Segítség, vlogger lesz a gyerekem!

vlog,vlogger,gyerek Forrás: Getty Images
A mai gyerekek már nem űrhajósok akarnak lenni, hanem YouTube-sztárok. A híressé válás lehetősége pedig gyakorlatilag bárki számára adott – csak internet és egy okostelefon kell hozzá. De vajon jó ötlet-e megengedni a gyereknek, hogy vloggerkedni kezdjen? És milyen szabályokat érdemes felállítani?

Míg a mi korosztályunk rocksztárokért, és hollywoodi színészekért rajongott, a mai Z generációs és alfa gyerekek példaképei olyan, velük egykorú vagy náluk csak kicsikét idősebb fiatalok, akiket a YouTube-on vagy az Instagramon követnek. A nagyképernyős hírnevet a 21. századra a Youtube-sztárság váltotta fel. Youtube-sztár pedig gyakorlatilag bárkiből lehet – akár egy nyolcéves gyerekből is. 2019-ben például a nyolcéves Ryan Kaji lett az egész YouTube legjobban kereső videósa. Ryan’s World nevű csatornájának 23 millió feliratkozója van, és az elmúlt évben 26 millió dollárt, azaz több mint 7,7 milliárd forintot keresett a videóival. Ryan egyébként 3 éves kora óta szerepel YouTube-videókban. Kezdetben még játékokat csomagolt ki, ma már az ő arcával adnak el játékokat.

De vajon jó ötlet-e, ha megengedjük az általános iskolás gyerekünknek, hogy saját Youtube-csatornát készítsen? És ha igen: hogyan felügyeljük a gyerkőc „sztárrá válását”?

Legyen közös a döntés

Ahhoz, hogy helyes döntés tudjunk hozni, több szempontot is érdemes figyelembe vennünk. Például a gyerkőc korát, érzelmi érettségét, és persze azt sem árt kipuhatolnunk, hogy miért, milyen céllal szeretné elindítani a csatornáját. A legjobb, ha közösen leülünk és átbeszéljük vele az alábbi kérdéseket:

  • Miért szeretne YouTube-csatornát?
  • Milyen videókat szeretne készíteni?
  • Melyik a kedvenc YouTube-csatornája? Mit szeret benne?
  • Van olyan YouTube-csatorna, amit kifejezetten nem szeret? Miért nem szereti?

Fontos, hogy amennyire lehet, próbáljunk meg nyitottak lenni. Nézzük meg együtt a gyerkőc által említett tartalmakat, így jobban rálátunk majd az érdeklődési körére.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Youtube szabályzata szerint a felhasználóknak legalább 13 évesnek kell lenniük ahhoz, hogy létrehozhassák saját csatornájukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ténylegesen ki lennének zárva a vlogolásból. Szülői hozzájárulással a 13 évnél fiatalabbak is regisztrálhatnak, de alternatív megoldásként azt is megengedhetjük neki, hogy a mi csatornánkon keresztül töltse fel a videóit. Az utóbbi előnye, hogy sokkal könnyebben felügyelhetjük a gyerkőc ténykedését, hátránya, hogy ő is ugyanígy ráláthat majd a mi youtube-os előzményeinkre…

Ha végül úgy döntünk, hogy megengedjük a gyereknek a vlogolást, akkor készüljünk fel, mert a java csak ezután jön majd. Mutatjuk milyen óvintézkedéseket érdemes megtennünk.

Készítsetek tervet!

Legyél a gyerkőc csatornájának „felelős szerkesztője”! Kérd meg, hogy írja össze az ötleteit, témáit, amikkel a videóban foglalkozni szeretne, határozzátok meg a célközönségeteket és azt is beszéljétek át, hogy milyen gyakran szeretne tartalmat közzétenni. Ha kicsit elszaladna vele a ló, finoman érdemes arra is emlékeztetned, hogy a Youtube-on kívül is van élet. A videózás miatt az iskolát, a barátait és a hobbijait nem szabad elhanyagolnia.

vlog,vlogger,gyerek
Forrás: Getty Images

Beszéljetek a hírnévről!

Vannak gyerekek, akik azért kezdenek vlogolni, mert így szeretnének híressé, „sztárrá” válni. És bár valóban találkozhatunk jó néhány sikersztorival, azt fontos tudatosítanod a gyerkőcben, hogy egy Youtube-csatorna nem tesz mindenkit híressé – és ez így van jól. A hírnév hajszolása helyett sokkal fontosabb, hogy élvezze, amit csinál, hogy kiélhesse kreativitását.

Van, ami nem fér bele

A gyereknek tudnia kell meghúzni a határt, meg kell beszélned vele, hogy melyek azok az információk, amiket jobb, ha nem oszt meg a videóiban. Fontos, hogy tiszteletben tartsa például mások személyes adatait, és megvédje a sajátjait. Figyelj rá, hogy a lakcímeteket, a családtagok, barátok, tanárok nevét ne említse meg.

Privát próbavetítés

A nyilvános posztolás előtt te is nézd végig a videókat és beszéljétek át az esetleges problémákat. Az is jó ötlet lehet, ha feltöltés után először privátra állítjátok a tartalmak láthatóságát és csak a közeli barátokkal, családtagokkal osztjátok meg a linkeket. Így gyakorlatilag egy „próbavetítést” végeztek majd, és a gyerkőc konstruktív visszajelzést kaphat a számára fontos emberektől.

vlog,vlogger,gyerek
Forrás: Getty Images

Kapcsoljátok ki a kommenteket!

A negatív hozzászólásokat még egy érett lelkületű felnőtt is nehezen tudja kezelni, egy tízéves gyereknek pedig végképp nincs szüksége gyűlölködő hozzászólásokra és netes trollokra. Próbáld meg arra bátorítani, hogy inkább szóban kérjen visszacsatolást a barátikörétől, családtagoktól.

Maradj nyitott!

A Youtube-csatorna elindítása csak az első lépés. Ahhoz, hogy problémamentesen és biztonságosan tudja készíteni videóit, a későbbiekben is szüksége lesz a támogatásra és a nyitottságodra. Legyél érdeklődő, rendszeresen beszélgess vele a videókról, az érzéseiről, az esetleges problémákról. A gyereknek tudnia kell, hogy rád bármikor számíthat, ha tanácsra vagy segítségre lenne szüksége.

Böngészd át az egyik legismertebb youtube-blogger, Pewdiepie könyvajánlóját: