Saját spermájával termékenyítette meg a mit sem sejtő nőket a meddőségi klinika orvosa

Borítókép: Saját spermájával termékenyítette meg a mit sem sejtő nőket a meddőségi klinika orvosa Forrás: Getty Images
Saját spermájával termékenyítette meg nők százait tudtukon kívül egy meddőségi klinika kezelőorvosa. Dr. Donald Cline állítása szerint csak segíteni akart a gyerekre vágyó, egyébként férjezett édesanyákon. Az igazságra csak évtizedekkel később derült fény.

A Netflixen május 11-én bemutatott Az Apánk (Our Father) című másfél órás produkció finoman szólva is sokkoló. A megrázó történet egy olyan orvosról szól, aki hosszú éveken át visszaélt a hozzá betérő, női páciensei bizalmával a 70-es 80-as években.

A nyugalmazott orvos üzelmeire fény sem derült volna, ha a 30-as évei végén járó Jacoba Ballard saját szakállára nyomozásba nem kezd. Jacoba mindig is furcsállta, hogy míg apja és anyja is sötét hajúak, sötét szeműek, ő szőke hajával és kék szemével feltűnően elüt tőlük, ezért elhatározta, hogy csináltat egy DNS-tesztet.

Miután szülei elárulták neki, hogy mesterséges megtermékenyítéssel jött a világra, a kezdeti sokk után a legfőbb motivációja az lett, hogy felkutassa féltestvéreit, akik ugyanattól a donortól származhatnak, mivel titkon mindig is húgra vagy bátyra vágyott.

Amikor a teszt eredménye megérkezett, Jacoba teljesen ledöbbent, ugyanis kiderült, hogy apai ágról több mint 3 féltestvére lehet. Ez azért rémítette meg, mert a helyi szabályozások szerint egy spermadonort maximum három gyermek nemzéséhez használhatnak fel, elkerülve ezzel azt, hogy a későbbiekben a rengeteg rokoni kapcsolat miatt véletlenül vérfertőzés alakuljon ki az utódok között.

Jacoba ezután még mélyebbre ásott, de arra ő sem számított, hogy olyan sötét titkokra fog bukkanni, amelyek több száz ember életét forgatják majd fel fenekestül. Megtalálta a féltestvéreit és találkozott is velük. Ekkor még csak 6-8 emberről tudta, hogy rokoni kapcsolatban állnak. De Jacoba bennük is elültette a gyanakvás csíráját és a zömében harmincas-negyvenes éveikben járó kis csapat kutatni kezdett az apja után speciálisan ezzel a témával foglalkozó weboldalakon keresztül.

Először azt tudták meg, hogy a doktor klinikáján fogantak, majd az is világossá vált a számukra, hogy nagy valószínűséggel Dr. Cline lehet az apjuk.

A mélyen vallásos szakorvosról aztán kiderült, hogy nem egyszer, nem kétszer, hanem a vártnál sokkal többször megcsinálta a mindenki által elképzelhetetlent: míg a nők várták a mesterséges megtermékenyítést, a fickó átment a másik szobába, ahol a saját örökítőanyagával töltötte fel a tűszerű fecskendőt, melynek eredményeképp több mint 100 gyermeke is lehet.

A gyerekek közül jó páran összefogtak, és a hatóságokhoz illetve a nyilvánossághoz fordultak történetükkel. Meglepő módon eleinte senki nem akart foglalkozni a sztorival, mígnem a Fox59 nevű tévécsatorna ráharapott az ügyre, majd nyilvánosságra hozta a történteket, mely óriási felháborodást váltott ki a közvéleményből.

Ezután már a hatóságok is kénytelenek voltak elővenni Dr. Cline-t. A specialista hosszú időn át tagadott, első álláspontja szerint soha nem használta saját ondóját, és azt sem tudja feltárni, hogy kik lehetnek az apák, ugyanis jegyzeteit megsemmisítette, miután nyugdíjba vonult. A nyomozások genetikai vizsgálatai viszont megerősítették, hogy a perelő nők közül többen is biztosan az orvos lányai.

A tárgyalások egészen 2017 decemberéig elhúzódtak, amikor is a doktor elismerte bűnösségét, egyrészt abban, hogy hosszú ideig akadályozta a hatóság munkáját, másfelől, hogy pár alakalommal saját mintáit használta a megtermékenyítések során.

Dr. Cline-t végül csak a rendőrség félrevezetéséért ítéltek el, és mindössze 1 év felfüggesztett börtönbüntetést, illetve némi pénzbírságot kapott.

Az enyhe ítélet hallatán Jacoba és féltestvérei is nagyon csalódottnak, becsapottnak érezte magát, hiszen az orvos több tucat családnak tette tönkre az életét, és sokuk a mai napig attól retteg, hogy nehogy véletlenül valaki olyannal kezdjen el randizni, akiről később kiderül, hogy rokoni kapcsolatban állnak. Erre pedig sajnos jó esélyük van, ugyanis Cline páciensei és a féltestvérek többsége egy 25 km-es körzeten belül laknak Indianapolisban.

A dokumentumfilm végén arra is választ kapunk, mi lehetett Dr. Cline motivációja. A fiatal Cline elgázolt egy kisgyermeket az utcán, aki a helyszínen életét vesztette. A balesetben Cline nem hibázott, a gyerek szaladt ki az autó elé, a történtek azonban annyira megviselték az orvost, hogy azt érezte, vezekelnie kell. A vallásba menekült, a helyi gyülekezet elöljárósági tagja lett, és próbált feddhetetlen életet élni. Bizarr cselekedetei azzal magyarázhatóak, hogy Cline úgy érezte, elvett egy emberi életet, ezért annyit szeretett volna visszaadni a világnak, amennyit csak tud. Jelen állás szerint 94 gyereke van, de ennél jóval több is lehet.

Forrás: Noizz.hu

Nézd meg, kik azok a hírességek, akik az örökbefogadást választották!