Tényleg létezik olyan, hogy depressziós kutya? Megmagyarázza a szakértő

Borítókép: Tényleg létezik olyan, hogy depressziós kutya? Megmagyarázza a szakértő Forrás: Getty Images
Az elmúlt hetekben több olyan cikk is felkerült az internetre, ami a kutyák depressziójával foglalkozik. Miklósi Bernadett, etológus és kutyakiképző, a Best Dog Kutyaközpont alapítója cikkében választ ad arra a joy.hu kérdésére, tényleg depresszió felel-e a kutyád hangulatváltozásért, vagy inkább nevezhető az állapot viselkedési zavarnak.

A címben feltett kérdésre a válasz a következő: a szakirodalom szerint nem létezik depresszió a kutyáknál, a szakértők inkább viselkedési zavaroknak nevezik az olykor emberi depresszióhoz tényleg hasonló állapotot.

A viselkedési zavarok okai:

A viselkedési zavarok tünetei mögött általában valamiféle betegség áll. Ilyen egészségügyi problémák lehetnek a cukorbetegség-, a csípő diszplázia-, a Lyme-kór-, a májelégtelenség-, vagy valamiféle ételallergia kialakulása. Ha a kutyádon bármiféle viselkedésbeli változást látsz, akkor első dolgod legyen felkeresni egy lelkiismeretes állatorvost, aki alaposan kivizsgálja a kedvencedet.

Az árulkodó viselkedési zavarok a következők lehetnek:

  1. levertség
  2. fáradékonyság
  3. étvágytalanság
  4. érdeklődés elvesztése
  5. félelemi viselkedés megjelenése a kutya számára ismerős személyekkel szemben
  6. testrészek (pl. mancs) erőteljes nyalogatása
  7. fokozott vokalizáció
  8. elbújás, védett hely felkeresése

Ha szerencsés vagy, akkor az állatorvos nem talál semmiféle szervi elváltozást, és kizárhatod a fizikai gondokat. Ennek ellenére nem maradhatsz tétlen, hiszen lelkiismeretes gazdi lévén fontos, hogy megszüntesd kutyád hangulatváltozását.

A viselkedési zavarok kezelése:

Az első lépés, hogy gondold végig, hogy nem történt-e az elmúlt időszakban olyan esemény, amely igencsak megboríthatta a kutyád megszokott napi ritmusát. A kutyák szeretik, ha tudják, hogy mire számíthatnak, így a szokások felborulása is vezethet levertséghez. Ilyen nem várt esemény lehet például egy költözés, szakítás, válás, kevesebb mozgási lehetőség (egy hideg tél, vagy egy sérülés bekövetkezése miatt.) Egyes kutatók szerint a kevesebb napfény is okozhat viselkedésbeli változásokat.

A következő legfontosabb teendő, hogy a kutyád ismét a megszokott napi ritmus szerint élhesse életét. A séták alkalmával érje a kutyát sok olyan inger, ami kedvezően hat rá. Találj ki közös programokat a kedvenceddel, próbálj ki új kutyás sportágakat. Az otthon eltöltött időszakot is izgalmasabbá teheted: biztosíts a kutyus számára interaktív játékokat (pl. KONG), akár akkor is, amikor nem vagy vele otthon.

Ha úgy gondolod, hogy a fent említett változtatások nem elegek, akkor akár természetes szorongáscsökkentőket (pl. Serena cseppek) is megtámogathatod a rehabilitációt. Az antidepresszánsok (pl. Xanax, Prozac) kipróbálása a másik megoldás, azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy ezeknek a szereknek a használata csak a végső megoldás legyen, hiszen hasonlóan az embereknél alkalmazott terápiákhoz, a gyógyszerek több mellékhatását is megfigyelték az állatokon is. Ezek például az ingerlékenység, álmatlanság, agresszív viselkedés, roham.

Ezeket a tanácsokat mindenképp érdemes figyelembe venned, ha azt szeretnéd, minél haramabb visszarázódjon a kutyád a megszokott kerékvágásba!

A Best Dog Kutyaközpont elérhetőségei

Pörgesd végig a galériát, ha szeretnél egy jót nevetni: