Morvai Noémi: „A Virtuózok zsűrijétől csak tanulni lehet”

Borítókép: Morvai Noémi: „A Virtuózok zsűrijétől csak tanulni lehet”
Morvai Noémit idén először láthatják a Duna Televízió nézői a Virtuózok műsorvezetőjeként, ahol Bősze Ádámmal hétről-hétre klasszikus zenei tehetségeket köszöntenek. Az első adások felvételei után eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

Túl vagytok már három adáson, és mind a három korcsoport selejtezőjén. Milyen volt az adások hangulata? Ha jól tudom ez volt az első közös munkátok Bősze Ádámmal. Erre számítottál?

Fantasztikus élmény volt számomra az összes eddigi felvétel! Szerettem az egész műsort, úgy, ahogy van. Elképesztő, hogy milyen sok tehetséges gyermek, fiatal van, és rendkívüli élmény találkozni velük. Egy kicsi feszültséget, vagy még inkább feszélyezettséget éreztem a versenyzőkön, de természetesen egy idegen közegben kamerák, fények és rengeteg ember előtt ez természetes. Ádámmal valóban most dolgozunk először együtt, és én a magam részéről elmondhatom, nagyon élvezem a közös munkát.

Korábban nyilatkoztad, hogy belevágtál az énektanulásba és fellépéseid is voltak. Jut még erre időd?

Valójában az éneklés gyermekkoromtól kezdve része az életemnek. Lételemem a zene. Jóllehet 16 évesen úgy döntöttem, abbahagyom az éneklést, most mégis nagy volt a kísértés az újrakezdésre. De nem tartott sokáig, mert rettenetes időszűkében vagyok. Heti 1-2 alkalommal 1-1 óra éneklés most olyan luxus, amit nem engedhetek meg magamnak. És igen, vannak Dankó rádiós felvételek, melyeken énekelek. (nevet)

A Fölszállott a páva műsorvezetőjeként dolgoztál már tehetséges fiatalokkal, szerinted miben más a Virtuózokban való munka?

Morvai Noémi: Nem gondolom, hogy nagyon különbözne: ugyanúgy magukat megmutatni, megmérettetni kívánó fiatalokkal találkozunk ebben a műsorban is. Hosszú évek munkája, annak gyümölcse az, amit majd látunk, hallunk a tévében. Ezek a fiatalok visszajelzést szeretnének arról, hol tartanak, tetszik-e a zsűrinek és a nézőknek az, amit ők nyújtani tudnak. A stúdió is „csak" egy színpad, igaz itt egyszerre sokkal több embert érnek el.

Fejlődésben levő művészek mutatják meg magukat egy egész országnak. Mennyire kell óvnia a zsűrinek a lelküket, amikor a produkcióikat értékelik?

Morvai Noémi: Természetesen óvni kell a lelküket, hiszen mindenki a szépre, a jóra szomjazik. Ráadásul én úgy gondolom, minden esetben, az élet minden területén - és mondom ezt édesanyaként is - intelligencia kérdése, ki miként tálalja a véleményét. Hiszen egy esetleges negatív kritikával önmagában még nincs semmi baj, fejlődni, tanulni lehet belőle. Márpedig a Virtuózok zsűrijétől csak tanulni lehet.

Mit tartasz a műsor legfőbb küldetésének?

Morvai Noémi: A Fölszállott a páva kapcsán elmondhattuk számtalanszor, hogy a műsor 5 éve alatt folyamatosan nőtt a népi kultúra iránt érdeklődők száma. Nagyon sok kisgyerek a műsor hatására kereste fel a helyi néptánccsoportot vagy vett a kezébe hangszert. Szerintem a Virtuózok esetében is ez lehet a műsor legnagyobb, leghasznosabb hozadéka, hogy a fiatalok felfedezik maguknak a klasszikus zenét, ami nem minden esetben komoly és biztosan nem unalmas. De ha csupán néhány kellemes órát szerzünk a nézőknek pár héten keresztül, már megérte.

Virtuózok – péntekenként 19.30-tól a Duna Televízió és az M5 műsorán