Mi ez a sok minden?! 5 dolog, amit nyugi, minden kisbabának felírnak az orvosok - és azt is elmondjuk, mit miért!

Borítókép: Mi ez a sok minden?! 5 dolog, amit nyugi, minden kisbabának felírnak az orvosok - és azt is elmondjuk, mit miért! Forrás: pexels.com
Hamarosan érkezik a bébi? Van pár gyógyszer és vitamin, amit mindenképp szerezz be otthonra a szülés előtt!

Azt hiheted, hogy a kisbabáknak semmi szükségük másra, csakis anyatejre, mert ebben tényleg megvan az összes létező tápanyag, vitamin, ami egy újszülöttnek csak kellhet. Ám sok anyuka csak a szülés után szembesül azzal, hogy bizony van pár vitamin és gyógyszer, aminek otthon kell lennie. Néhány vitaminra ugyanis már a kezdetektől szüksége van a kisbabának, és van pár olyan gyógyszer, amiből egyszerűen érdemes otthon tartani, mert egyik pillanatról a másikra beteg lehet a pici.

Persze a gyermekorvos nagyon sokat segít: az első találkozáskor biztosan elmondja, miből mennyit és hogyan kell adni a babának, de nem árt neked is tisztában lenned azzal, pontosan miért van ezekre szükség.

Most ehhez adunk egy kis segítséget!

K-vitamin

Mivel a csecsemők véralvadási folyamata általában még nem elég érett, ezért van szükség a K-vitamin pótlására. Ha ugyanis a véralvadás folyamata nem működik náluk megfelelően, akkor ez nagyon komoly bajokat is okozhat. Ezért az elejétől szokták adni a piciknek egy kis anyatejjel keverve az ampullás K-vitamint, az adagolás azonban abszolút orvosfüggő.

Általában az első adagot még a kórházban kapja a pici, a második egy hét után esedékes, a harmadik egy hónap után, aztán egy adagot kap havonta, féléves koráig. Azonban sok minden függ attól, hogy a bébi normál időben jött a világra, netán koraszülött, így a gyermekorvosod lesz az, aki majd elmondja, pontosan mikor és mennyit kell kapnia a vitaminból.

D-vitamin

Azokban a tengerparti országokban, ahol elég magas a napos órák száma, a piciknek még véletlenül sincs a D-vitamin az előírt vitaminok listáján. Nálunk azonban már más a helyzet, még akkor is, ha nyári babáról van szó!

Ha D-vitamin hiány lép fel a szervezetben, akkor a csontozat nem fejlődik megfelelően! Általánosságban a hazai gyermekorvosok azt javasolják, hogy a picik 3 éves korig kapjanak napi 1 csepp D-vitamint. Persze amikor már nem anyatejes a baba, és sok D-vitaminban gazdag ételt: tojást, halfélét, májat, tejterméket eszik, és sokat van kint a levegőn, akkor meg lehet kérdezni az orvostól, hogy szükséges -e a pótlás, de a babáknak általában itthon ez egy nagyon lényeges vitamin, amit naponta kapniuk kell.

Forrás: pexels.com

Cseppek emésztési problémákra

Nagyon sok baba küzd a hasfájással, aminek gyakran nehéz kideríteni az okát. Hiába figyel az anyuka az étkezésére, és kerüli a szoptatáskor nem ajánlott ételeket, attól még lehetnek a picinek görcsei, emésztési problémái - pláne, ha esetleg császármetszéses babáról van szó. Ilyenkor azonban van megoldás, ami sok esetben be is válik: vannak kifejezetten erre a problémára kapható étrendkiegészítők, amik már a születés után adhatóak, természetes anyagokat tartalmaznak, és nagyon jót tehetnek a baba pocakjával.

Próbáld ki az Alma Okosvény Alkalmazást!
Fontos!

Lázcsillapító kúp

A legtöbb gyermekorvos már a kezdő csomagba felír lázcsillapítót, hogy ha esetleg hirtelen belázasodik a pici, akkor azonnal lehessen rajta segíteni. Azt viszont abszolút az orvossal kell majd megbeszélned, milyen esetben használd, és persze az adagolást sem árt átgondolni. Nyilván minden helyzetfüggő, de jó, ha tisztában vagy azzal, hogy ha mondjuk péntek este 9-kor lázasodik be a babád, akkor mi a teendő.

Orrszívó

Lehet, hogy kínzásnak gondolod, hogy majd orrszívóznod kell a babádat, ám amikor először lesz náthás a pici, és alig kap levegőt, akkor biztos, hogy az első utad a gyógyszertárba vezet majd. Pedig ez egy olyan dolog, amit nagyon megéri otthonra beszerezni már a szülés előtt, mert hirtelen be tudnak náthásodni a kicsik. Ma már ezerféle termék közül válogathatunk: vannak, akik az első perctől a klasszikus orrszívót használják, ami egy alkatrész az otthoni porszívóra: jó erős, garantáltan hatékony, persze zajos, nem is kicsit. De vannak már elektromos kis felszerelések, amik közel sem ilyen hangosak, a hatékonyságukon azonban az anyukák képesek komolyan összevitatkozni. A lényeg azonban az, hogy lehetőleg valami legyen otthon, mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség!