Szólíts a nevemen, megmondom, mit érzek!

Borítókép: Szólíts a nevemen, megmondom, mit érzek! Forrás: Getty Images
Egy hangos tömegben, ha valaki a nevedet kiáltja, te biztosan felkapod a fejed még akkor is, ha épp nagyon elfoglalt vagy. Miért is? Van rá tudományos válaszunk, mutatjuk!

Ági, Bea, Tamás, Áron, Nóri, Simon, Krisztina. Nevek, melyek rengetegéből szüleink anno választottak egyet, tetszésük, elképzelésük szerint. Saját nevünk, életünk első napjától velünk van és számunkra ez az egyik leggyakrabban hallott szó. Szinte már úgy működik, mint egy kód: hallatára felkapjuk a fejünket, akkor is, ha épp egy hangos tömegben állunk és az se akadály, hogy épp valami nagyon leköti a figyelmünket. Nincs kivétel, mindenki reagál a saját nevére, akár mint egy jó kutyus, aki nevét hallva egyből tudja: most valami történni fog, figyelni kell.

És miért is futna le nálunk másképp ez a folyamat? A reakciónk magyarázata, tanult viselkedésünkben és kémiai folyamatokban keresendő. Nincs nap, hogy ne szólítana meg valaki a nevünkön. Életünk első felében pedig olyan ember ismételgette azt rendszeresen, aki gondozott, életben tartott, óvott és szeretett minket. A sokat ismételt szóhoz jó érzet kezdett el társulni, így nevünk hallatára agyunkban kémiai folyamatok indultak el. Úgy nevezett jó hormonok kezdenek el termelődni, ha nevünket halljuk. Ilyen például a dopamin, a szerotonin. Ezek szabadulnak fel azután, hogy fülünk felfogja a hangot, majd az agyunk kódolja az üzenetet vagyis érzékeljük, hogy szólítanak minket. A dopaminnak többek között a mozgás koordinálásában, a motiváltságban, a jutalom érzet kialakításban van szerepe, míg a szerotonin örömöt hoz, más néven örömhormonnak is hívják.

Tehát nevünk hallatán egyfajta örömhullám fut át rajtunk. Izgatottak, érdeklődőek leszünk.

Ez társas életünk során is fontos reakció, ami bizony mélyíti kapcsolatainkat vagy épp segíti üzleti életünket. Miért?

Rájöttek, ha az ügyfélszolgálaton vagy az értékesítés során, az ügyfelet keresztnevén szólítják meg, akkor egy alap szolgáltatás a leendő vevő, ügyfél szemében egy személyes ajánlattá növi ki magát.

Olyan érzést kelt a keresztnév használata, mely egy bizalmasabb, személyesebb viszont enged feltételezni.

A tanár is könnyebben megtalálja a közös hangot a diákkal, ha a nevén szólatja azt és nem csak annyit mond, hogy ’Gyerekek, figyeljetek rám’

Nevünk tehát több annál, mint egy megszólítási forma.

forrás: ITT és ITT

Galériánkban az élet azon területeit mutatjuk meg, ahol a szolgáltatók megnyerőbbé tudják tenni szolgáltatásukat azzal, hogy a nevünkön szólítanak: