Vörösbort nyáron – Miért ne?

Borítókép: Vörösbort nyáron – Miért ne? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Általánosan elfogadott tény, hogy vörösbort alapvetően a hidegebb időszakban érdemes fogyasztani. Hogyan is alakult ki ez a teória, és – ami még érdekesebb – van egyáltalán igazságtartalma? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük most a választ.

Vannak olyan sztereotípiák, melyeket nehéz legyűrni. Ilyen például, hogy halhoz kizárólag fehérbort szabad fogyasztani, míg steakhez és nehezebb ételekhez kizárólag vöröset. Ugyanilyen teória az is, hogy nyáron inkább könnyebbnek ható, légies borokat kellene választanunk, – például fehéret vagy rozét, esetleg habzóbort. Ez a tézis azonban – akárcsak az ételek hagyományos módon való párosítása bizonyos borfajtákkal – megdőlni látszik.

Van azonban néhány alapszabály, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha borozni támad kedvünk. Az első és legfontosabb a nyári vörösbor fogyasztás kapcsán a megfelelő vörösbor kiválasztása – nem mindegy ugyanis, hogy pontosan melyik vörösbor mellett tesszük le a voksunkat. Egy testes bikavér vagy zweigelt például tényleg nem a legkézenfekvőbb választás a kánikula idején, azonban egy megfelelő hőfokra hűtött pinot noir, chianti vagy portugieser olyan élményt nyújthat, amelyre nem is gondolnánk.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!