E-számok nélkül: így készül a zacskós tésztaleves házilag

E-számok nélkül: így készül a zacskós tésztaleves házilag
Forrás: Nóri

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindegy, hogy sima zacskós, ázsiai, vagy egyéb instant levesről beszélünk, azt egyaránt leszögezhetjük, hogy ezek bizony nem a legegészségesebb fogások. Viszont megvan az az előnyük, hogy olcsóak, laktatóak, és baromi gyorsan elkészülnek. Mivel nincs a környezetemben olyan ember, aki ne lenne oda értük, gondoltam kikísérletezek egy receptet, amivel saját kezűleg is előállíthatjuk majd ezeket a gyors leveseket, persze jóval kevesebb sóval és adalékanyaggal, de hasonlóan rövid idő alatt.

A feladatot azzal kezdtem, hogy végigböngésztem kedvenc ázsiai leveseim címkéjét, hogy megtudjam, a számtalan E-szám, só, és a tészta mellett, mi kerül még bele a csomagjukba:

  • tészta: búza, pálmazsír, tápióka, só, módosított keményítő, cukor, stabilizátorok: trifoszfátok, kálium-karbonátok, nátrium-karbonátok, kurkuma;
  • leves alap: só, pálmaolaj, cukor, ízfokozók: mononátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-izonát;
  • szárított zöldségek: sárgarépa, zöldhagyma, koriander;
  • curry por: kurkuma, ánizs, szegfűszeg, koriander mag, fahéj, chili, citromfű, fokhagyma, bors, aroma (mogyoró), színezék: karotinok, antioxidáns: E 306
Olvasd el ezt is!

Miután tüzetesen végigböngésztem, és megtudtam miből is áll össze, már csak be kellett vásárolnom a hozzávalókat. Ezzel egy bibi volt:

viszonylag ritkán adnak a boltban mononátrium-glutamátot, trifoszfátokat, és dinátrium-izonátot.

Kép
forrás: Nóri

Habár valószínűleg éppen ettől a sok adalékanyagtól és ízfokozótól lesz ilyen ínycsiklandó és már-már függőséget okozó egy ilyen egytálétel, a cél ugye éppen az volt, hogy hogyan tehetem némileg egészségesebbé ezt a fogást. Így amiről nem tudtam mit takar, és a neve alapján egyáltalán nem hangzott emberi tápláléknak, inkább kihagytam az alapanyagok közül, és azokra koncentráltam, amit ismerek, mint a répa, a koriander és társaik.

Mivel sokszor főzök ázsiai leveseket, azt már régóta tudom, hogy magának a levesalapnak kulcsfontosságú szerepe van. Ennek kell igazán ízesnek lennie, hiszen ez a lelke az egész ételnek!

Míg a mi hagyományos leveseinknek a hús és a zöldség adja meg a karakterét némi borssal egyetemben, addig egy finom pho levesnek – nyilván ezek mellett – a rengeteg szárított, és friss zöldfűszer. Persze nem ám úgy beledobálva a lábasba, hanem előtte jól megsütve, pirítva, hogy a lehető legjobban kijöjjenek belőlük az aromák. Azonban egy ilyen levesalap elkészítése jóval időt emészt fel, mint egy háromperces levesé, ezért itt többféleképpen is dönthetsz, ha magad készítenéd el.

Az első, hogy néha-néha veszed a fáradtságot és lefőzöl egy nagyobb adag pho levesalapot és kiporciózva beteszed a mélyhűtőbe – vagy használsz leveskockát, ami persze szintén tele van adalékanyaggal. Ha emellett döntesz, vásárolj jó minőségű biokockákat. Ha pedig valahol a kettő között találnád meg az aranyközéputat, akkor tégy úgy, ahogy én. Mutatom, hogyan csináld!

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Alaplé recept (egy adagra)
Tovább olvasok
Kép
Anya huncutságai: Mit és hogyan füllentünk a gyerekeinknek

A Mesélj, Anyukám! podcast legújabb részében eláruljuk, melyek azok a kegyes hazugságok, füllentések, amelyek néha bevetünk anyaságunk során.

Kép
Hogyan kezeld a stresszt a csillagjegyed szerint?

Kimerült vagy? Lehet, hogy a csillagokba írva találod, hogyan engedd el a stresszt. Ha még sosem jutott eszedbe, hogy a különféle zennel és nyugalommal kapcsolatos szokásaidat a csillagjegyedhez igazítsd, itt az ideje – talán éppen itt lapul a titok, amit megfejtve egy kicsivel még hatékonyabbá teheted a stresszkezelésed.

Kép
A barátnőm sharentingben szenvedett, meglett a böjtje

Mindenki elolvad, ha cukin maszatos kisgyereket lát a kádban pancsolni, a homokozóban kacarászni, a mamája karjában fagyizni. De hol van a határ? Ki lehet-e tenni a gyereket a határtalan közérdeklődésnek? A barátnőm beleesett a sharenting csapdájába, meg is lett az ára.

Kép
Milyen gyógynövény vagy? Interjú a bükki füvesember lányával

Érdekes kvízt találtam a népszerű Györgytea honlapján. Kiderült, ha növény lennék, citromfű lennék. Imádom a citromfüvet! Szoktunk is szedni kirándulás közben egy csokorra valót. Erdei csavargással kezdődött a népi gyógyászat egyik legismertebb hazai képviselője, Gyuri bácsi, azaz a Bükki Füvesember gyógynövényes karrierje is. Lányával, Lopes Szabó Zsuzsannával beszélgettünk.

Kép
Napi horoszkóp október 26.: a Skorpiókat kellemes meglepetés éri, a Nyilasok ügyei pozitív irányt vesznek

A hét első napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép
Hogyan ne tegyük tönkre a jövőt

Fenntarthatóság – a fogalom, amit mindenki hallott már, de gyermekeink, unokáink érdekében jó lenne meg is érteni.

Kép
Ezért nem szabadna éhgyomorra kávét innod soha!

El tudod képzelni, hogy a reggelt ne egy bögre kávéval indítsd? Hidd el, jó lenne…

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem