Nem bort, vizet iszom – Az absztinencia nyomában

alkohol,ivás,absztinencia,üveg,szenvedély
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amióta az ember fogyasztani kezdte az alkoholt, voltak olyanok is, akik nem ittak. De miért van, hogy amíg sokak életében fontos szerepet játszik az ital, mások szinte ördögtől valónak tartják az alkoholt? És mit is jelent pontosan az absztinencia, milyen hatással van az ember életére, ha leteszi a poharat?

Sokáig furcsálltam, hogy vannak emberek, akik nem isznak. Én mindig természetesnek vettem, hogy az alkohol a családi és baráti összejövetelek fontos résztvevője, hogy egy finom ebéd még finomabb lesz egy jó pohár borral, hogy a nyári melegben sört vagy fröccsöt kell inni, a karácsonyi vásáron pedig forraltbort veszünk. Persze voltak a környezetemben olyanok, akik nem fogyasztottak alkoholt, de ezt egészségügyi vagy vallási okokból kifolyólag tették, ezért nem is firtattam. De amikor előszőr találkoztam olyan emberekkel, akik egyszerűen azért nem isznak, mert nem akarnak, nem értettem a dolgot.

Pont úgy reagáltam, mint ahogy a legtöbb alkoholfogyasztó teszi egy ilyen helyzetben. És feltettem az absztinensek számára talán legidegesítőbb kérdéseket. Te tényleg nem iszol? Soha? De miért nem? És nem hiányzik a pia? Na, legalább egy pohár valamivel koccintsunk!
Persze ők ezeket a párbeszédeket már rég megszokták és fel vannak készülve rájuk. Én pedig életemben előszőr azt kezdtem furcsállni, hogy Magyarországon mennyire természetes az alkoholfogyasztás.

Olvasd el ezt is!

Egymillió alkoholista országa

Úgy, mint a legtöbb keresztény kultúrában, a magyarok életében is fontos szerepet játszik az alkohol. Annak ellenére, hogy a Biblia óva int a mértéktelenségtől, a vallási szertartásoknak és ünnepeknek mindig része volt az ital. A magyar pálinkát és borokat nemzeti kincsként kezeljük, a gasztronómiánk fontos részei. A népi kultúrában és a mítoszvilágban is gyakran jelennek meg a szeszes italok, rengeteg népdalunkban, mesénkben jelenik meg és azt is minden magyar tudja, hogy a pálinka kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság.

De amellett, hogy az alkohol közösségépítő hatását régóta élvezzük, hazánkban sajnos jelentős problémát is jelent. Egyre többet hallani, hogy „egymillió alkoholista országa vagyunk”. Zacher Gábor toxikológus szerint 2,5 millió „nagyivó lehet” Magyarországon, ami kirívóan magas szám. A KSH 2017-ben 379 ezer emberre becsülte az alkoholfüggők számát, ami azt jelenti, hogy nálunk él a világon a nyolcadik legtöbb alkoholista. Hogy hol van a határ a rendszeres alkoholfogyasztó és az alkoholista között, nehéz megmondani, de az egészen biztos, hogy nagyobb figyelmet kellene szentelnünk az alkohollal való érzékeny viszonyunkra.
Mivel Magyarországon inkább az a megszokott, ha valaki iszik alkoholt, mint az ha nem, meglepődünk, ha a környezetünkben valaki absztinens.

Az absztinencia lemondás

Az absztinencia alapvetően bármilyen fizikai élvezetről való tudatos lemondást jelent, legyen szó szexről, ételekről, a dohányzásról vagy az alkoholról. A köznyelv leginkább az alkoholabsztinenciát érti a kifejezés alatt.

Az alkoholabsztinenciának rengeteg oka lehet. A buddhizmus és az iszlám vallás tiltják bármilyen alkohol fogyasztását, így az ezen vallások követői absztinensek. Sokan egészségügyi okok miatt döntenek az életmód mellett. Vannak gyógyszerek, vagy betegségek, amikkel nem összeegyeztethető az alkohol fogyasztás. Az alkoholizmus kezeléséhez pedig szigorú absztinenciára van szükség, hiszen egyetlen pohár ital elfogyasztása is visszaesést jelenthet.

Olvasd el ezt is!

Út egy tudatosabb élet felé

Az utóbbi években egyre több fiatal dönt az absztinencia mellett, annak ellenére, hogy látszólag semmi okuk rá. Sokan egyszerűen nem szeretik az alkohol ízét és a hatását, nem érzik szükségét a piálásnak, mások az önmegtartóztatást gyakorolják ezzel. Ahogy a 2010-es években elkezdett terjedni az egészség- és környezettudatos felfogás, a vegetáriánus és vegán étrendek, az absztinencia is teret nyert. A mai 20-as 30-as fiatalok körében rengeteg olyan trend létezik, ami segít egy tudatos élet felépítésében. A hulladékmentesség, az állatkísérlet mentes termékek vásárlása vagy a bio ételek aranykorukat élik.

Ebben a közegben pedig könnyedén tudott terjedni a straight edge mozgalom, ami az alkoholról, a dohányzásról és a drogokról való teljes lemondást jelenti. Egyre többen gondolkodnak negatívan az alkoholról, mind a rövid, mind a hosszú távú hatása miatt. Rengeteg sikersztori olvasható arról, hogy hogyan változott meg valaki élete attól, hogy letette a poharat. Az alkohol mellőzése segíthet a fogyásban, a májunk is megköszöni ha így döntünk és persze a másnaposságot senki nem hiányolja. Alapvetően sokkal összeszedettebnek és kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát az ember alkohol nélkül és az is motiváló, hogy valamire nemet tud mondani. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha valaki leteszi a poharat varázsütésre megjavul az élete. Szerintünk, mint sok mindenben az alkoholfogyasztásban is a mértékletesség a fontos.

Mindenesetre érdemes elgondolkodni arról, hogy mit is jelent számunkra az alkohol. Erre nagyon jó lehetőséget kínál a Száraz November. A közösségi kezdeményezést 2015-ben hirdették meg előszőr, azzal a céllal, hogy a résztvevők próbálják ki milyen 1 hónap alkohol nélkül. Ha ti is kíváncsiak vagytok, hogy milyen helyzetekben hiányzik nektek az ivás, hogy tényleg szükségetek van-e a piára és hogy milyen hatással van rátok egy hónap alkohol nélkül, bátran vágjatok bele ti is!

6 frappáns válasz, ha tőled is folyton azt kérdezik:

Miért nem iszol?

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
6 frappáns válasz, ha nem akarsz inni
Tovább olvasok
Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem