonyult. Így biztosan nem meglepő, hogy az állatok viselkedésére is jó hatást gyakorol.

Korábban kutyákon és majmokon végeztek kutatásokat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van rájuk a zene illetve, hogy mennyire hat rájuk nyugtatóan. A kísérletek pedig bebizonyították, hogy bizonyos típusú zenéktől határozottan csökken az állatok stresszszintje.

A legújabb kutatás azonban a macskákat vette górcső alá és a Louisiana Állami Egyetem kutatói ezúttal azokat a zenéket vizsgálták, amelyek kifejezetten számukra íródtak - írja az IFL Science. A vizsgálathoz 20 macskát helyeztek stresszes szituációba, a macskatulajdonosok pedig tudják, hogy az egyik legnagyobb dráma számukra, ha állatorvoshoz kell menniük.

A cicákat három csoportra osztották a vizit előtt: az első csoportnak nem járt zene az orvoslátogatás előtt, a második csoporttal Gabriel Fauré Élégie-jét hallgattatták, míg a harmadik csoport olyan zenét kapott, amit David Teie specifikusan macskáknak írt.

Azt gondolhatnánk, hogy teljesen szubjektív, milyen zenék hatnak nyugtatóan az emberekre, de ez csak részben igaz, tudniillik a leghatásosabbak azok, amelyek nagyjából megegyeznek a nyugalmi pulzus ritmusával, és nagyjából olyan frenkvencián mozognak, mint maga az emberi hang. Épp nemrég derítették ki, hogy számunkra a legideálisabb Marconi Union Weightless című száma, ezt tedd is el a karantén időszak legsötétebb napjaira.

És ezen vonalon elindulva született meg a Scooter Bere’s Aria is a macskák számára, ami nekünk ugyan igen furcsa első hallásra, talán másodikra is, de a cicákat megnyugtatja.

A zenealkotás azon az elképzelésen alapult, hogy a macskák agyában az érzelmi központ fejlődése röviddel a születés után kezdődik meg. Mivel a dorombolás és a táplálkozás közben hallott hangok a leggyakoribbak ebben a fejlődési szakaszban, ezeket a hangokat keverték az ő frekvenciáikra, és így jött létre a „macskazene”.

A kísérletből kiderült, hogy a csenddel és a klasszikus zenéhez képest a macskáknak komponált zene csökkentette leghatékonyabban a stressz szintjét. Úgyhogy a cica gazdáknak jó tanács: ezt a számot is mentsék el, mert a karantén az állatoknak is megpróbáltatás lehet, főleg, ha felborult az addig megszokott életrendjük.

Forrás: treehugger.com

Macskák az előtt és azután, hogy befogadták őket