Virtuális nosztalgia: kedvenceink az 1990-es és 2000-es évekből

Borítókép: Virtuális nosztalgia: kedvenceink az 1990-es és 2000-es évekből Forrás: Pexels / Inspired Images
Tudod, hogy ki számít boomernek és ki tartozik a millenialok, azaz az Y Generáció közé? Ha már játszottál a kígyós játékkal a Nokia 3310-sen, volt tamagocsid, és tudod, hogy mi az a Sims vagy az iWiW, akkor nagy valószínűséggel te is köztük vagy! Nosztalgikus videókkal és képválogatással emlékezünk vissza 1990-es és 2000-es évek kedvenceire.

A már említett Y Generáció, az úgynevezett millenialok közé tartoznak azok, akik 1981 és 1996 között születtek, így legidősebb tagjaik éppen ezekben az években töltik be negyvenedik életévüket. Én személy szerint büszkén vagyok tagja ennek a generációnak, hiszen mi vagyunk azok, akik még tudják, milyen volt az élet digitális eszközök nélkül, de a a digitális világ és az internet térnyerésével és fejlődésével együtt nőttünk fel, így tökéletesen tudjuk használni a legújabb alkalmazásokat vagy eszközöket is.

Még emlékszünk rá, milyen volt a tárcsázós internet, mobiltelefon híján utcai fülkékből hívtuk szüleinket, ha szerettünk volna még egy kicsit maradni a barátainkkal, vagy kódok segítségével saját magunk szerkesztettük a csengőhangokat a legelső mobiltelefonunkon.

„Te fent vagy iWiWen?”

Már hosszú ideje a Facebook számít a közösségi kommunikáció alfájának és omegájának, pedig a 2000-es évek elején Magyaroszágon még egy másik felület, az iWiW jelentette az internetes kommunikáció csúcsát. A magyar közösségi weboldal 2002-ben jött létre, kezdetben WiW néven, és 2005-től kezdve öt éven át a leglátogatottabb magyar weboldalnak számított.

Az pedig már csak külön érdekesség, hogy pontosan 10 évvel ezelőtt, ezen a napon, azaz június 30-án szűnt meg teljesen.

Az iWiW kezdeti logója. Kép forrása: Wikipédia / iWiW

A másik klasszikus: Windows Live Messenger

Ma már számtalan felület és applikáció áll rendelkezésünkre, ha a kommunikáció digitális formáját választanánk, de azoknak a fiatalok, akik az 1990-es évek végén és 2000-es évek elején nőttek fel, az MSN jelentette szinte az egyetlen kapcsolódási lehetőséget. Egészen különös karakterekből álló nevek, a másik fél rezgetése, sőt, még azt is beállíthattuk ezen a felületen, hogy éppen milyen kedvünk van, vagy milyen zenét hallgatunk.

Elég csak végignézni ezt a videót, és a felület összes tulajdonsága hihetetlen nosztalgiával repíthet vissza minket azokba az időkbe, amikor még fogalmunk sem volt arról, hogy mi az a Facebook Messenger, és az egymásnak üzengetést három betű, az MSN jelentette.

Egyszerű, mégis nagyszerű: Prince of Persia

Emlékeztek még erre a nagyon egyszerű grafikai megoldásokra építő játékra, ahol mindössze egy szereplőt, a Herceg karakterét kellett végigvezetnetek a pályákon, ahol különböző ügyességi és logikai feladatokat kellett megoldani, de harcolni is kellett? A Prince of Persia az évek alatt sok változáson és fejlesztésen ment keresztül, sőt, még film is készült belőle, de mi már az eredeti verzióért is rajongtunk és órákon át játszottunk vele.

Szappanopera-hangulat, lakberendezés felsőfokon: a The Sims még ma is hódít

A The Sims egy életszimulátor-videójáték, melynek első verziója 2000-ben jelent meg, és azóta több kiegészítővel és folytatással egészült ki. A játék a szintén 2000-es években divatba jövő valóságshow-k és szappanoperák hangulatát hozta, ahol nemcsak a karakterek életét, hanem a környezetüket és lakóhelyüket is kedvünk szerint alakíthattuk. Nem véletlen, hogy a játék mai napig nagy népszerűségnek örvend, melynek segítségével az olyan mai klasszikus alkotások fő helyszíneit is újraalkothatjuk, mint például az A Bridgerton család sorozatban gyakran látható Bridgerton-házat.

Kíváncsi vagy rá, hogy mit szerettünk még annyira az 1990-es és 2000-es években? Nézd végig a galériában!