Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

viola davis, blm
Forrás: picstatio

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Viola Davisfotót posztolt az Instáján, amely azt a házat ábrázolja, ahol született, egy korábban ültetvényként funkcionáló birtokon, a South Carolina állambeli St. Matthewsban. A bejegyzést éppen az 55. születésnapjára időzítette.

A déli államokbeli ültetvények a fekete rabszolgatartás különösen kegyetlen színterei voltak, és bár 1865-ben megszűnt, pontosabban illegálissá vált a rabszolgaság intézménye az Egyesült Államokban, a feketék ellen a mai napig megkülönböztetéseket alkalmaznak akár hivatalos eljárásokban is – pont ez ellen lángolt fel a Black Lives Matter mozgalom. Viola a posztjában a folytonosságot jeleníti meg, amely az ültetvények korától a 60-as éveken át, amikor ő gyerek volt, egészen napjainkig bélyeget süt a fekete lakosságra.

A képen látható házban születtem 1965. augusztus 11-én. Ez a történetem kiindulópontja. Ma, életem 55. évében… az enyém… mind az enyém

A posztot egy cseroki születési áldással zárta:

Élj elég sokáig ahhoz, hogy tudd, miért születtél.

Sajnos a világsajtó félreértette a posztot és vírusként kezdett el terjedni az interneten, hogy Viola Davis megvásárolta volna a szülőházát és a farmot, amelyen állt. A színésznő egy kommentben cáfolta az értesülést, amelyben így fogalmazott: „Ööö… a website-okk állításaival ellentétben… nem [fizikailag] az enyém a fenti ház. Illetve nem a ház az enyém, hanem a történetem!! Úgy látszik, túl elvontan fogalmaztam.”

Davis korábban már beszélt az ültetvényen töltött gyerekkoráról, méghozzá egy 2016-os interjúban, amelyet a People magazinnak adott.

„Egyszer odalátogattam, de nem tudom a történetét. Olvastam egy ott élt rabszolga történetét, ami borzalmas volt. A nagyapám részes aratóként dolgozott. A nagybátyáim és unokatestvéreim többsége farmer. Sok választásuk nem volt. A nagyanyám háza egy egyszobás kuckó volt.” A színésznő azt is elmeséli, hogy nem volt folyóvíz, sem fürdőszoba a házban.

További érdekesség, hogy többek közt Viola Davis gyerekkorában, a 60-as, 70-es években, (illetve az 50-es években is) játszódik A segítség című regény, aminek filmadaptációjában a színésznő az egyik főszereplőt, egy házvezetőnőt játszott. A segítség olyan fizetett, de nagyon szegény fekete háztartási alkalmazottak életét mutatja be, akik gazdag fehér családoknál dolgoznak, főznek, házimunkát végeznek és nevelik a gyerekeket, de minden tekintetben szigorúan szegregált életet élnek, például nem ehetnek egy asztalnál a fehérekkel és nem használhatják ugyanazt a vécét, mint ők. A segítség egy pontos történelmi lenyomata annak, hogy milyen sok rétege lehet a megkülönböztetésnek olyan társadalmakban is, amelyek már nem alkalmazzák, sőt, elítélik a rabszolgatartást. Alig néhány hete azonban Viola Davis megbánását fejezte ki, amiért szerepelt ebben a filmben:

„A segítség szórakoztató film, mindenki számára. De egy részem úgy érzi, elárultam magam és a népemet, mert olyan filmben játszottam, amely nem állt készen arra, hogy a teljes igazságot mondja el a nézőknek.” Viola ugyanakkor tiszteletét és elismerését fejezte ki fehér kollégái és a rendezők, producerek felé, mondván, hogy mély barátságok szövődtek. Egy másik színésznő, Bryce Dallas Howard is osztotta Davis véleményét. Szerinte A segítség minden erényével együtt "egy olyan fikciós történet, amely fehér karakter szemszögéből van elmesélve és nagyrészt fehér filmkészítők munkája. Ennél többre is képesek vagyunk” – írja.


Hírességek, akik részt vesznek a rasszizmus elleni tiltakozásokon:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Hírességek, akik részt vesznek a rasszizmus elleni tiltakozásokon
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem