Áll a bál a divatiparban: egy 14 éves lány belehalt a munkába

Borítókép: Áll a bál a divatiparban: egy 14 éves lány belehalt a munkába
Vlada Dzyuba története nem egyedi!

Borzalmas tragédia rázta meg a divatszakmát. A 14 éves orosz modell, Vlada Dzyuba életét vesztette, miután elájult a kifutón. A fiatal lány életét az orvosok nem tudták megmenteni, halálának oka krónikus agyhártyagyulladás és végkimerülés.

Miért kellett meghalnia?

Vlada előtt ígéretes karriert állt. Mint a legtöbb kezdő modellt, Vladat is Kínába küldte az ügynöksége, hogy tapasztalatot szerezezzen, ám az ő utazása sajnos végzetesnek bizonyult. Az, hogy a fiatal lányok először Kínában próbálnak szerencsét, egyébként teljesen bevett gyakorlat a szakmában, de ami most történt, talán intő példa lehet mind a szakma, mind a fiatal modellek és szüleik számára.

Vlada 3 hónapos modellszerződéssel utazott Kelet-Ázsiába, ahol sok-sok lehetőség és munka várta. Ilyenkor a fiatal lányok mindent megtesznek, hogy bedolgozzák magukat a szakmába, ám kérdéses, hogy egy ennyire fiatal lány távol a családjától meddig bírja ezt a tempót. Vlada is próbált megfelelni az elvárásoknak, ám az édesanyja szerint rövid idő után egyértelművé vált, hogy a lánya nincs jól. Fáradt és kedvtelen volt a hangja, és állandó álmosságra panaszkodott, ám szülei végül mégsem tettek semmit. Vlada édesanyja megpróbálta rábeszélni a lányát, hogy menjen orvoshoz, ám egyrészt a szerződés nem tartalmazott egészségbiztosítás, másrészt Vlada félt, ha pár napot kihagy, azonnal hazaküldik és fuccs a dédelgetett álmoknak.

Vlada naponta nagyjából 2000 forintnak megfelelő összeget keresett a munkájával!

Így hát dolgozott tovább, egészen addig a 13 órán át tartó divatbemutatóig, amelynek kifutóján váratlanul összeesett. Vladaát azonnal kórházba szállították, ám a 14 éves lány kómába esett, majd nem sokkal később meghalt. Az orvosok agyhártyagyulladást és krónikus fáradtságot állapítottak meg a halál okaként.

Vlada halálának körülményeit jelenleg is vizsgálják, az eset pedig az egész szakmát megrázta, hiszen nem titok, hogy az orosz modell története nem egyedi eset, eddig mégsem szólalt fel senki az ellen, hogy a fiatal, a szakmába betörni vágyó lányokat milyen feltételek mellett dolgoztatják.